ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi’nde yetişmiş bini aşkın öğretim üyesi, halen Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde idari ve akademik görevlerde bulunurken, üniversite, 54 yıllık tarihi boyunca birçok üniversitenin kuruluşuna da öncülük etti. Bu yönüyle “Üniversite Kuran Üniversite” unvanını elde eden Atatürk Üniversitesi, 135 öğrenciyle başladığı eğitim öğretim faaliyetlerini uzaktan eğitim alanlar da dahil bugün 43 bin 93 öğrenciyle devam ettiriyor.
GÜÇLÜ EĞİTİM KADROSU
Uzun ve başarılı geçmişinden güç alarak geleceğe hazırlanan Atatürk Üniversitesi’nde, 2010–2011 öğretim yılı itibariyle 359 profesör, 292 doçent, 568 yardımcı doçent, 95 öğretim görevlisi, 132 okutman, 909 araştırma görevlisi ve 67 uzman olmak üzere toplam 2 bin 422 öğretim elemanı görev yapıyor. Hemen her alanda dünya standartlarında yükseköğrenim hizmeti veren Atatürk Üniversitesi, öğrenci hareketleriyle de göz dolduruyor. Bugüne kadar verdiği binlerce mezunun yanında, Atatürk Üniversitesi’nde 2010–2011 akademik yılında 3 bin 710 önlisans, 34 bin 870 lisans, 3 bin 549 yüksek lisans ve bin 774 doktora olmak üzere toplam 43 bin 903 öğrenci yükseköğrenim görüyor. Atatürk Üniversitesi’nde 20 bini aşkın öğrenci ise, uzaktan öğretim sistemi kapsamında eğitim alıyor.
54 YILDA BÜYÜK MESAFELER KAYDEDİLDİ
Atatürk Üniversitesi, yarım yüzyıllık bir yükseköğretim kurumu olmanın haklı gururunu yaşarken, çevre il ve ilçelerde de varlığını sürdürüyor. 52 akademik birimi ile bölgeye hizmet etmeye devam eden Atatürk Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi’nin de, kurucu üniversitesi olma özelliğini taşıyor. Yeni açılan Oltu Yer Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin yanında Açıköğretim Fakültesi ile birlikte 18 fakülte, 3 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulunun bulunduğu Atatürk Üniversitesi’nde, yeni kurulan Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile birlikte 7 enstitü ve 18 araştırma merkezi faaliyet gösteriyor.
YARIM YÜZYILLIK GEÇMİŞİYLE ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNİN TARİHÇESİ
1957 yılında kurulan ve şehrin en önemli kaynakları arasında sayılan Atatürk Üniversitesi. Kuruluşundan bu yana Doğu Anadolu Bölgesi’nin eğitim ve kültür merkezi olarak hizmet verdi. Atatürk Üniversitesi, şehir merkezindeki geçici binalarda Ziraat Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi’nin eğitim öğretime başlamasıyla birlikte kuruldu. Kuruluşunun hemen ardından ABD’de Nebraska Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi arasında işbirliği anlaşması imzalanarak bu iki üniversite kardeş üniversite ilan edildi. Üniversitenin genç öğretim üyelerine ABD’de farklı araştırmalar yapma olanağı sunan Nebraska Üniversitesi’nin teknik ve akademik tecrübelerinden yararlanılırken, kurulduğu dönemde 135 öğrenciyle eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Atatürk Üniversitesi’nde, bugüne kadar verilen mezun sayısının ise, 175 bine yaklaştığı tahmin ediliyor.