Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) ilkini geçen yıl düzenlediği Doğu Anadolu Kalkınma İşbirliği Köprüsü'nün (DAKİK) ikincisini bu yıl Erzurum Kongresi'nin toplandığı zamanda gerçekleştirdi. Hafta sonuna kadar sürecek organizasyonda yaklaşık bin işadamının karşılıklı iş görüşmelerinde bulunması bekleniyor. Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekler Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Mustafa Yıldız, "Öncelikli amacımız doğuya fabrikadan önce umut yatırımı çekmek. İnsanların umudu olursa yatırım daha kolay gelir." dedi.
YILDIZ CUMHURBAŞKANI’NA BİLGİ VERDİ
Bu yıl ikincisi düzenlenen DAKİK'in açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Gül, iş adamlarının ürünlerini sergilediği standları da ziyaret etti. Böylece Doğu Anadolu Bölgesi'nin potansiyeli ve sıkıntıları ilk elden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e aktarıldı. Organizasyon ile ilgili bilgi veren DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, geçen yılki toplantıların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi: "Muş, Erzurum, Van ve Kars'ta batılı iş adamları yatırımlarına başladı. Doğu Anadolu 30 yıldır sürekli geriye gidiyor. Bu gerileyişi birden durdurup yatırım çekmek kolay değil. DAKİK toplantıları sayesinde bölgede daha önce hiç olmayan umut yeniden filizlendi. İnsanımız bölgenin potansiyellerini kullanarak kendisi ya da batılı iş adamlarıyla ortak yatırımlar yapabileceklerini gördü. Dükkanını kapatıp Batı'ya taşınmak isteyen esnaf kararından vazgeçmeye başladı. Öncelikli amacımız Doğu'ya fabrikadan önce umut yatırımı çekmek. İnsanların umudu olursa yatırım daha kolay gelir."
ERZURUM’UN YATIRIM ALANLARI
DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, bölgedeki yatırım potansiyeline dikkat çekerken şu ilginç örneği verdi: "Erzurum Çağ kebabına et Balıkesir'den geliyor, civil peynir için süt İzmir'den. Yoğun göç bölgedeki hayvancılığı olumsuz etkiledi. Doğu Anadolu'da yakın zamana kadar 25 milyonu bulan küçükbaş hayvan sayısı 2 milyona düştü. İlk DAKİK toplantısında bu sıkıntıyı dile getirdik ve potansiyeli gören iş adamlarımız 400 hayvanlık bir çiftlik kurdu. Buraya yatırım yapan iş adamının zarar etmesi çok zor."
DAKİK ZİRVESİ
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 500 yerel girişimci işadamını, diğer bölgelerden 500 girişimci ve sanayici işadamıyla buluşturan DAKİK 2 karşılıklı ticaret ve işbirliği imkanı sunuyor. DAKİK 2'de 1 milyon dolarlık peynir altı suyu tesisi, Uzakdoğu'ya has 40 adet Bungalow tibi ev inşaatı, kaplıcalara ve kış turizmine yönelik otel yatırımı , perlit fabrikası, kaz ve balık üretimi, tıbbi bitki üretim gibi pek çok proje yatırımcı bekliyor. Derneğin hazırladığı çalışmaya göre bölgedeki yatırım ve ticaret imkanları şöyle:
1. Doğu Anadolu Bölgesi yeraltı ve yer üstü kaynakları açısından zengin bir bölgedir. Madenlerimiz ve jeotermal enerji potansiyelimiz değerlendirilmelidir.
2. Türki Cumhuriyetlere yakınlığı, Doğalgaz boru hattının Erzurum'dan geçecek olması, Demir Yolu, Kara Yolu ve Hava Yolu gibi olanaklar söz konusudur.
3. 2011 Kış Olimpiyatları için hazırlıkların ve gerekli yatırımların mümkün olan en kısa süre içerisinde tamamlanması ve gerek Valilik, rektörlük belediyeler ve gerekse sivil toplum kuruluşlarının konuya hassasiyetle eğilmesi gerekmektedir.
4. Hayvancılığın ekonomiye sağladığı katma değerin arttırılması için hayvan ırkı ıslah çalışmaları kısa sürede bitirilmeli, modern usullerle et ve süt besiciliği yapanlar teşvik edilmelidir.
5. Sulama amaçlı devam eden yatırımlar bir an önce bitirilmeli Atatürk Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü'nün işbirliği ile çiftçiye yeni alternatifler sunularak tarımsal gelir arttırılmalıdır.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yeni Teşvik Yasası yüzleri güldürmeye başladı.
UMUT YATIRIMI ŞART
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Mustafa Yıldız, "Dükkanını kapatıp Batı'ya taşınmak isteyen esnaf, kararından vazgeçmeye başladı" dedi. Bölge iş adamlarını proje üretmeye teşvik ettiklerini söyleyen Yıldız, geçen yılki toplantıların meyvelerini toplamaya başladıklarını belirterek "Muş, Erzurum, Van ve Kars'ta batılı iş adamları yatırımlarına başladı. İnsanımız bölgenin potansiyellerini kullanarak kendisi ya da batılı iş adamlarıyla ortak yatırımlar yapabileceklerini gördü. Öncelikli amacımız Doğu'ya fabrikadan önce umut yatırımı çekmek. İnsanların umudu olursa yatırım daha kolay gelir" diye konuştu. Yıldız, 2000 ile 2008 Yılları arasında sadece Erzurum'dan 157 bin kişinin Batı illerine göçtüğünü dile getirdi.
ÇELİŞKİ
Bölgede yaşanan yoğun göçün hayvancılığı da etkilediğini dile getiren Yıldız, "Yakın tarihe kadar Doğu Anadolu'da bulunan 25 milyon küçükbaş hayvan sayısı, 2 milyona kadar geriledi. Hal böyle olunca Erzurum'un dünyaca meşhur Cağ kebabı ve Çivil peyniri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Doğuda kesecek bir tane hayvan bulmak bile sorun oluyor. Eskiden İran, Irak ve Suriye'nin ihtiyacı bu bölgeden karşılanırken şimdi et entegre tesislerinin pek çoğu kapandı. Erzurum'un meşhur Cağ kebabı için eti Balıkesir'den getirmeye başladık. Çivil peyniri için İzmir'den süt getirmeye başladık. Meralarımız bomboş bekliyor" dedi.