ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>EKONOMİ
14 Ekim 2011 Cuma - 08:38

Akademisyenlere kriz yorumu göndermesi

Merkez Bankası (MB) Başkan Yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan, Türkiye'nin 2002 yılından beri uygulanan mali disiplin ile kamu borçlanma oranının düştüğünü söyledi. Turhan, kriz dönemlerindeki akademisyenlerin değerlendirmelerini ise okuduğu bir karikatür ile anlatmaya çalıştı.

Akademisyenlere kriz yorumu göndermesi

BURHAN KARADUMAN (İHA) - Merkez Bankası (MB) Başkan Yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan, Türkiye'nin 2002 yılından beri uygulanan mali disiplin ile kamu borçlanma oranının düştüğünü söyledi. Turhan, kriz dönemlerindeki akademisyenlerin değerlendirmelerini ise okuduğu bir karikatür ile anlatmaya çalıştı.
15. Finans Sempozyumu Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. İnönü Üniversitesi ve Finans Bilim Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen ve 15 Ekim 2011 tarihine kadar sürecek sempozyumun açılışına Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan, İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahattin Ülger, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva ile çok sayıda akademisyen katıldı.
Sempozyuma katılarak bir konuşma yapan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan, konuşmasında ekonomik kriz yorumlarında bulunan akademisyenlere yönelik ilginç bir değerlendirme yaptı.
YABANCI BASINDA KRİZ YORUMU
Okuduğu yabancı bir gazetedeki karikatürü anlatan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan, şunları söyledi: "Geçenlerde yabancı ekonomi gazetelerinden birinde bir karikatür vardı. Ortada bir vatandaş var. Bir yanında bir akademisyen, diğer yanında bir başka akademisyen var. Bunlar iktisatçıdır muhtemelen. Birisi diyor ki, 'Kriz var, mutlaka harcamaları artırman lazım', Adam o tarafı dönüyor, onu dinliyor. Öteki, bu sefer öteki taraftaki diyor ki, 'Kriz var, mutlaka tasarruflarını arttırman lazım, borcunu azaltman lazım, harcamalarını düşürmen lazım.', Dönüyor onu dinlemeye başlıyor. İşte bir sağa dönüyor, bir sola dönüyor, bir sağındakini, bir solundakini dinlerken, başı dönmeye başlıyor. Sonuçta akademisyenler diyorlar ki, 'Düştüğü yerde toparlamayı başardık bu işi.' Ne yazık ki, bu işin şakası, ama gerçektende durum bundan farklı değil. Gelişmiş ülkelerin içinde bulunduğu problemlere baktığınız zaman, bazı akademisyenler, hem de alanlarında son derece iyi isim yapmış akademisyenler diyorlar ki, 'Harcamalar çok düşük seviyede, bu harcamaları arttırmak lazım. Devlet, harcamalarını arttırsın.' Başka akademisyenlerde diyorlar ki, 'Hayır olur mu, bu problemin sebebi, devlet harcamalarının bu kadar artmış olmasıdır. Kamu mali disiplinini sağlanması lazım.' Tabi bu kadar böyle farlı görüş olunca da, doğru yolu bulmak politika yapıcılar için kolay değil."
Yaşanan kriz döneminde Türkiye'de hane halkı ve kamu kesiminin borçlarının düşük seviyede kaldığını söyleyen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. M. İbrahim Turhan, "Hane halkının borçlanma oranına baktığınız zaman, bu alanda da, hane halkının da finansal kaldıracı değir ülkelere göre çok daha düşüktür. Sadece firmalar, hane halkı, bankalar değil, kamu kesiminde de özellikle 2002'den beri uygulanmakta olan mali disipline ve kamunun orta vadeli bir plan çerçevesinde kendisini sıkı maliyet politikalarına şekillendirmesine dayanan bir süreç yaşadık. Bunun neticesinde kamu kesiminin borçluluk oranları da Türkiye'de çok düştü. Mesela kriz döneminde bütün ülkelerin kamu kesimi borçluluk oranları artarken, Türkiye'de bu artış sınırlı kaldı. Çünkü diğer ülkelerde gördüğümüz şey şuydu; firmalar, hane halkları borçlandılar. Nasıl olsa varlıklarının fiyatları artacak diye bankalarda onlara rahatlıkla borç verdiler. Sonrada bu borçları başkalarına satarak kendilerini kurtardıklarını düşündüler. Fakat sıkıntı çıkınca, firmalar ve hane halkları bankalara borçlarını ödeyemedi. Bankalar batmanın eşiğine gelince, devletler bankaların zararlarını üstlerine aldılar. Yani bir şekilde özel zararlar kamu zararı haline geldiler. Özel borçlar kamu borcu haline geldi. Bu da tabi kuma kesimi borç limitlerini çok ciddi anlamda olumsuz. etkiledi. Şunda Euro bölgesinde yaşanan krizin temelinde yaşanan sorunda aslında bu. Ama Türkiye burada hem gelişmiş ülkelerden ayrıştığı gibi, gelişmekte olan ülkelerle arasındaki geçmişteki o olumsuz açığı da kapattı ve oldukça iyi bir noktaya geldi " ifadelerini kullandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSAL SİSTEM
Sürdürülebilir finansal sistem için ise Dr. Turhan, "Borç yerine özkaynak. Likidite tutsaklığından kurtulmak ve sürdürülebilir büyümeyi yeniden tanımlamak" önerisinde bulundu.
İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, Türkiye'nin ekonomisini yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline gelmiş olduğunu söyleyerek, Malatya'da böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
Düzenleme Kurulu Başkanı ve İnönü Üniversitesi, İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Güneş'te, sınırları büyük olan devletlerin bile ve finansal yapılarının çok güçlü olduğu düşünülen kurumların bile ekonomik krizinin altında kaldığını söyledi.

 
KETEM ve TDP kadınları bilgilendirdi
 
Ciritte İncirliova çıkarması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğulu besiciler kurban seyahatinde
Kurban Bayramına 23 gün kala İzmit'te kurban pazarları kuruldu.
Kurbanlıklar testten geçecek
Kurban Bayramı'nda gebe hayvanların kesilmesini önlemek için kurbanlıklara ...
ETB’den bankacılık atılımı
İş Bankası Erzurum Bölge Müdürü Burhan Ekinci beraberinde Gürcükapı Erzurum ...
 
BAKK Programı tanıtıldı
Avrupa Yatırım Bankası Grubu'nun, 2010 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ...
Nabucco’da geri sayım
Erzurum’dan geçecek olan Nabucco Doğalgaz boru hattı inşaat çalışmaları ...
Bölge çiftçisine DATAE ufku
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) tarafından yapılan çalışmalar ...
 
190 kişi kura çekti, 50 kişi sevindi
Erzurum Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılacak ...
Rize-Erzurum gönül gönüle
Rize Valisi Hacımüftüoğlu, "Ovit yolu, artık konuşulmaktan çıkıp proje ...
Erzurum Önasya’nın enerji köprüsü
Yolculuk ve taşımacılık alanında tarih boyunca hareketli günler geçiren, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva