Her mesleğin kendine göre bir zorluğu vardır ve hemen hemen her mesleği toplum olarak az çok biliriz. Ama makinistlik mesleğin tam olarak nasıl olduğunu, hangi şartlarda yapıldığını bilmeyiz. Adına şarkı yazılmış trenlerin Erzurum’daki makinistleri iftar yemeğinde buluştu. İftar yemeğinden sonra konuşan Demir Yolları Makinistleri Derneği Başkanı Zekeriya Çamlıca, makinistlerin özellikle Ramazan Ayında yaşadıkları zorluklara değinerek eski haklarını istedi.
Oruçlarını yollarda açtıklarına dikkat çeken Çamlıca, “Erzurum’daki makinist arkadaşlarımızla iftar yemeğinde bir araya geldik. Yanımızda olamayan arkadaşlarımızda var. Bu arkadaşlar şuanda Erzurum-Erzincan arasında yük trenindeler. Bizler genelde oruçlarımızı yollarda açarız, zor ortamlarda yaşarız. Derneğimiz 1972 yılında Ankara’da kuruldu. Biz Erzurum İl Temsilciliği olarak Sivas’a bağlıyız. Sivas merkezde yaklaşık 350–400 üyemiz var, fakat Erzurum’daki üye sayımız 25 civarında. Üye sayımızın bu kadar az olmasının sebebi ise makinist sayımızın az olmasından dolayıdır.” dedi.
YARDIM SANDIĞI UMUT DAĞITIYOR
Derneğin faaliyetleri içinde yapılanlar hakkında konuşan Çamlıca, “Derneğimizin amacı, makinist arkadaşlarımızın haklarını anayasal ve kanunlar çerçevesinde korumaktır. Bizim bir diğer amacımızda sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamaktır. Bu amaçla da bizim kuruluşumuzda bir yardım sandığımız var. Bu sandık üzerinden hem çalışana arkadaşlarımıza hem de çevremizdeki ihtiyaç sahibi insanlara elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu sene ilk defaya mahsus olmak üzere yardıma muhtaç ailelere gıda yardımı yaptık. Bu yardımlarımız her yıl artarak devam edecektir. Bu yardımları da Yoncalık ve Mahallebaşı’nda dağıttık.” diye konuştu.
3 METREKAREDEN ALINAN HAKLAR
Ellerinden alınan hakların peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Çamlıca, “3 Temmuzda Makinistler gününü kutladık. Makinistler olarak biz gerçekten çok zor şartlarda görev yapıyorlar. Gece gündüz demeden, hafta sonu tatili olmadan, Ramazan’da bayramda, kurbanda hiçbir şekilde tatil yapmadan 3 metrekarelik alanda biz saatlerce yolculuk yapıyoruz. Bu yolculuğun sonunda haliyle yoruluyor ve yıpranıyoruz. Fakat bizim yıpranma hakkımızı çıkarılan bir yasayla elimizden aldılar. Bizim bu yasaya karşı açılmış bir davamız var ve biz bu hakkımızı geri istiyoruz. İşe sapasağlam aşlayan arkadaşlarımız 10–15 yıl sonra, daha emekli olamadan ağır hastalıklarla boğuşmaya başlıyorlar. Bu hastalıkların temel sebebi ise makine odasında aşırı toz ve egzoz gazına maruz kalmamızdan dolayı kaynaklanmaktadır. Bu ortamların iyileştirilmesini bekliyoruz. Daha 2 gün önce makinist arkadaşlarımız kaza yaptı ve 21 yaşındaki bir arkadaşımız şehit oldu. Diğer arkadaşımız ise ağır yaralı. Bu tip kazaların temelinde dinlemememizden kaynaklanmaktadır. Daha önceki yıllara göre biraz iyileşti ama bu daha da iyi olmalı ki yolculuklarımızı sıkıntısız yapabilelim.” şeklinde konuştu.