ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bahçeli: ‘Her anne övünç kaynağıdır’
Bahçeli: ‘Her anne övünç kaynağıdır’
Meteorolojiden  yağmur ve kar uyarısı
Meteorolojiden  yağmur ve kar uyarısı
Erzurum Söğütlü’de hortum
Erzurum Söğütlü’de hortum
Varto yolunda feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Varto yolunda feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Erdoğan’dan Anneler Günü mesajı
Erdoğan’dan Anneler Günü mesajı
HABERLER>EKONOMİ
8 Eylül 2015 Salı - 03:05

Akar’dan kurbanlık uyarısı

M.COŞKUN-Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısı ile Kurbanlıkların alımından etlerinin muhafaza edilmesine kadar önemli uyarılarda bulundu.

Akar’dan kurbanlık uyarısı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususları, kurban kesimleri, kesim yerleri ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gerekenleri GÜNEBAKIŞ’a anlattı.

KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR?

Öncelikle Kurban alırken dikkat edilmesi gereken konulara değinen Akar, “Kurban alımında dikkatli olun, mağdur olmayın diyerek, dikkat gerektiren hususları şöyle dile getirdi: “Dini ölçülere uygun olması, hayvanların sağlıklı, besili olması, hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunması, Hayvanların kulaklarında o hayvanı tanımlayan küpelerinin bulunması, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması, küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra da; gebe olmaması, mümkünse kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi, damızlık değeri yüksek dişi hayvan tercih edilmelidir.”

‘KURBAN KESERKEN EZİYET ETMEYİN’

Kurban kesimlerinin de önemine dikkat çeken Akar, “Kurbanlık hayvan nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refah kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurbanlık hayvanlar şehirde mezbahalarda ve Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen yerlerde kesilecektir. Ancak isteyen vatandaşlar uygun olması halinde kendi bahçelerinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde usulüne uygun bir şekilde kesebilirler. Ayrıca köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde yine kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi toplumsal ve kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli(parazit larvası içeren su kesecikleri)  karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imha edilecektir.Çünkü bu parazitler direk veya kedi-köpek pislikleri ile insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık yapmaktadırlar. Belediye hizmetlerinin bulunduğu yerlerde ise bu atıklar ve kurban kesim esnasında çıkan diğer atık ve artıklar da mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içerisinde belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir. Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli kayıplar oluşturmaktadır.” diye konuştu.

KURBAN ETLERİ MUHAFAZA EDERKEN DİKKATLİ OLUN

Kurban kesimleriyle birlikte elde olan etleri muhafaza konusunda bazı hususlara değinen Akara, “Kesimden sonra, ölüm sertliğinin giderilmesi ve etin lezzetinin yerine gelmesi için kanın tam akıtılması, etin dinlendirilmesi ve sonra tüketilmesi tavsiye edilir.Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımları çok kısa sürede bozulur. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gün, kıymada genellikle 3 gündür. Uzun süreli muhafaza isteniyorsa derin dondurucuda -18 derecede yapılmadır.” şeklinde konuştu.

 
Cirit kültürü yaygınlaşıyor
 
Abdulhakimoğulları ASP vizyonunu paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Mehmetçiğe uzanan eller kırılsın’
Türkiye Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu şube başkanı Recai Kaya, terörü lanetledi.
14 yılda 2 bin 187 yatırım
M.AKDAĞ-Temmuz ayında 2, yılın Ocak-temmuz dönemlerinde 17, 2001-20015 ...
Erzurum’un bölge payı açıklandı
M.AKDAĞ-Erzurum’un bu yılın ocak-temmuz döneminde Doğu Anadolu Bölgesi ...
 
Erzurum’dan 32 ülkeye ihracat
M.AKDAĞ-Erzurum’dan bu yılın Ağustos ayında 9, 2015’in ocak-ağustos dönemini ...
Palandöken: "AVM ve marketler israfı artırıyor"
Palandöken, AVM ve marketlerin israfı arttırdığını belirterek, “3 al 1 ...
11 ilçeye 19 gölet yatırımı
Büyükşehir Belediyesi, il genelinde tarım ve hayvancılığa destek vermek ...
 
Erzurum patates üretiminde 12’inci sırada
Bayraktar, Ülkemizde patates üretiminin yoğun olarak yapıldığı illerin ...
Emlak Müşavirleri projelerini açıkladı
M.COŞKUN-Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bünyamin Canlar, emlak piyasasında ...
Erzurum liderliği kaptırmadı
M.AKDAĞ-Üç ilin yer aldığı Erzurum Bölgesi 26 istatistik bölgesi içinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva