Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, nihai amaçlarının beşeri kalkınmayı geliştirme olduğunu söyledi.
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) ev sahipliğinde, Dpt ile ajansların tanışması için bir ağ oluşturmak, tecrübe paylaşımı gerçekleştirmek, geçmiş yılların muhasebesini yapmak, gelecek için ortak bir vizyon belirlemek ve ajanslar arasında işbirliği alanlarını tespit etmek amacıyla Erzurum'daki Polat Otel'de düzenlenen "1. Kalkınma Ajansları Konferansı" 26 kalkınma ajansının katılımıyla başladı.
Dpt Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Bingöl, burada yaptığı konuşmada, kalkınma ajanslarının 2010 yılı itibariyle işlevsel olmaya başladığını belirterek, 2011 yılından itibaren de uzmanlaşmaya, derinleşmeye ve daha nitelikli, daha nicelikli çalışmalar ortaya koymaya başlayacaklarını ifade etti.
BİNGÖL’ÜN SUNUMU
Mali ve teknik destekler, inceleme araştırma, çeşitli organizasyonlar, planlama, sınır ötesi işbirlikleri açısından geniş bir yelpazede çalışmaların yapıldığını anlatan Bingöl, bu icraatların ortaya konulmasıyla ciddi eserlerin ortaya konulduğunu vurguladı.
Bingöl, ajanslara şu ana kadar 13 bin proje başvurusu yapıldığını, bunlardan 2 bine yakın projenin desteğe hak kazandığını belirterek, şöyle konuştu:
"Sorunlar çözülmek için vardır. Dolayısıyla destek sistemi yine birlikte elden geçireceğiz. Burada beraberiz ve birbirimize destek olacağız. Bölgesel gelişmenin finansmanı bizim için çok kritik bir alan. Şimdi bu alanda bizim henüz devreye sokmadığımız faiz ve faizsiz kredi desteklerini yanı sıra geri dönüşte fon mekanizmalarını daha nasıl harekete geçirebiliriz, hibe kullanım oranlarını zaman içerisinde azaltıp, girişimciliği daha fazla destekleyecek şekilde bir finansman yapısını nasıl kurabiliriz? Girişimcilik sermayesi, risk sermayesi gibi alanlarda potansiyelimiz nedir? Ajansları bu konuda işlevleri nasıl üstlenebilirler? Burası bizim için çok önemli, bu konferansta bunları tartışacağız. "
Girişimcilik, yenilik ve rekabet konularının birbiriyle olan ilişkilerini düzgün şekilde kurup, stratejilerini geliştirmeye çalışacaklarını söyleyen Bingöl, "Beşeri sermayemizi, bölgelerimizde bulunan beşeri kaynakları aziz bilip, bunu geliştirmeye çalışacağız. Çünkü bizim nihai amacımız beşeri kalkınmayı geliştirmektir. Kalkınmanın özünde bu vardır. Gelecekte yapacağımız işler ne ve nasıl olacak? Bunları tartışmamız gerekiyor" dedi.
"KENDİMİZİ DAHA İYİ ANLATMANIN ZAMANI GELDİ"
KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan da seçkin bir gruba ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirterek, büyük bir organizasyona katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Konferans sayesinde Türkiye'deki bütün kalkınma ajanslarıyla bir araya gelme fırsatı bulduklarını belirten Altan, "Bu konferansla kalkınma ajansları olarak birlikte düşünmeye, birlikte ortak iş yapmaya alışmaya başlayacağız. Bu konferans sayesinde aramızdaki kaynaşma pekişmiş olacak ve yeni dostluklar kurulmuş olacaktır" diye konuştu.
KURUMSALLAŞMA
Bugüne kadar daha çok kurumsallaşma çalışması yaptıklarını anlatan Altan, kalkınma ajansları olarak belli bir seviyeye geldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kalkınma ajansları olarak hep birlikte, Türkiye'de daha gür bir sesle sesimizi duyurmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Artık yaptıklarımızı daha fazla hissettirmenin, kendimizi daha iyi anlatmanın, daha iyi anlatmanın zamanı geldi. İşte bu anlamda, '1. Kalkınma Ajansları Konferansı' bir başlangıçtır. Bu anlamda büyük önem taşımaktadır. "
Kalkınma ajanslarının kuruluş sürecinin 2009 yılında tamamlandığını ifade eden Altan, "Kısa geçmişimize rağmen bugün Türkiye'de kalkınma ajansları olarak diğer kamu kurumlarının gıpta ettiği, örnek almaya, takdir etmeye başladığı bir kurum haline geldiğimizi görüyoruz ve bundan da büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.