İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, çeşitli doğa olaylarından sonra yaptırılan afet konutlarının, vatandaşların ‘nasıl olsa bedava’ anlayışı nedeniyle boş kaldığını bildirdi. Aktürk, “Afet sonrası devletten konut isteyenler, para vermeyeceklerini düşündükleri için konutlara yerleşmiyor. Yapılan afet konutlarının ancak yüzde 10’luk bölümü kullanılıyor” dedi.
//’NASIL OLSA BEDAVA’ YAKLAŞIMI
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Erzurum’da başta deprem olmak üzere, sel ve heyelan nedeniyle evlerini kaybedenler için yaptırılan konutların büyük çoğunluğu kullanılmıyor.
Göreve başladıktan sonra Erzurum'daki afet konutlarının yüzde 95'inde incelemelerde bulunduğunu belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, konutların yüzde 90'ının boş olduğunu söyledi.
//KONUTLARIN YÜZDE 10’U KULLANILIYOR
1966’da Erzurum ve Muş’ta yıkıma neden olan Varto depremi ve sonrasında yaşanan deprem ve sel gibi felaketler sonrası vatandaşın talebi üzerine yaptırılan konutların kullanılmadığını tespit ettiğini kaydeden Aktürk, “Şimdiye kadar yapılan afet konutlarının sadece yüzde 10’luk kısmı kullanılıyor. Vatandaş, yaşanan felaketlerden sonra ‘Nasıl olsa bedava’ anlayışıyla tespit yapan ekiplerden afet konutu istiyor. Bugün ki parayla 30 bin lirayı bulan krediyi, ilk 2 yılı ödemesiz toplam 20 yılda geri ödeyeceğini tam olarak bilse ya konutları istemez yada yaptırılan konutlara yerleşir. Şu an TOKİ aracılığıyla yaptırılan afet konutlarında herhangi bir sorun yok. Sorun vatandaşın taşeron firmalar aracılığıyla yaptırdığı konutlarda” diye konuştu.
Vatandaşların kullanmaya başladığı konutlarda ise alt yapı, elektrik ve çevre düzenlemesi sorunu bulunduğunu ifad eden Aktürk, “Binalar yapı tarzı itibariyle zayıf. Afet konutlarında sıkıntı olmaması için proje değişikliğine gideceğiz Tespit ettiğimiz eksiklere, yanlışlıklara bundan sonra izin vermeyeceğiz” dedi.