AHMET UMUR ÖZTÜRK (İHA) - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Milli mücadelemizin başarıya ulaşmasının altında yatan en büyük etken, buradaki kahramanların ulusal çıkarları, her zaman kişisel menfaatlerinden önde tutabilmeleridir" dedi.
TBMM 91 YAŞINDA
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Ulus'taki Birinci Meclis binasında tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Şahin, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, kabine üyeleri, kuvvet komutanları ve milletvekilleri katıldı. Sinop Mebusu Şerif Bey'in 23 Nisan 1920'de Birinci Meclis'te yaptığı konuşmanın seslendirilmesiyle başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.
MİLLİ İNANÇ ETRAFINDA KENETLENDİLER
TBMM Başkanı Şahin, TBMM'nin açıldığı mekanda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Meclis'in 91 yıl önce açıldığı bu tarihi mekanda, bayram coşkusunu paylaşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Bu çatı altında bir araya gelen kahramanların, Türk milletini hazin bir yıkılıştan muhteşem bir bağımsızlık mücadelesine ve ardından Cumhuriyetin kuruluşuna taşıdıklarını ifade eden Şahin, "Ülkemizin tüm renkleri, gökkuşağı gibi bu çatı altında özgürlük için buluştu. Yaş ortalaması 43 olan milletvekillerinin yüzde 60'ı yüksek okul mezunuydu. Yarısından fazlası Türkçe dışında bir başka yabancı dil biliyordu. Birinci Meclis'te oluşan bu tablo, ülkemizi ve milletimizi aynen yansıtıyordu. Ancak taşıdıkları tüm farklılıklara rağmen, o kahramanlar, aynı inanç ve gaye etrafında kenetlenmeyi başardılar. Onlar, Çanakkale'de Seyit Onbaşı'yla, Kahramanmaraş'ta Sütçü İmam'la, Gaziantep'te Şahin Bey'le Aydın'da Yörük Ali Efe'yle, Kastamonu'da Şerife Bacı'yla Erzurum'da Nene Hatun'la aynı ruhu taşıyarak bağımsızlık için, vatan için bir araya geldiler. Onlar ayrışarak, siyasi mücadele yaparak değil, güçlerini birleştirerek, karşılaştıkları hayati sorunları beraberce göğüsleyerek ülkemizi bağımsızlığa taşıdılar. Milli mücadelemizin başarıya ulaşmasının altında yatan en büyük etken, buradaki kahramanların ulusal çıkarları, her zaman kişisel menfaatlerinden önde tutabilmeleridir" ifadelerini kullandı.
MİLLİ İLHAM KAYNAĞI
Türk milletinin kader sayfalarının yazıldığı bu binayı devraldıkları tarihten beri en iyi şekilde korumaya ve halkla buluşturmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Şahin, amaçlarının, bu müstesna mekanı, çağdaş müzecilik anlayışıyla, başta geleceğin teminatı çocuklara ve tüm halkın hizmetine sunmak olduğunu bildirdi. Şahin, "Çocuklarımızın ve milletimizin her ferdinin burayı ziyaret ederek şanlı tarihimize tanıklık eden Meclisimizde yaşananları yakından hissetmelerini arzu ediyoruz. Onların
ortaya koydukları toplumsal uzlaşma ve mutabakat hepimize ilham kaynağı olmalıdır. Vatanın her köşesinde rengarenk çiçekler açsın diye yüreklerindeki baharları solduran kahramanlara layık olmak için hep birlikte gayret göstermeliyiz. Bunu yapmanın yolu gerginlikler değil, birbirimizin görüşlerine katılmasak da saygı duyabilmek, diyalog ve uzlaşmayla demokrasimize hep beraber sahip çıkabilmektir. Aramızdaki önyargı duvarlarını yıkıp, peşin hükümlerin girdabından kurtulup, milletimizin mayasında bulunan erdemli değerlerden güç almalıyız. Siyasetin, ülke sorunlarına çözüm üretmeyi, demokrasinin değerlerine sahip çıkmayı, insan hak ve özgürlüklerini geliştirmeyi içerdiğini hatırımızdan çıkarmamalıyız. Burada yazılan destanın ışığında şunu söylemek istiyorum ki; sahip olduğumuz potansiyeli ortak bir hedef için seferber edebilirsek, çözemeyeceğimiz sorun, aşamayacağımız engel yoktur" dedi.
TBMM Başkanı Şahin'in Birinci Meclis Özel Defteri'ni imzalamasının ardından Ankara Kulübü Seymenleri 1932 yılında, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıldönümünde Birinci Meclis'in arka bahçesinde 'Seymen Zeğbeği' eşliğinde bir gösteri sundular.