Anayasa reform paketinden, AK Parti aleyhine geçtiğimiz yıllarda açılan kapatma davasına; ikinci üniversiteden, 2011 Kış Oyunları’na kadar çeşitli konulara değindi. Bakan Akdağ, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine seslenerek, “Şayet Anayasa reformunun referandumla karşı karşıya gelmesi şeklinde bir durum oluşursa, Erzurum’un buna vereceği destek, en az yüzde 95 olmalıdır. Bu destek, yüzde 94’e bile düşse, durum düşünmemiz gerekir.” dedi.
//OLASI REFERANDUM İÇİN DESTEK İSTEDİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa reformu içerisinde iki önemli başlık bulunduğunu, bunlardan birisini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı, diğerinin de, parti kapatma olduğunu belirterek, siyasi partilerin kapatılmasının, başsavcıların iki dudağına bağlı olmaması gerektiğini kaydetti. Konuşmasında, AK Parti’nin aleyhine geçtiğimiz yıllarda açılan kapatma davasına değinen Bakan Akdağ, ilgili dava dosyasında kendi adının da bulunduğunu hatırlattı.
//“BÖYLE BİR KOMEDİ KARŞISINDA GÜLER MİSİNİZ, AĞLAR MISINIZ?”
Sağlık Bakanı Akdağ, “Kapatma davasının içinde benim de adım vardı. Benim adım Sağlık Bakanlığı’nın bir iç meselesi dolayısıyla dava dosyasına girmişti. Neydi o mesele? ABD’ye ve Avrupa’ya çeşitli ziyaretler yapıyoruz biliyorsunuz. Dava dosyasına ismimizin girmesine neden olan husus, ABD’ye yaptığımız bir ziyaretti. ABD’ye gerçekleştirdiğimiz gezide, hasta mahremiyetine inanılmaz bir hassasiyet gösterildiğini müşahede ettim. ABD’de bizi bir hasta odasına dahi götürmediler, sokmadılar. Yanımızda fotoğraf makinası olan bir arkadaşımız vardı, fotoğraf çekmemesi hususunda devamlı uyarıldı. O ziyarette ne bir hastanın, ne bir hasta yakınının, ne de sağlık çalışanlarının tek bir kare dahi olsun fotoğrafını çektirmediler. Gerekçe neydi, hasta mahremiyetiydi. Biz de geldik, hasta haklarını koruma altına alma anlamında oturduk, konuştuk ve bir genelge hazırladık. Hastanelerde fotoeraf çekmek ve kameralarla görüntü almayı yasakladık. Sırf hasta mahremiyetini koruma altına aldık diye dava dosyasına girdik. Denildi ki, ‘hastanelerde kılık kıyafetlerle ilgili problemler var; Sağlık Bakanlığı bunu engellemek için hastanelerde fotoğraf çekimini yasakladı.’ Şimdi sorarım size, buna güler misiniz, ağlar mısınız?”
//“ERZURUM’UN DESTEĞİ EN AZ YÜZDE 95 OLMALI
Hazırlanan Anayasa reformu paketinin, işte bu ve benzeri komedyaların bir daha yaşanmasına engel olacağını vurgulayan Sağlık Bakanı Akdağ, sivil toplum kuruluşlarına referendum hatırlatması yaparak, “Erzurumlular olarak bu konuya sahip çıkacağız. Yarın bir referendum olsa; Erzurum’da desteği yüzde 95’le vermemiz lazım. Referandumdan yüzde 94 bile çıksa, geriye dönüp kendimizi yoklamamız lazım. Bu Ak Parti’nin problemi değil, Türkiye’nin genel meselesidir.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’a devletin bugün sahip çıktığı gibi geçmişte de sahip çıktığını dile getiren Sağlık Bakanı Akdağ, çimento fabrikası ve şeker fabrikasının, hep o dönemlerin ürünü olduğunu hatırlatarak, “Erzurum bölgenin bir cazibe kenti; 60 ve 70’li yıllardan sonra gerilemeye başlamış. Bizden önceki dönemlerde ise, hiç yatırım almamış.” dedi.
//DPT, DOĞU ANADOLU PROJESİ (DAP) EYLEM PLANI’NI ÇIKARIYOR
İktidara geldikleri günden bu zamana kadar geçen süre zarfında, Erzurum’daki sivil toplum kuruluşları tarafından kendilerine çeşitli dosyalar sunulduğunu ifade eden Akdağ, “Bende sivil toplum örgütlerimizin verdiği osyalar var. Bu dosyalar önemli birer tarihi belgedir. O dosyalarda, ‘bu şehirde hayvancılık geliştirilmelidir, teşvik edilmelidir’ deniliyor. Biz ne yapıyoruz, en alasını veriyoruz. Sonra Doğu Anadolu Projesi (DAP) var. DAP’la ilgili olarak, Erzurum’a artık çok ciddi paralar ayrılmaya başlandı. Ama bir eylem planı hazırlanmamış bu konuda. Biz ne yaptık, Sayın Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’la Bey’le görüştük, bu hususta harekete geçtik. Öyle sanıyorum ki, bu yaz mevsiminde Devlet Planlama Teşkilatı tarafından DAP’ın eylem planını hazırlamış olunacak.” şeklinde konuştu.
//“BİZDEN TALEP EDİLEN HİZMETLERİ BİR BİR YERİNE GETİRDİK”
Erzurum’un kendilerinden talep ettiği diğer hizmet arasında havaalanının bulunduğunu hatırlatan Bakan Akdağ, “Senelerdir inşaat halinde bir havaalanı vardı. Biz o inşaatı bitirdik, tamamladık ve havalimanı haline soktuk. Şimdi günde 8-10 uçak kalkıyor. Erzurum’un çevre yolları, il ve ilçe bağlantıları hakeza. Neredeyse tamamına yakını yenilendi, yeni yollar yapıldı.
