SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Erzurum Ovası’nda Silaj tekniğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, akademisyenler köylere indi. Belirlenen tarlalarda silaj tekniğini yaygınlaştırmak amacıyla örnek ekim yapacak olan ziraatçı akademisyenler, işe çiftçi eğitimlerinden başladılar.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü ile Tarım ve Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülecek olan projeyle; bölgede silaj yapımı ve hayvan besleme konularında gelişme sağlanması amaçlanıyor. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) mali desteğiyle yürütülen proje çerçevesinde çiftçi eğitimlerine başlandı. Palandöken ilçesine bağlı Toparlak; Sığırlı, Güllü, Taşlıgüney, Kümbet ve Güzelyurt köylerine çıkarma yapan Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, çiftçilere silaj tekniği ve hayvan beslenmesi konularında eğitim vermeye başladılar. 39 ayrı tarlada yapılacak olan örnek ekimlerle silaj üretimini teşvik edecek olan ziraatçılar, projenin yürütüleceği bir yıl boyunca Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçesine bağlı köylerdeki 750 çiftçiye eğitim vermiş olacaklar.
AKADEMİSYENLER, PROJE KAPSAMINDA ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİNE BAŞLADI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, beraberindeki teknik ekiple birlikte Palandöken ilçesine bağlı Toparlak; Sığırlı, Güllü, Taşlıgüney, Kümbet ve Güzelyurt köylerini ziyaret etti. Çiftçilere, “Erzurum Ovası’nda Silaj Tekniğinin Yaygınlaştırılması” adlı proje hakkında bilgiler veren Tan, bölgedeki tarım işletmelerinin en önemli uğraş alanlarından birisinin hayvansal üretim olduğuna dikkati çekerek, hayvansal üretim yapan üreticilerin ise, yeterince kazanç elde edemediklerini dile getirdi. Bunun, üretim maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını anlatan Tan, maliyetleri aşağı çekebilmenin yollarından birisinin hayvanlara yeterli miktarda kaliteli yem vermekten geçtiğini belirtti. Bölge üreticisinin büyük bir kısmının silaj tekniğini bilmediğini ve silaj kullanmadığını vurgulayan Tan, “Oysa silaj, günümüz modern hayvancılığında vazgeçilmez bir teknik haline gelmiştir. Bu tekniğin bölgemizde de yaygınlaşması gerekir.” diye konuştu.
Projeye tabi tutulan köylerde bugüne kadar 116 çiftçiyle bir araya gelen ekip, üreticilerin merak ettikleri konulara da açıklık getirdi.
ÇİFTÇİLERE SİLAJ TEKNİKLERİ UYGULAMALI OLARAK GÖSTERİLECEK
Hazırladıkları bu proje kapsamında Erzurum’un Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçelerine ait Erzurum Ovası köylerinde silaj tekniğinin yaygınlaştırılmasının planlandığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tan, “Merkez ilçelerimiz Aziziye, Yakutiye ve Palandöken’e bağlı köylerimizde önceden belirlediğimiz 39 tarlada örnek ekimler yapacağız. Bununla birlikte çiftçilere verdiğimiz eğitimlere paralel olarak, tarlada yaptığımız ekimlerle de uygulamalı eğitim verme imkanı bulacağız. Çiftçilerimiz, silaj üretimini ve tekniklerini daha ekim aşamasından başlayarak öğrenecekler.” dedi.
Eğitimlerin Nisan ayı boyunca devam edeceğini, daha sonra belirlenen tarlalarda silajlık mısır ekimi yapılarak, çiftçilere verilen teorik eğitimin pratiğe dönüştürüleceğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Tan, ekim işleminin ardından söküm ve yine silaj tekniklerinin, uygulamalı olarak üreticiye gösterileceğini ifade etti.
PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 182 BİN 15 LİRA…
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından 116 bin 43 lira tutarında mali destek sağlanacak projenin toplam maliyetinin 182 bin 15 lira olacağını kaydeden Tan, projeye Ziraat Fakültesi’nin katkısının 35 bin 400 lira olduğunu söyledi. Tan, “Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü, projeye 16 bin 280, Tarım İl Müdürlüğü de, 14 bin 292 liralık katkı sağladı.” şeklinde konuştu.