Bardakoğlu, Bilkent Otel'de gerçekleştirilen 4. Dini Yayınlar Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Kur'an'ın, 1400 yıl önce ''oku'' diyerek başladığını ve okurken yaratanı ve yaratılışı unutmamak gerektiğini kayıt altına aldığını söyledi. Bardakoğlu, kainat kitabının özetini sunan Kur'an-ı Kerim'i okudukça, insanın kendini, Yaradan'ı ve kainatı tanımaya başladığını belirtti. Müslümanların bu emri baz alarak ilim, sanat ve medeniyet alanında zengin bir bilgi hazinesi oluşturduklarını ifade eden Bardakoğlu, 3, 4 ve 5. yüzyılda sadece dini alanda değil tüm alanlarda önemli yapıtlar üretildiğini vurguladı.
//KLASİKLERİN ÖNEMİ
''Klasikler'' olarak tanımlanabilecek bu yapıtların geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturan önemli eserler olduğuna işaret eden Bardakoğlu, klasiklerin İslam'ın farklı bölgelerdeki bakış açılarını ve yorumları da ortaya koyduğunu dile getirdi.
Batı'nın, rönesansı İslam klasiklerine borçlu olduğunu ifade eden Bardakoğlu, ''Aynı klasiklerin bizim hayatımıza da yansıması gerekiyor, onları yok sayarak sadece Kur'an ve sünnetle bu dini anlatmamız mümkün değil. Ancak klasiklere takılıp kalmadan, onları kutsallaştırmadan değerlendirmek zorundayız'' diye konuştu.
Bu klasikleri topluma kazandırmanın önemine işaret eden Bardakoğlu, kongrede klasiklerin yeniden keşfinin yapılacağını, günümüzde ne anlama geldiğinin, geleceği inşa ederken onlardan nasıl yararlanılabileceğinin tartışılacağını belirtti.
//DİN NASIL ANLATILMALI?
Dini anlatırken 14 asırlık mirası da göz önünde bulundurmak gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, ''Klasikler 3, 4, 5. asrın girdabına takılarak, orada kalacak değil, geleceğe köprü olacak eserlerdir'' değerlendirmesinde bulundu.
Bardakoğlu, dini yayınlar kongrelerinin başkanlığın çalışmalarında yol gösterici olduğunu ve yeni hedefler gösterdiğini belirterek, şimdiye kadar ''dini yayınlar'', ''çocuklara yönelik dini yayınlar'', ''görsel yayınlar'' konularında kongreler düzenlendiğini hatırlattı.
En son kongrede görsel dini yayınlar konusundaki eksikliğin fark edildiğini anlatan Bardakoğlu, bu alanın bir an önce doldurulması için önemli çalışmalar yapılmaya başlandığını söyledi. Dini bilgilerin sadece kalın kitaplarla değil, halka yönelik küçük el kitaplarıyla ve CD'lerle de verilebileceğini belirten Bardakoğlu, dini sinema filmlerine, dini içerikli çizgi film ve dini çizgi romanlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.