Türkiye’de 20 köpek ırkı korumaya alındı. Korumaya alınan köpek ırkları arasında Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, Kars Çoban Köpeği de bulunuyor.Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu'nun (KIF) 1911'de kurulan ve merkezi Belçika'da olan Uluslararası Köpek Bilimleri Federasyonu'na (FCI) üyeliğinin 14 Ekim'de kabul edilmesiyle Türkiye'deki yaklaşık 20 köpek ırkı koruma altına alındı.
//ÖZKANAL’IN AÇIKLAMASI
KIF Asbaşkanı Dr. Ümit Özkanal, yaptığı açıklamada, KIF'ın 2006'da 5 dernek tarafından Türkiye'deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve onları tescillenmek amacıyla kurulduğunu belirterek, şu anda KIF'a 22 derneğin üye olduğunu kaydetti.
KIF'ın 2006'dan beri FCI'ya üyelik için çalıştığını ifade eden Dr. Özkanal, şöyle konuştu:
'FCI'nın Almanya'nın Dortmund kentinden 14 Ekim'de yaptığı toplantıda üyelik talebimiz kabul edildi. 14 Ekim'den itibaren Türkiye de FCI üyesi bir ülke konumuna geldi. Üyeliğimizle yerli ırkların Türkiye adına tescillenmesi sağlanacak. FCI'ya üye olmak için tüzüğümüzü hazırladık. Farklı ırklara ait 3 bin 500 köpeğimizi soy kütüğüne dahil ettik. Bundan sonra bütün kayıtlı köpeklerin şecerelerinin üzerinde FCI logosu olacak. Türkiye'de doğan yavrular, dünya çapında tanınacak ve dünya çapındaki yarışmalara katılacak. FCI'ya üye olmak için köpek yarışmaları düzenledik, hakem ve kinoloji seminerleri verdik. FCI'dan gelen yöneticiler çalışmalarımızı yerinde inceledi. FCI, 86 üyesiyle dünyanın en büyük köpek örgütü. Köpeklerin daha sağlıklı ırklarına uygun bir şekilde dünya üzerinde yaşamlarını sürdürmesine amaçlıyor.'
// 'KÖPEK IRKLARIMIZ BAŞKALARI TARAFINDAN TESCİLLENEMEYECEK'-
Dr. Özkanal, akbaş, kangal, Kars çoban köpeği, 5 çoban köpeği cinsi, Aksaray malaklısı, Trakya kopoyu, Anadolu kopoyu, 6 barak cinsi, Trabzon zerdevası, arabacı palisi gibi Türkiye'deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve tescilini sağlamak için çalışmalara hız verdiklerini anlatarak, 'Bundan sonra Türkiye'deki köpek ırkları koruma altına alınacak. Artık köpek ırklarımız başkaları tarafından tescillenemeyecek. Bu da ülkemize büyük bir ekonomik katma değer sağlayacak' dedi. Ülkelerin kendine ait köpek ırklarıyla değer kazandığını ifade eden Dr. Özkanal, 'Ülkemizde en az 20 köpek ırkı var. İki yıl önce Fransızlar kangalımızı tescil etmeye kalktı. Ancak, girişimlerimiz sonunda kangalı kurtardık. Bundan sonra böyle talihsiz olaylarla karşılaşmayacağız' diye konuştu.
//KÖPEK IRKLARI VE ÖZELLİKLERİ-
Akbaş: İri cüsseli, atletik yapılı, dururken ve hareket halinde son derece güzel ve zarif. Anadolu'da kullanılan en eski koruma köpeklerinden biri. Aynı zamanda 'Türk Çoban Köpeği' de denilen bu ırk Türkiye'de Batı ve Orta Anadolu Bölgesi'nde yaşıyor.
Kangal: Kangal, Türk çoban köpekleri ırkından ve Asya Çoban Köpeği ailesinden. Bu köpeklerin Oğuz Türklerinin 250 yıllık göçleri sırasında Anadolu'ya geldikleri biliniyor. Küçük baş hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşan Oğuz Türklerinde kangallar hayvan sürülerinin ve kendi yaşam alanlarının korunmasında kullanıldı ve kullanılmaya devam ediliyor.
Kars çoban köpeği: Türkiye'deki çoban köpeği ırklarından biri. Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, bölge şartlarına uyumlu, zeki bir çoban köpeği. 600 yıllık geçmişe sahip bir ırk olduğu biliniyor.
Aksaray malaklısı: Özellikle Aksaray çevresinde yetiştiği için 'Aksaray malaklısı' da denilen Anadolu çoban köpeğinin bir cinsi.
Kopoy: Bu ırk, barak ve köse barakla birlikte, avcılıkta yüzlerce seneden beri büyük rol alıyor. Irkın tam nasıl oluştuğuna dair kesin bilgiler yok, sadece tahminler yer alıyor. Türk av kopoylarının şimdiki Deliorman kopoy ırkının oluşumunda büyük rol oynadığı sanılıyor.
Trabzon zerdavası: Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde Giresun ve Trabzon civarında yetiştirilen, avının peşini asla bırakmayan çok sert ve inatçı özelliklere sahip bir köpek. Genelde zerdavaların standart rengi kestane. Kuyruk kıvrımlı ve ucu beyaz. Göğüs ve bacak kısmı ise kestane benekli ve beyaz renk.
Arabacı palisi: Kısa tüylü, beyaz üstüne niteleyici siyah ya da kahverengi benekli süs köpeği ırkı. Atlarla aralarının iyi olmasından dolayı at arabalarına eşlik ettikleri biliniyor. Adını da bu özelliğinden almış.
Barak: Tüylü av köpeklerine verilen ad.