Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususları, kurban kesimleri, kesim yerleri ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gerekenleri GÜNEBAKIŞ’a anlattı.
KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR?
Öncelikle Kurban alırken dikkat edilmesi gereken konulara değinen Akar, “Kurban alımında dikkatli olun, mağdur olmayın diyerek, dikkat gerektiren hususları şöyle dile getirdi: “Dini ölçülere uygun olması, hayvanların sağlıklı, besili olması, hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunması, Hayvanların kulaklarında o hayvanı tanımlayan küpelerinin bulunması, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması, küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra da; gebe olmaması, mümkünse kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi, damızlık değeri yüksek dişi hayvan tercih edilmelidir.”
‘KURBAN KESERKEN EZİYET ETMEYİN’
Kurban kesimlerinin de önemine dikkat çeken Akar, “Kurbanlık hayvan nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refah kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurbanlık hayvanlar şehirde mezbahalarda ve Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen yerlerde kesilecektir. Ancak isteyen vatandaşlar uygun olması halinde kendi bahçelerinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde usulüne uygun bir şekilde kesebilirler. Ayrıca köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde yine kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi toplumsal ve kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli(parazit larvası içeren su kesecikleri) karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imha edilecektir.Çünkü bu parazitler direk veya kedi-köpek pislikleri ile insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık yapmaktadırlar. Belediye hizmetlerinin bulunduğu yerlerde ise bu atıklar ve kurban kesim esnasında çıkan diğer atık ve artıklar da mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içerisinde belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir. Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli kayıplar oluşturmaktadır.” diye konuştu.
KURBAN ETLERİ MUHAFAZA EDERKEN DİKKATLİ OLUN
Kurban kesimleriyle birlikte elde olan etleri muhafaza konusunda bazı hususlara değinen Akara, “Kesimden sonra, ölüm sertliğinin giderilmesi ve etin lezzetinin yerine gelmesi için kanın tam akıtılması, etin dinlendirilmesi ve sonra tüketilmesi tavsiye edilir.Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımları çok kısa sürede bozulur. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gün, kıymada genellikle 3 gündür. Uzun süreli muhafaza isteniyorsa derin dondurucuda -18 derecede yapılmadır.” şeklinde konuştu.