Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Acil Tıp Uzmanları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “12. Acil Tıp Kış Sempozyumu’nda “Acil Tıbbın” sorunları ele alınıyor.
Polat Renaissance otelde 3-5 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen bilgi şöleninin (sempozyum) açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Şahin Arslan yaptı.
Arslan, “Acil tıpta atlanan/zor tanılar” teması etrafında yapılacak bilgi şöleninde acil tıp uygulamalarında zaman zaman karşılaşılan tanısı zor atlanan vakaların ele alınacağını söyledi.
Arslan, bilgi şöleninin acil tıp profesyonelleri için bilimsel ve tatmin edici olduğu kadar sosyal yönden de rahatlatıcı olmasını diledi.
Şahin, “Sizlerin deneyimi ve çalışma tecrübesi bilgi şölenini her açıdan daha yararlı kılacak” dedi.
ERZURUM’DA OLMAKTAN MUTLUYUZ
Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Doç. Dr. Başar Cander ise, konuşmasında, geleneksel ve bir marke haline gelen bilgi şöleninin 12’ncisini Doğu’nun en önemli kenti Erzurum’da yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
“Sağlık açısından Erzurum, sahip olduğu birikimle bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır,” diyen Cander, “Erzurum ve Atatürk Üniversitesi acil tıpta giderek ülke gündeminde daha da fazla yer alıyor. Birçok çalışmanın ana unsurunu oluşturuyor” değerlendirmesini yaptı.
“Ülkemizde acil servi hizmetleri düzeltilmeden hastane hizmetleri düzletilmez” yorumunu yapan Cander, “Acil tıp, diğer dallardan farklıdır. Acil tip birçok işlemin bir anda yapıldığı özel bir çalışmadır. Acil tıpta sorunlarla baş edebilmek için de resmin tamamının görülmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Cander, 24 saat hizmet verilen acil servislerin personeline hak ettikleri maddi-manevi desteğin verilip verilmediğinin bilgi şöleninde sorgulanmasını da istedi.
80 MİLYONDAN FAZLA ACİL BAŞVURUSU YAPILDI
Tip Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Selçuk Atamanalp’da, son yıllarda Türkiye’de sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştığını, bunun sonucu olarak normal polikliniklere yapılan başvuru sayısının arttığını belirtti.
Atamanalp, “Bu artış acil poliklinikler için de geçerli. 2009 yılında acil polikliniklere 80 milyondan fazla başvuru yapıldığın biliyoruz. Bu durum acil hizmetlerinin hem yoğunluğunu hem de önemini ortaya koyuyor “ dedi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 1966 yılından beri sağlık hizmetlerini acil sağlık hizmeti olarak da verdiğini hatırlatan Atamanalp, bu hizmetlerin 1999 yılından beri acil tıp Anabilim Dalı bünyesinde yapıldığını bildirdi.
Atamanalp, 40 yılı aşkın sürede bin 500’ün üzerinde uzman yetiştiren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bugüne kadar 13 de acil tıp uzmanı yetiştirdiğini sözlerine ekledi.
ERZURUM’DAN 2 MİLYON İNSANA SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR
Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik de konuşmasında, Erzurum’un Kuzeydoğu Anadolu’nun merkezi şehri durumunda olduğunu, yaklaşık 2 milyon 200 bin nüfusa Erzurum’dan sağlık hizmeti verildiğini anımsattı.
Vançelik, tatmin edici düzeyde sağlık hizmeti verebilmek için sağlık tesislerine sahip olmanın yetmediğini, uzmanlaşmış kadrolara ihtiyaç duyulduğunu olduğu hatırlattı.
Bu hususta Atatürk Üniversite’nin sadece elaman yetiştirmediğini, aynı zamanda düzenlediği kurslarla, il genelinde görev yapan sağlık elamanlarının yetişmesine büyük bir katkı sağlamaya devam ettiğini belirtti.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ 150 BİNİN ÜZERİNDE MEZUN VERDİ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, “Sizleri Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. A.Ü, en eski ve büyük üniversitelerinden biridir. Üç büyük ilin dışında Anadolu’da kurulan ilk üniversitedir. Bugüne kadar 150 binin üzerinde mezun vermiştir. Ülkemizdeki bütün üniversitelere hoca sağlamış ve bölgesindeki üniversitelerin kuruluşunu gerçekleştirmiştir” bilgisini verdi.
Rektör koçak, “En çok göç veren fakültemiz tıp fakültesidir. Bizim gayretimiz alttan gelen yeni nesli hızlı bir şekilde yetiştirmek ve sağlık hizmetine kazandırmaktır. Giden arkadaşlara koşulumuz var: Yerinize eleman yetiştirin, öyle gidin. Bu vicdanı bir sorumluluktur,” diye konuştu.
Erzurum’un eski tarihlerden beri eğitim, ticaret ve sağlık merkezi olduğunu anımsatan Koçak, Cumhuriyet’in temellerinin Erzurum Kongresi’nde atıldığını, “Erzurum, iyi isi Türkiye iyidir, Erzurum’da sıkıntı varsa Türkiye’de ciddi sıkıntı vardır” sözleriyle Erzurum’un ülke için bugün de devam eden önemine vurgu yaptı.
“Erzurum sağlık eğitimi ve hizmetleri bakımından da çok önemli bir şehirdir” diyen Koçak, şöyle devam etti:
“Acil hizmetlerinde iki şey önemlidir: Hastanedeki acil ünitelerinin fiziki imkânları iyi ise acile gelen hasta bundan hemen etkilenecektir. ‘Bu hastanenin alt yapısı iyi’ imajı hasta ve hasta yakınları üzerinde ilk olumlu etkiyi yapacaktır. İkinci olarak, sağlık personelinin hasta üzerindeki etkisidir. Ne yaptığını bilen, işlemleri kısa sürede tamamlayan ve hastayı ilgili ünitelere yönlendiren acil çalışanlarından oluşan ortam da önemlidir.”
Koçak, Acil Anabilim Dallarının son yıllarda tercih edilen ve yükselen bir bölüm olduğunu da hatırlattı ve bilgi şöleninin başarılı geçmesini diledi.
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Metin Görgüner, “Acil Tıp’ın Dünü Bugünü ve Yarını” konulu açılış sunumunu yaptı.
Cumartesi gününe kadar devam edecek bilgi şöleninde, farklı üniversitelerden gelen çok sayıda akademisyen, solunum, toksikoloji, cerrahi, dahili, travma ve nöropsikiyatri vakalarına acillerde yapılan müdahale konularında sunumlar yapacak.