ERZURUM(GHA) - Türkiye’nin ilk “Organik Dondurma Üretimi” projesi, Erzurum’da yürütülüyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nce yürütülen proje çerçevesinde, sütünden şekerine, aromasından kokusuna varıncaya kadar dondurmalar tamamen organik olarak imal ediliyor.
Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, Türkiye’de ilk kez Atatürk Üniversitesi’nde çalışılan “Organik Dondurma Üretimi” projesi hakkında bilgiler verdi. Organik ürünlerin; artık tüm dünyanın tercihi olduğunu vurgulayan Özdemir, dondurmanın da, özellikle yaz mevsimlerinde tüketilen çok önemli bir besin maddesi olduğunu vurgulayarak, “Biz de dondurmanın bu özelliğini göz önünde bulundurarak, Türkiye’nin ilk organik dondurmasını üretebilmek için harekete geçtik. Günlük 50 ile 75 kilogram arasında imal ettiğimiz dondurmayı, sadece üniversite içerisinde satışa sunuyoruz. Talebe bağlı olarak üretim kapasitemizi artırabiliriz.” dedi.
Organik dondurmanın en büyük özelliğinin, imal edilmesinde kullanılan tüm besin maddelerinin doğallığı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, dondurmada kullanılan süt, şeker, aroma ve kokuya varıncaya kadar her besin maddesinin, organik olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Salih Özdemir, “Ürettiğimiz dondurmada kullandığımız süt, bir kere başlı başına organik. Bunun yanında dondurmada şeker yerine, organik bal kullanıyoruz. Ürünlerimizde kesinlikle ilaç, tatlandırıcı, renk ve koku vermeye yönelik hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz.” diye konuştu.
“DONDURMAMIZIN TADINA BAKANLAR, BU TATTAN VAZGEÇEMİYORLAR…”
Organik besin ürünlerinin, artık tüm dünyanın ilgi odağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, üniversitelerin ve bilim kuruluşlarının, organik ürün çeşitlerini çoğaltmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, “Artık tüm dünya organik besinlerle beslenmenin yollarını arıyor. Biz de bu gerçek ışığında Erzurum’a ve Atatürk Üniversitesi’ne özel bir organik dondurma projesi üzerinde çalışmayı uygun gördük.” dedi.
Ziraat Fakültesi’nde imal edilen organik dondurmanın, diğer dondurmalara göre benzersiz bir tat ve kokusunun bulunduğunu belirten Prof. Dr. Salih Özdemir, “Organik dondurmamızı günlük 50 ile 75 kilogram arasında üretiyor ve şimdilik üniversite içerisinde satışa sunuyoruz. Gösterilen ilgi memnuniyet verici; dondurmamızın talep görmesi halinde şehirde de pazarlanmasını mümkün kılacak girişimlerimiz olacak. Bir süre sonra Erzurum’da ürettiğimiz organik dondurmanın bir marka halinde yaz mevsimlerinin en çok aranacak besin maddesi olacağına inanıyoruz. Çünkü dondurmamızdan bir tadan, bir daha tatmak istiyor.” ifadelerini kullandı.