2007 YILINDA 132 KÖY KADASTROYA KAVUŞTU
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Ali Ataman 2007 yılında yaptıkları çalışmalarla ilgili ERZURUM gazetesine özel açıklamalarda bulundu. 132 yerleşim yerinde kadastro çalışmasının bitirildiğini belirten Ataman, 14 ilçede tapuda otomasyon işlemlerinin tamamlandığını ifade etti.
TAKBİS ÇALIŞMALARI 2008 YILINDA BİTİRİLECEK
Tapuda otomasyon sisteminin 14 ilçede tamamlandığını belirten Ataman, “2000 yılında başlayan tapuda otomasyon çalışmaları devam ediyor. Merkezde bu alandaki çalışmaları tamamladık.. Bu ilçeler Aşkale, Ilıca, Pasinler, Horasan, Hınıs, Karayazı, Oltu, İspir, Pazaryolu, Uzundere, Tortum, Karaçoban, Çat, Şenkaya ilçeleri 14 ilçede bu yıl sonuna çalışmalar bitirildi. Diğer ilçelerde ise çalışmalar 2008 yılı sonuna kadar bitirilecek tapudaki otomasyonla çalışmalarda etkinlik sağlanacak” dedi.
ERZURUMDA 132 KÖYDE KADASTRO ÇALIŞMASI YAPILDI
Erzurum’da ki kadastro çalışmalarına da değinen Ataman, “Erzurum da 2004 yılından bu yana kadastro çalışmalarında önemli atılımlar kaydediliyor. 2004 yılında Erzurum da 41 yerleşim yerinde kadastro çalışması yapılırken, 2005 yılında 200, 2006 yılında 145, 2007 yılında ada 132 yerleşim yerinde kadastro çalışması yapıldı. 2008 yılı sonuna kadar Erzurum da kadastro çalışmalarının yüzde 98 i bitirilecek. Son yıllarda kadastroda önemli atılımlar gerçekleştirildi” diye konuştu.
30 YERLEŞİM YERİNDE ÇALIŞMA YAPILACAK
30 yerleşim yerinde çalışma yapılacağını belirten Ataman, “30 yerleşim yerinde kadastro alanında önemli sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlar en kısa zamanda çözülecek ve 2008 yılı sonuna kadar bu alanda hiçbir sorun kalmayacak. Önemli bir sorun olan kadastroda önemli atılımlar gerçekleştirdik” dedi
KÖYLER GENİŞ YER TUTUYOR
Doğu Anadolu Bölgesi, mera ağırlıklı ve geçim kaynağı hayvancılık olan bir bölge olduğunu belirten Ataman, “Pek çok köy sınırlarını geniş tutma çabası içindedir. Bölgemizde Kadastro Çalışma Alanı Sınırı, köy sınırı gibi algılanmakta ve çalışmalara büyük engel çıkarmaktadır. Birçok köydeki çalışma, Kadastro Çalışma Alanı Sınırının köy sınırı olarak algılanması sebebiyle yapılamamaktadır. Köy sınırları bazı köyler arasında çok uzun yıllara ve davalara neden olmaktadır. Kadastro çalışması, köy sınır davasının sonuçlanmasını bekleyemeyeceğinden kendisi bir kadastro çalışma alanı sınırı geçirmekte ve kadastro çalışmasını sonuçlandırmaktadır. Ancak kadastro yapılması amacıyla geçirilen bu sınır yalnızca kadastro çalışmaları ile ilgili olup hiçbir zaman için köy sınırı sayılmamaktadır. Köylü vatandaşların bu konuda anlayışlı olması gerekmektedir” dedi.
İTİRAZI OLANLAR 30 GÜN İÇİNDE BAŞVURUYOR
Her köy, belediye sınırları içindeki her mahalle bir kadastro çalışma alanı olduğunu belirten Ataman, “Kadastro çalışması yapacak ekip en az iki kadastro teknisyeni, muhtar ve üç asıl bilirkişiden oluşur. Kadastro teknisyenleri hazır bulunan mal sahipleri önünde varsa harita, tapu ve vergi kayıtları ile öteki belgeleri bilirkişi ve muhtarın bilgisinden de yararlanarak, inceler ve bu taşınmaz mal için kadastro tutanağı düzenlerler. Kadastro tutanağı ile taşınmaz mallar sınırlandırılır ve hak sahipleri belirlenir. Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra yapılan tespitlere itiraz edilebilir. İtirazlar kadastro komisyonunda incelenir. Kadastro tutanaklarına dayanılarak, askı ilanları hazırlanır ve 30 gün süre ile ilan edilir. İtirazı olanlar 30 günlük süre içinde kadastro mahkemelerinde dava açabilirler. Askı ilanı sonunda dava açılmayan taşınmaz malların sınırlandırma ve tespiti kesinleşir. Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylanan kesinleşmiş kadastro tutanakları ile kesinleşmiş kadastro mahkemesi kararları en geç üç ay içinde tapu siciline kaydedilir” diye konuştu