ENİSE YAPAR (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hastaların evlerinden uzak hastanelerde aylarca yattığı akıl hastaneleri tarih oluyor" dedi.
Rixos Hotel'de yapılan Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı tanıtım toplantısına Bakan Akdağ'ın yanı sıra Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Koçak ve öğretim görevlileri katıldı. Toplantıda konuşan Akdağ, ülke insanının sağlığı açısından önemli bir eylem planı olduğunu belirterek, daha önce de başka alanlarda eylem planları olduklarına dikkat çekti. Akdağ, bugünün 'Dünya Ruh Sağlığı Günü' olduğunu ve dünyada bugün için eylemler düzenlendiğini kaydetti. Eylem planı hazırlanmadan önce bir strateji oluşturulduğunu anlatan Akdağ, daha sonra bu strateji üzerine geniş bir katılımcı listesinin katkıda bulunduğunu söyledi.
SAĞLIKTAYENİ AÇILIM
Şiddet gören kadın ve çocukların hizmet alacağı merkezler açıldığına dikkat çeken Akdağ, "İlk olarak Ankara Çocuk Koruma Merkezi açtık. Sonrasında Kadın Koruma Merkezi'ni Ankara'da açıyoruz. Ankara'daki bütün modeller Türkiye'ye yaygınlaştırılacak" diye konuştu.
Psikiyatri hastalarını uzun süreli yatırmayacaklarını belirten Akdağ, suç işleyen bazı psikiyatri hastalarının ise adli kliniklere yatırılması gerektiğini anlattı. Meslek örgütlerinin Türkiye'deki doktor sayısının yeterli olduğunu söylediğini kaydeden Akdağ, uzman dağılımında kısmi dengesizliklerin olduğunu ama bunun da önlendiğini belirtti. 2023'e kadar eksikliklerin giderileceğini ifade eden Akdağ, amaçlarının bedenen olduğu gibi ruhen de sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum olmak olduğunu söyledi.
EŞİNE ŞİDDET UYGULAYAN KOCALARA TEDAVİ
Bakan Akdağ, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Akdağ, bir gazetecinin 'eşine şiddet uygulayan erkeklerin zorunlu olarak tedavi edilmesi, bunun için gerekli personelin olup olmadığı ve mecburi hizmetini tamamlamayan hekimlerin tazminat ödemesine' ilişkin sorusuna, "Bizim işimiz bir şekilde bu davranışta bulunanların ruh sağlığı ile ilgili problemleri varsa bunların da tedavi ettirilmesidir. Bütün bu işleri yapacak kadar Türkiye'de ilgili personel sayısı var mı? Sayıları arttırmaya
çalışıyoruz. Doktorların zaten devlet hizmeti yükümlülüğü var" diye cevap verdi. Akdağ, senet imzalanmasına ilişkin olarak ise, "Bakanlık adına uzmanlık eğitimi yapmışsa bu hususta birtakım yükümlülükler oluşuyor" dedi.
"Akıl hastaneleri kapatılıyor mu?" sorusuna ise Akdağ, "Hastaların evlerinden uzak hastanelerde aylarca yattığı akıl hastaneleri tarih oluyor. Bunun en önemli sebebi şu; en mükemmel hastanede yatsanız, oradaki personeli en mükemmel şekilde geliştirseniz. Bu uzun yatışların olduğu hastanelerde bir süre sonra personelin davranış biçimi değişiyor. Hastaya karşı davranış biçimi farklılaşıyor. Bu farklı hastaneleri süreç içinde ortadan kaldıracağız" yanıtını verdi.
TAM GÜN’E YÖK YAKLAŞIMI
Akdağ, YÖK'ün tam gün yasası ile ilgili önerisinin hatırlatılması üzerine ise, YÖK'ün doktor ve hukuk öğretim üyeleriyle yakın zamanda bir teklifte bulunacağını kaydetti. Tam gün yasasının hastanelerde doktor sıkıntısına neden olduğu ve misafir doktor uygulamasının uygulamaya konulacağına ilişkin iddialara ilişkin olarak Akdağ, "Türkiye'de 40 bin uzman var. Sorduğunuz soru bu uzmanların üniversitelerde çalışan öğretim üyelerinden 600'ü ile ilgilidir" dedi.
Bakan Akdağ, akıl ve ruh hastası olan bir kişinin müracaat edebileceği hastanelerde acil müdahalelerin yapılacağını anlatarak, "Daha sonra hasta toplum temelli ruh sağlığı merkezleri tarafından takip edilecek. Yaklaşık 200 bin nüfus için toplum temelli bir ruh sağlığı merkezi oluşturuyoruz. Hastanın yatışını gerçekleştiren, durum düzeldikten sonra artık hasta burası tarafından takip edilecek, orada rehabilitasyonu yapılacak. Takibe gelmemişse o zaman hastanın evine gidilecek. Önemli olan husus şu; bir şekilde ailesiyle irtibatın devamını sağlayacağız. Ailesi olmayan hastalar için bir aile oluşturmaya çalışacağız. Hiçbir psikiyatri hastasını sokakta bırakmayacağız" diye konuştu.
"Uygulamaya konulacak olan eylem planında zihinsel dönüşümün gerçekleştiğini söylemek mümkün müdür?" sorusu üzerine Akdağ, görevlerinde eksiklikleri tespit edilen hekimlerin belli sürelerde eğitim almalarıyla ilgili bir hususun olduğunu kaydetti.