Sözde Soykırım iddialarının arkasında toprak hevesi var
Araştırma Görevlisi Ömer Erden, “Ermeni diasporasının sık sık soykırım meselesini gündeme getirmesi, Türkiye’den toprak talebinde bulunma amacını taşımaktadır” dedi.
Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Araştırma Görevlisi Ömer Erden, “Ermeni diasporasının sık sık soykırım meselesini gündeme getirmesi, Türkiye’den toprak talebinde bulunma amacını taşımaktadır” dedi.
Erden, GHA muhabirine yaptığı açıklamada, sınırların çoğu kez çeşitli bahanelerle gündeme getirilerek tartışıldığını anımsatarak, “Bilindiği gibi Sovyet-Rusya ile İtilaf Devletleri de, geçmişte Ermeniler için toprak talebinde bulunmuşlardı. Bu ne ilk, ne de son olacak” diyerek, sık sık gündeme getirilen soykırım tartışmalarının arkasında yine bu amacın yattığını kaydetti.
1. DÜNYA SAVAŞI DÖNEMİNDE YAŞANANLAR VE TOPRAK TALEPLERİ
Araştırma Görevlisi Ömer Erden, Ermenilerin toprak taleplerinin gündeme geldiği dönemlerden birinin de, 1. Dünya Savaşı olduğunu hatırlatarak, “1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda elimizden çıkan ve nüfusunun büyük bir kısmı Türk ve Müslüman olan Kars ve Ardahan, Mart 1918’deki Brest-Litovsk anlaşması ile anavatana katıldı. Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’ndan mağlup ayrılması ve Mondoros Ateşkes Anlaşmasını fırsat bilen İtilaf Devletleri, Doğu’da bir Ermeni devleti kurma hevesine kapıldılar. Ermeniler de zaten bu hevesin bir ürünü olarak Ardahan ve Iğdır çevresinde Müslüman ahaliyi katletmişlerdir. Bu Ermeni katliamlarına son vermek amacıyla 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa, ileri harekata başlayarak, 3 Aralık’ta Ermenilerle Gümrü Anlaşması’nı imzaladı. Zaten bu arada da Anadolu Milli Kurtuluş Harekatı da başlatılmıştı. Bu anlaşmayı önemli kılan bir diğer husus ise, Bolşevik Rusya Federasyonu içinde yer alan Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’ın da dahil edilmiş olmasıdır.” diye konuştu.
ERMENİ DİASPORASI TOPRAK KAPMA HEVESİNDEN HİÇ VAZGEÇMEDİ
Anadolu Milli Kurtuluş Harekatı’nın başlamasının ardından bu mücadelenin etkili olması için Sovyet Rusya ile siyasi münasebetler kurulmaya çalışıldığını, fakat aynı taleple bu süreçte de karşılaşıldığına vurgu yapan Erden, “Sovyet Rusya, gerek Avrupa’da, gerek Amerika’da kamuoyunun sempatisini kazanmak ve Ermenistan’a Bolşevizm sempatisi kazandırmak için Van, Bitlis ve Muş’tan Ermeniler için toprak talep etmiştir. Bu talep, M. Kemal ve Anadolu hükümeti tarafından kesin bir dille reddedilmiştir. Zaten Milli Kurtuluş Harekatı’nın artarda zaferler kazanması, Sovyet Rusya’nın bu tutumundan vazgeçmesine neden olmuş ve Türkiye olmadan bölgede hiçbir etkinliğinin kalmayacağını anlayan Sovyet Rusya, 16 Mart 1921’de Moskova Anlaşması’nı imzalamıştır. Bu anlaşma, Türkiye’nin Doğu’daki sınırlarının belirlendiği anlaşma olmuştur. Daha sonra Ermenistan ve Gürcistan, Azerbaycan’la Kars Anlaşması’nı imzalamış ve Doğu sınırı bahse konu ülkeler tarafından kabul edilmiştir.” şeklinde konuştu.