6 KÖY BESİCİSİ ÇARESİZ DURUMDA
Erzurum'da, kuduz vakaları nedeniyle karantina altında bulunan 1 belde ve 5 köyde, besiciler hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklanması nedeniyle daha önce kurbanlık için besiye aldıkları hayvanlarının ellerinde kalacak olması nedeniyle çaresiz kaldılar.
KARANTİNA ALTI AY SÜRECEK
İl Tarım Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bir süre önce köpeklerde görülen kuduz vakaları nedeniyle hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı merkeze bağlı Dumlu beldesi, Akdağ, Gürpınar, Güzelova, Uzunyayla ve Kırkgöze köyleri ile kent merkezindeki Maksut Efendi Mahallesi Hayvan Sağlığı ve Zabıta Kanunu gereği 6 ay karantina altına alındı.
Söz konusu köylerde ve beldede, hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklanması nedeniyle kurbanlık hayvan besleyen vatandaşların, Kurban Bayramı'nda hayvanlarının pazarda satışına izin verilmeyecek.
HASTALIĞIN YAYILMASI ÖNLENDİ
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, AA yaptığı açıklamada, karantina uygulanan köylerde sadece birkaç köpekte kuduz hastalığı görüldüğünü belirterek, bu köylerdeki köpeklerin de itlaf edilerek hastalığın büyükbaş hayvanlara bulaşmasının önlendiğini kaydetti.
Ancak kanun gereği köylerde uygulanan karantina nedeniyle hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığına dikkati çeken Harmandar, ''Karantina uygulanan bölgeler, hayvancılığın tek gelir kaynağı olduğu köylerdir. Bu köylerde özellikle kurbanlık hayvan besiciliği yapılmaktadır'' dedi.
ÜRETİCİ ÇARESİZ
Hayvanların, satışına izin verilmemesi nedeniyle çiftçinin çaresizlik içinde olduğunu ifade eden Harmandar, şöyle konuştu: ''Bölgemizde ilkbahar ve güz döneminde hayvan satışı yapılır. Bu dönemde hayvan satışından para kazanan çiftçi tarlasını sürüp ekim yapmaktadır. Ancak bu sene karantina uygulanan ve tek gelir kaynağının hayvancılık olduğu köylerde, birçok çiftçi hayvanlarını satıp mazot, tohum ve gübre alamadığı için güz ekimi de yapamadı.''
HAYVANLAR, VETERİNER HEKİM KONTROLÜNDE PAZARA GÖTÜRÜLSÜN
Köylünün, kurbanlık hayvanlarının, Kurban Bayramı öncesinde pazarda satışına izin verilmemesi durumunda çok ciddi ekonomik sıkıntı yaşayacağını dile getiren Harmandar, ''Veteriner hekim kontrolü altında, sağlıklı hayvanların pazarda satışına izin verilmesini istiyoruz. Karantina uygulanan köylerde hayvanlarda gerekli sağlık kontrolleri yapıldı. Şu an bu hastalığa yakalanan bir tek hayvanımız yok. Yetkililerden bu konuda bir an önce gerekli kolayılığın tanınmasını bekliyoruz'' şeklinde konuştu.
Karantina uygulanan köylerden Akdağ Köyü Muhtarı Rafet Çakır da kendisinin de kurbanlık hayvan besicisi olduğunu ifade ederek, büyük sıkıntı içinde olduğunu söyledi.
Hayvanlarını Kurban Bayramı öncesinde satmak için 2 ay önce besiye aldığını anlatan Çakır, ''Çok masraf yaptım. Bayram öncesi hayvanlarımı satmam gerekiyor. Eğer buna izin verilmezse sıkıntımız daha da artacak'' diye konuştu.