Gelelim doğalgaza. Erzurum, her sene Türkiye’nin havası en kirli illerinin başında gelmiyor muydu? Bakın şimdi hava kirliliğinde 48’inci sıralara geriledik. Yine KÖYDES’le köylerimiz ayağa kalktı.” dedi. “Bugün Tekman’da ameliyat yapılıyor.” diyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Ben görevi devraldığımda Tekman’da bakımsız bir sağlık ocağı vardı. İki tane pratisyen hekimi yanyana gördüğünüz zaman, seviniyordunuz. Şimdi Tekman’da kadın doğumcumuz, cerrahımız, anestezistle birlikte ameliyat yapabiliyor. Bir önceki sağlık il müdürümüz, pırıl pırıl bir arkadışımızdı. O müdürümüz, Tekman’da iki doktordan fazlasının pek bir anlam taşımayacağını düşünüyordu. Şimdiki Sağlık Müdürümüz, halk sağlığı uzmanı Serhat Bey de, tüm iyi niyetine rağmen Tekman’da ameliyat yapılabilineceğine inanmıyordu. Ama bugün bu mümkün oldu.” diye konuştu.
//AKDAĞ: BEN ONLARI ALLAH’A HAVALE EDİYORUM
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum’da Mahallebaşı esnafına yönelik olarak bulunduğu esnaf ziyaretlerine de değindi. Bakan Akdağ, “Mahallebaşındayız, birisi geldi, ‘Bakanım, siz hastanenin yerini mal meydanından almışsınız, götürmüşsünüz Çat yoluna. Orada da sizin akrabalarınızın yerleri varmış. Bu öyle ağırıma gitti ki! Dedim ki; ‘bakın Allah nimetlerini alır elinizden. Bunları kim söylüyorsa, ben onları Allah’a havale ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’da kış turizmi için yapılan yatırımın tutarının 500 milyon lira olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, “Hepiniz hatırlarsınız, kış turizmi toplantıları, sultan sekisi toplantıları yapıyorduk, bunları konuşuyorduk. Bakın konuştuklarımızın her biri, artık gerçek oldu.” dedi.
Bir süre önce Ankara’da gerçekleştirilen il başkanları toplantısına işaret eden Sağlık Bakanı Akdağ, “İl başkanları toplantısında, bazı il başkanları diyor ki, ‘küçük bir spor salonu yaptırmayı düşünüyoruz, gidiyoruz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne; bize diyorlar ki, ‘tüm paraları Erzurum’a aktarıyoruz.’ Şaşırdık kaldık, buna bir çare bulun. Gerçekten de durum böyle. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, ödeneğinin çok önemli bir bölümünü Erzurum’a aktarıyor.” şeklinde konuştu.
//İKİNCİ ÜNİVERSİTE
İkinci üniversite konusuna da değinen Bakan Akdağ, bu süreçte Erzurum halkına da büyük görevler düştüğünü söyledi. Üniversitenin, şehrin hangi bölgesine yapılacağı hususunda bir takım incelemeler yaptıklarını kaydeden Akdağ, “Tabi üniversite için çok önemli bir alan gerekiyor. Mahallebaşı’ndaki ağır bakımın olduğu 200 dönümlük araziye, 200 dönümlük daha arazi katalarak, üniversite kuramazsınız. Üniversiteye yer tahsisi konusunda bir takım tespitler yapmaya çalıştık. Birisi üniversitemize dahil olan ve çiftlik olarak kullanılan 5 bin 500 dönümlük bir alan var. İkinci ve üçüncü araziler de, şehrin doğusunda bulunuyor. Biri Soğukçermik köyünün arkasında. 3 milyon 800 bin metrekare, düz bir arazi. Orası için sulak arazi olması nedeniyle hukuki problemler meydana getirebileceği iddia ediliyor. Üçüncü yer ise, Müdürge’nin arkasında. O da 4,5 milyon metrekare. Ancak onun da 1,7 milyon metrekaresi düz, geri kalan dağa doğru çıkıyor.” diye konuştu.
//AKDAĞ: ERZURUM’DA ÜÇ ÖNEMLİ İŞİMİZ DAHA KALDI
Erzurum’da devlet adına üç önemli işin kaldığını vurgulayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bunların birincisinin kentsel dönüşüm, ikincisinin hızlı tren ve üçüncüsünün de Lojistik Köy olduğunu dile getirdi. Erzurum’un, kentsel dönüşümde çok geç kaldığını ifade eden Akdağ, “Kentsel dönüşümde çok geç kalınmış. Şehrin imarı yapılamamış, mahkemelik olunmuş, belediyeler birbirleriyle anlaşamamış, bunlar geçmişte yaşanan hadiseler. Ama bu konuda ben oldukça fazla mesai harcıyorum.” dedi.
Erzurum’u kavuşturacakları ikinci önemli hizmetin hızlı tren projesi olduğunu anlatan Akdağ, projenin Sivas’a kadar olan kısmının ihale edildiğini belirterek, bu hususta da, bir takım projeler hazırlandığını kaydetti. Bakan Akdağ, Lojistik Köy konusuna da değindi. Akdağ, “Lojistik köy meselesi var bir de. Bu hususta TCDD Erzurum için zaten karar vermişti. Arsa konusunda askeri bölge içerisinde bulunan bir arsanın alınması lazım. Bunu almakta güçlük çekiyoruz. Faka bu bir ihtiyaç, bunun için de girişimlerimizi sürdürüyoruz.”