ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi’nde KUDAKAF’25 mesaisi
Atatürk Üniversitesi’nde KUDAKAF’25 mesaisi
Şehit Ay'a vefa
Şehit Ay'a vefa
ETÜ'de Tazelenme Üniversitesi tanıtıldı
ETÜ'de Tazelenme Üniversitesi tanıtıldı
Danıştay Başsavcılığına Cevdet Erkan seçildi
Danıştay Başsavcılığına Cevdet Erkan seçildi
Konut Fiyat Endeksi arttı
Konut Fiyat Endeksi arttı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Nisan 2010 Salı - 05:17

A.Ü’de Milli Kültür Rüzgarı

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nce düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korusu’nun icra ettiği “Cumhuriyet Dönemi Türk Musikisi Konseri” dinleyicilere unutulmaz saatler yaşattı.

A.Ü’de  Milli Kültür Rüzgarı

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nce düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korusu’nun icra ettiği “Cumhuriyet Dönemi Türk Musikisi Konseri” dinleyicilere unutulmaz saatler yaşattı.
//KOÇAK, KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konserin açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, kültür ve sanat faaliyetlerinin bir ülkenin ulusal kimliğini oluşturan en önemli öğeler arasında yer aldığını söyledi. Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin, gerek sanat mekanları, gerekse gündeme getirdiği etkinliklerle, kendi kurumsal kimliğine uygun bir misyonu hayata geçirirken, aynı zamanda üstün niteliklere sahip bir kültürel atmosfer oluşturmayı da hedeflediğini söyledi.
//KLASİK KORO ANLAYIŞI
Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında kurulan ilk Türk Müziği icra organı olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korusunun kurulduğu yıldan bu yana çizgisinde herhangi bir kırılmaya da değişiklik göstermeden, Mesut Cemil'in "Klasik Koro" anlayışının en büyük temsilcisi olarak varlığını sürdürdüğüne değinen Rektör Koçak, konuşmasını şöyle tamamladı:“Klasik Türk Müziği, büyük imparatorluklar kurmuş ve büyük sanatlar inşa etmiş bir milletin bir sanat kolunda vardığı bir şahikadır. Klasik müziğimiz, eski yeni halk türkülerinden alınmış nağmelerle meydana getirilmiştir. Yahya Kemal, kendisine yöneltilen “Eski cemiyetin şiiri mi müziğinden, yoksa müziği mi şiirinden yüksektir ?” sorusuna “Eski müziğimiz eski şiirimizden yüksekti.” Cevabını verir. İşte bu müziği ve böyle bir müzik anlayışını günümüzün her türlü buhranı içinde canlandıracak, mümkün olan en üstün şekli ile bizlere sunan kıymetli koro her türlü takdirin üstündedir. Klasik Türk Müziği dünyasının en önde gelen kurumu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun yetkin ve üst çizgideki icrasıyla müzikal bir şölene dönüşecek olan konserin şefi Sayın Fatih Salgar, koro müdürü Sayın Mehmet Güntekin, solistleri Münip Utandı, Adnan Mungan, Bekir Ünlüataer, Ezgi Köker, Osman Nuri Özpekel, Aziz Şükrü Özoğuz, Hacer Tısoğlu’na, dünyanın en köklü ve zengin müziklerinden biri olan Türk sanat müziğine hizmet eden koronun değerli saz ve ses sanatkârlarına teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”
//MAZİYE GÖTÜRDÜLER
Daha sonra İstanbul Devlet Türk Müziği Korusu Cumhuriyet Döneminde Türk Musikisi Konseri’ni icra etti. Şef Fatih Salgar’ın yönettiği konserde solistler Münip Utandı, O. Nuri Özpekel-A.Şükrü Özoğuz, Adnan Mungan, Ezgi Köker-Bekir Ünlüataer bir birinden güzel klasik parçaları seslendirdiler.
