ERZURUM
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın gerçekleştirdiği Sağlıkta Dönüşüm Reformu çerçevesinde Erzurum'da üç yıl önce hizmet vermeye başlayan ambulans helikopter, üç yılda 679 vakayı hastanelere yetiştirerek, hastalara hayat veriyor.Sağlık Bakanlığının, sağlıkta dönüşüm hizmetleri kapsamında 25 Kasım 2008 yılında Erzurum'da hizmete başlayan ambulans helikopter, ilçe, bayır, köy, yayla, dağ demeden insanlara en iyi sağlık hizmetini vermeye çalışıyor.
İl Ambülans Servisi Başhekimliği 112 Acil Komuta Merkezi Başhekim Vekili Dr. Nihat Bulandere, yaptığı açıklamada, 25 Kasım 2008 yılında Erzurum'da ilk kez hizmet vermeye başlayan ambulans helikopterin, bugüne kadar 679 hastayı taşıdığını söyledi.
BULANDERE’NİN AÇIKLAMASI
Ambulans helikopterle ilk hastanın 25 Kasım 2008'de taşındığını anımsatan Bulandere, "İlk vakamızı Rize Devlet Hastanesinden aldık. Bir yanık vakasıydı, Erzurum'a getirdik ve sağlığına kavuştu. 11 Ekim 2011 tarihi itibariyle de yaklaşık 250'si il dışından, 679 vaka taşındı" dedi.
Ambulans helikopterle ilçelerden ve genellikle bölge illerinden hasta taşıdıklarını ifade eden Bulandere, ambulans helikopterin, Erzurum, Erzincan, Ardahan, Bayburt ve Tunceli'den gelen talepler doğrultusunda, başhekimliğin talimatıyla hasta almak için uçuş yaptığını belirtti. Bulandere, kara ambulansının geç ulaşabileceği yerlerde ambulans helikopterin devreye girdiğini anlattı.
AVRUPA’YA ÖZENİYORDUK…
İlk ambulans helikopterle hizmete başladıkları zaman herkesin farklı tepkiler gösterdiğini belirten Bulandere, şunları kaydetti:"Halkın hiç görmediği bir sağlık hizmetiydi. Sağlık Bakanımızın başlattığı bu hizmetten halk çok memnun kaldı. Sonuç olarak özellikle ilçelerimizden vakalar taşıyoruz. Erzurum büyük bir il. Bir saat, 1, 5 saat uzaklıkta olan ilçelerimiz var. Şu an en uzak ilçemiza hava ambulansıyla 20 dakikada ulaşabiliyoruz. Özellikle kalp hastaları, travma hastaları çok rahat bir şekilde taşınabiliyor."
Yaklaşık 10 gün önce bir ilçede trafik kazası olduğunu hatırlatan Dr. Bulandere, "İspir'de trafik kazasında yaralananların kara ambulansıyla taşınmasının uzun süreceği için ambulans helikopteri karayoluna indirmek zorunda kaldık. Vatandaşımız bunu büyük memnuniyetle karşıladı" diye konuştu.
ACİL MÜDAHALE İMKANI
Güvenlik güçlerinin aldığı önlemler sayesinde karayoluna inen ambulans helikopterin, vakayı çok kısa bir sürede hastaneye yetiştirdiğini vurgulayan Bulandere, şöyle dedi:"Normal şartlarda ambulans helikopterin inebileceği yerlerin güvenli olması gerekiyor. Bir heliport alanının hazır olması lazım. Fakat heliport alanı olmadığı, kara ambulansının ulaşamadığı ya da geç ulaşabileceği yerlerde biz kolluk kuvvetlerinden gerekli desteği isteyerek, güvenlik alanında trafik durduruluyor. Ambulans helikopter buraya kontrollü bir şekilde indiriliyor. Hava şartlarının ve bölgenin uygun olduğu yerlerde ambulans helikopterimiz yola dahi inebiliyor. Vakalara biran önce müdahale edebilmek için ambulans helikopterimiz her yere inmeye çalışıyor. Örneğin 5-6 ay önce Oltu'da yıldırım çarpması sonucu bir çobanımızın bilinci kapanmak üzereydi. Bir an önce hastaneye yetiştirmek için ambulans helikopterimiz dağa iniş yaparak, çobanı olduğu yerden alarak, Erzurum'a getirdi."
"İNİŞİNE 15 DAKİKA KALA, 65 BİN FİTTE DOĞUM YAPMIŞTI"
Doğum vakalarının ambulans helikopterde taşınmayacağı durumların olduğunu dile getiren Bulandere, "Karayazı'dan Erzurum getirilen bir doğum hastamız, inişine 15 dakika kala 65 bin fitte doğum yapmıştı. Bu çok nadir görülebilen bir durumdur. Fakat çocuğun da anneni de sağlık durumları hala çok iyi" şeklinde konuştu.
Bulandere, "Üç yıl içerisinde çok sayıda vaka getirildi. Bu hastaların çoğu ulaşılamayacak yerlerdeydi. Belki de çoğu ölecekti. Ama ambulans helikopterle hepsine ulaşıldı, hastaneye yetiştirildi. Vatandaşımız bu sağlık hizmetlerinden çok memnun. Herkes Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ'a teşekkürü borç biliyor" şeklinde konuştu.
"SAĞLIK HİZMETLERİNE HAYRAN KALDILAR"
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda da ambulans helikopterin önemli hizmetler verdiğinin altını çizen Bulandere, farklı ülkelerden gelen delegasyonların Türkiye'deki sağlık hizmetine hayran kaldığını vurguladı.
2000'li yıllarda kara ambulansların dahi sayısının az olduğunu dile getiren Dr. Bulandere, sözlerini şöyle sürdürdü:"Eskiden hava ambulansı zaten yoktu. Şu anda kara ambulansında, ambulans helikopterde, hava ambulansında hiçbir ücret talep edilmiyor. Bazı hastalarımızın, 'Parası neyse vereyim, hemen bir ambulans helikopter gönderin' şeklindeki diyaloglarıyla karşılaşıyoruz. Vakayı aldığımız zaman para vermeye kalkışanlar oluyor. Ücretsiz olduğunu söylediğimiz zaman 'Gerçekten mi, böyle bir şey olamaz' diye tepkiler veriyorlar. Hepsi gayet memnun. Bunları halktan duymak gerçekten gurur verici."