Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum'daki basın temsilcileriyle bir araya geldi.
2011 Üniversiade koordinatörlüğünde düzenlenen toplantıda gündeme ilişkin konularda değerlendirmelerde bulunan Bakan Akdağ, yargı reformu ve 2. üniversite konusunda yapılan çalışmalar hakkında görüşlerini açıkladı.
//MEDYA İSTİŞARESİ
Bakan Akdağ, Erzurum'daki programının son gününde ulusal ve yerel medya temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda anayasa taslağına ilişkin değerlendirmelerde ulunan Akdağ, reform paketinin acil ihtiyaçtan kaynaklandığını, birilerinin konuyu saptırmak için paketi bir AK Parti meselesi olarak göstermeye çalıştığını söyledi. Akdağ, "Her şey milletin gözü önünde cereyan ediyor. Hafızamızı yenileyecek olursak, 367 kararlarında nelerin yaşandığını unutmadık. '411 milletvekilinin eli kaos için kalktı' demediler mi? YÖK'ün katsayı kararında verilen siyasi kararlar ortada. Bütün bu yaşananlar bizi yargıda reform yapmaya mecbur kılmıştır." dedi.
//HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ
Türkiye'de hukukun üstünlüğü prensibini yargıcın üstünlüğüne çeviren yargıçlar olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, "Yürütme yargı tarafından siyasal olarak kuşatma altına alınmıştır. Bundan kurtulmanın tek yolu da yeni yasalar yapmaktır. Hükümetin görevi de bu değil mi? Meclis'in duvarına 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' diye yazacaksın, sonra da halkın temsilci olarak Meclis'e gönderdiği siyasi iradeyi yok saymasını, yasa yapmasına engel olacaksınız. Böyle demokrasi olur mu? Maalesef Türkiye'de kağnı gölgesinde gidip de kendi gölgesi sanan, 'biz ne dersek o olur' düşüncesinde ısrar eden zihniyetten artık kurtulmalıyız." diye konuştu.
//28 ŞUBAT SENDROMU
Yakın tarihte bir 28 Şubat sendromu yaşandığına vurgu yapan Bakan Akdağ, "Yargıda yapılmak istenen her yeniliğe 'yargı siyasallaşıyor, bağımsız yargıya müdahale ediliyor' diyenler, 28 Şubat'ta askerin çağrılarına itiraz etmeden brifinglere katılıp emir almadılar mı? Bu sürecin en büyük aktörleri asker değil, onlardan emir alan yargıçlardır." ifadelerini kullandı. Yargının siyasal kararlar almasında kendinden bir örnek veren Bakan Akdağ şöyle konuştu:"ABD başta olmak üzere pek çok gelişmiş ülkeyi ziyaret ettim. Ziyaretlerimde hastaneleri mutlaka görmek istedim. Bir ziyaretimde çok arzu etmeme rağmen hastanın yattığı odaya beni sokmadılar. Merak ettim sordum, bana şu cevabı verdiler. 'Bizde hasta kişinin mahremiyeti hakkı vardır. Kendi rızası olmadan kim olursa olsun çat kapı odasına giremez.' dediler. Çok hoşuma gitti, Türkiye'ye dönünce 'gerekli düzenlemeler yapılsın, biz de bunu uygulayalım' dedim. Bu uygulamamız AK Parti'nin kapatılma gerekçeleri arasında yer aldı. Gerekçe olarak da 'Sağlık Bakanı bu kararıyla hastanelerde başörtü yasağına uymayanları gizlemek için bu kararı uygulamaya koymuştur.' denildi. Bu yorumu yapan yargıçların bağımsız ve tarafsız davrandığını nasıl söyleyebiliriz. Bu yargı reformu taslağıyla yargıda alınan siyasi kararların önünü keserek yargıyı siyasallaşmaktan kurtaracağız."
Erzurum'a kurulması planlanan 2. devlet üniversitesi için Erzurum ziyareti boyunca alternatif arazileri gezdiğini ve bu konuda teknik çalışmalar yapılacağını anlatan Akdağ, üniversitenin kurulması aşamasında Erzurumlu iş adamlarına yatırım çağrısında bulundu.