//KONSERDE SESLENDİRİLEN ESERLER
Konser, Refik Fersan’ın Nihavend makamındaki Hafif Peşreviyle başladı. Ardından koro, Nihavend mekamındaki İsmail Hakkı Bey’in “Seni hükm-i ezel aşub-i devran etmek istermiş”; Musa Süreyye Bey’in “Bir gün o güzel şad edecek ruhumu sandım”; Münir Nureddin Selçuk’un, “Bahçemizde açılmaz seni görmezse çiçekler”, Artaki Candan’ın “Koklasam saçlarını bu gece tâ fecre kadar”; ile Ali Rıfat Çağatay’ın” Sarahaten acabâ söylesem darılmaz mı?” şarkıların seslendirdi.
Hacer Tısoğlu’nun Kanun Taksiminin ardından Koro, Süleyman Erguner’in, “Ömrün Şu biten neşvesi tam olsun erenler” ve “Caizse harabat-ı ilahide de her şeb” parçalarını seslendirdi.
Konserin ilk solisti Bekir Ünlüataer’di. Ünlüataer, Münir Nurettin Selçuk’un, “Çepçevre bahar içinde bir yer gördük” Muhayyer bestesiyle Lem’i Atlı’nın, “Siyah ebrulerin duruben çatma” şarkılarını seslendirdi.
İkinci bölümde Udî Osman Nuri Özpekel ile Kemanî Aziz Şükrü Özoğuz Reşat Aysu’nun Kürdîlihicazkâr, Aksak Semai ve Saz Semaisi ile Kemânî Sabuh’un, yine Kürdîlihicazkâr, Sofyan ve Longa’larını seslendirdi.
//DÖNÜLMEZ AKŞAMIN UFKUNDAYIZ
Konserin ikinci solisti Münip Utandı idi. Utandı; Fehmi Tokay’ın Segah makamında, “Kırdın ümidimi yıktın şu gönül lanesini”, güftesi Yahya Kemal’e ait Münir Nurettin Selçuk’un Segah bestesi “Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç”, yine Münir Nureddin Selçuk’un Hüzzam formunda bestelenmiş “Sevdiğim dünyalar kadar” parçasıyla Segah makamındaki anonim bir şarkı olan “Yeminimin Uçları”nı seslendirdi.
Lem’i Atlı’nın, “Bir kendi gibi zalimi sevmiş yanıyormuş” parçasını seslendiren Koronun ardından Ezgi Köker, Yesari Asım Ersoy’un, “Ömrümce o saf aşkını kalbimde yaşatsam” parçasını okudu. Finali Adnan Mungan yaptı. Mungan, Emin Ongan’ın, “Bunca cevrinle gönül ülkesi virâne olur” ve Münir Nurettin Selçuk’un, “Bu yıl da böyle geçti şirin sözlü sevgili” parçalarını seslendirdi.
Konserden sonra Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak Koro şefi Fatih Salgar ve solistlere çiçek takdim etti ve teşekkür plaketi verdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Gülmenin Arkeolojisi’ gündeme taşınacak
Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder ...
Yakutiye Mehter Takımı bölgenin rengi
ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM gazetesi/Doğu Anadolu Bölgesi’nde tek mehter takımı ...
Peygamber sevgisinde yarıştılar
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Palandöken İlçe Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri ...
 
İnanç, Hazık Efendi’yi anlattı
RECEP DAĞ/ERZURUM gazetesi/Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a ...
Türk Musikisiyle ruhlarını dinlendirdiler
Atatürk Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik ...
Engellilerden“Bir Demet Hayat”
SAMET ÖZÜNAL/Erzurum’daki görme engelliler, Sakatlar Haftası’nda “Bir ...
 
Nenehatun filmi için motor denildi
Erzurumlu tarihi kahraman Nenehatun'un hayatının anlatıldığı filmin çekimlerine ...
İspirli “Hiçkimse’yi yayımladı
Hanifi İspirli’nin üçüncü şiir kitabı “hiçkimse” yayımlandı. 25 yıldır ...
Okurlar, Yazarlarla buluştu
Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Erzurum Şubesi ve Üniversite Kitapevi, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva