Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanvekili Yusuf Kocabeyoğlu, Türk Dilini, Türk Okullarıyla Dünya dili haline getirenlere müteşekkir olduklarını belirterek, “Türkçe gerek Türk okulları ve gerekse Türkçe Olimpiyatları etkinlikleriyle dünya barış dili halinde algılanıyor. Bu ülkemiz ve dilimiz adına hem büyük bir kazanç, hem de büyük bir atılımdır.” dedi.
BARIŞ DİLİ
Türkçe’nin beş kıtada açılan okullarla Dünya dili haline gelmesinde, başta Fethullah Gülen Hocaefendi olmak üzere tüm emeği geçenlere minnettar olduklarını ifade eden Kocabeyoğlu, “Türk Dili bizim gönül sesimiz, Türk Okulları dünyaya açılan gönül köprümüz oldu. Dünya, Türkçe’nin sevgi dili olduğunu ortak bir kabulle seslendiriyor. Bu ülkemiz ve dilimiz adına tarihi bir adım ve tarihi bir dönüm noktasıdır” diye konuştu.
HOŞGÖRÜ VE SEVGİ İKLİMİ
Mevlana ve Yunus Emre’yle yeryüzüne hoşgörü ve sevgi iklimini taşıyan Türkiye’nin Türk Okulları ve Türkçe Olimpiyatlarıyla dünyaya barış mesajları gönderdiğine işaret eden Kocabeyoğlu, “Bir yüksek terbiye, bir yüksek kültür ifadesi olan dilimizin dünyaya yayılmasına öncülük edenler, Türk Medeniyet Tarihinde de yeni bir çığırın öncüsü olmuşlardır. Bu okullar ve bu etkinlik, Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Ahmet Yesevi’nin, Fuzuli’nin, Mehmet Akif’in dünyaya hoşgörü mesajlarıdır” vurgusunu yaptı.
TÜRKÇE EVRENSEL BOYUTTA
İnsanların konuştukları dillerle düşündüğüne işaret eden Kocabeyoğlu, Türk Okulları ve Türkçe olimpiyatları etkinlikleriyle Türk Dilinin cihanşumul bir konum kazandığını, yabancı ülkelerde Türkçe konuşanların, Mevlana ve Yunus Emre’de ifadesini bulan Türk İslam Medeniyetini anlamalarının mümkün hale geldiğini söyledi. Kocabeyoğlu, “bu bir dil diplomasisi zaferidir” dedi.