Bakanlığı tarafından pilot il olarak Erzurum'da uygulamaya başlanacak merkezi Hastane Randevu sisteminin açılış törenine katılmak üzere kente gelen Bakan Akdağ, Erzurum'da valilik ziyareti sırasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
//MUHALEFETİ ELEŞTİRDİ
Anayasa değişikliği tasarısıyla ilgili olarak muhalefet partilerinin tutumuna yönelik eleştirilerde bulunan Bakan Akdağ, "Türkiye şunu gördü. Bu ülkede daha çok demokrasi ve özgürlük isteyenler ile statükoyu korumak isteyenler ve halkın iradesine pranga vurmak isteyenle bir mücadele halindedir. Bu çok net görülmüştür. Üzülerek ifade etmek isterim ki yüksek yargı organlarının başkanlarının konuşmalarını bitirdiği yerden ana muhalefet partisi genel başkanı konuşmayı devam ettirebilmektedir. Bunu çok doğru karşılamıyorum. Bugün ülkede yüksek yargı halkın iradesinin kendi iradesinin üzerinde olduğunu bilmelidir" diye konuştu.
//ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Türkiye'de yapılan anayasaların 60'tan sonra bir ihtilalden sonra ülkenin gözbebeği insanların halksız yere asıldıktan sonra yapılmış bir anayasa olduğunu söyleyen Bakan Akdağ, 80 ihtilalinden sonra çok ciddi anlamda etkilenen insanların temsilcisi olduğunu söyleyen partilerin bugün bu reformla ilgili "hele biraz daha beklesin" şeklindeki yaklaşımlarının anlaşılmaz olduğunu kaydetti.
//MHP VE CHP’YE SUÇLAMA
Kendilerine sosyal demokrat, milliyetçi diyenlerin ortaya koyduğu tavrın milletin gözünden kaçmadığını ifade eden Bakan Akdağ, "Bana göre bu işin zamanı gelmiştir. Hatta geçiyor. Türk insanı yüksek demokrasi kıvamına gelmiştir. Bir demokraside bundan bahsedilmesi hoş bir durum değil. Millet en doğrusunu yapar. Milletin iradesinden korkmamak lazım. TBMM milletin iradesi için en iyisini yapacak, olmadı halka gidilecek. Yüksek Yargıya giderek buna engel olunamaz. Bu tutumdan CHP ve MHP vazgeçmelidir. Bunlar
tarihte hayıflanarak hatırlanacaklardır. Yargıtay ve Danıştay çoğunluk usulü ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna üye seçmekte, onlarda Yargıtay üyelerini seçmekte. Ülkeyi bu kısır döngüden kurtaracağız. Yüksek yargı kendi işini yapmalıdır. Yargı siyasetin alanına çıkmamalıdır. Herkes halkın iradesini kabullenmelidir. Kuvvetler ayrılığında halkın iradesi önemlidir. Yüksek Yargının iradesinin üzerinde de halkın iradesi olmalıdır. Türkiye mutlaka bu reformu gerçekleştirmelidir. Buna karşı çıkanlar dahaileri bir demokrasiye özgürlüğe, yargı bağımsızlığına karşı çıktıklarının farkında değillerdir" şeklinde konuştu.
//HSYK MESELESİ
Hakimler Savcılar Yüksel Kurulu'na üyelerin bütün hakim ve savcıların oyuyla seçileceğini belirten Akdağ, "Bundan neden korkuyoruz. Neden Türkiye'de birkaç yüz kişinin etkisi olsun. Neden herkes katılmasın ki. Böyle düşünmek lazım çünkü demokrasi böyle gelişir. Ben bu tartışmalı çok haklı buluyorum. Çünkü halkın iradesiyle bir yere gelemeyecek olanlar böyle bir tartışmaya girmekteler. Son birkaç aydır Türkiye'nin birçok ilini gezdim. Halk bu reformu büyük bir hasretle bekliyor. Aynı zamanda sandığında
önüne gelmesini bekliyor. Eğer buna ihtiyaç olursa. Zaten TBMM halkın iradesi için en iyisini yapmaya çalışacaktır" dedi.