Prof. Dr. Koray Sönmez, ülkede uzun yıllar en kronik hale gelen temel sorunun 'enflasyon' ile 'erozyon' olduğunu, enflasyonla mücadelede önemli mesafeler alındığını, sıranın erozyona geldiğini söyledi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Koray Sönmez, enerjisi olmayan toprağın ölü toprak olduğunu söyledi. Aynı zamanda TEMA Vakfı İl Başkanı olan Prof. Dr. Koray Sönmez, Antalya'nın Manavgat ilçesi Kızılot Belediyesi ve TEMA Vakfı Manavgat Şubesi'nin Kızılot Kahvehanesi'nde belde sakinlerine 'Hasat Sonrası Anız Yakmayalım Toprağımızı Koruyalım' konulu bir konferans verdi.
//TOPRAĞIN VERİMLİLİĞİ
Toprağın en verimli kısmının, uç kısmındaki 3 ile 5 santimlik bölge olduğuna dikkat çeken Sönmez, hasat sonrası çiftçilerin tarladaki anıza kibrit atılmasıyla toprağı besleyen mikroorganizmaların yandığını kaydetti.
Sönmez, "Enerjisi olmayan toprak ölü topraktır. Hasat sonrası anız yakılmasıyla birlikte toprağın üst düzeyinde yaşayan canlılar da yanıyor. Toprağın da tıpkı insanoğlu gibi beslenmeye ihtiyacı var. Tıpkı insanın vücut kılları ve saçı yandığında nasıl acı çekerse anız yakımında da toprak öyle acı çeker. Anız yakımı sonrası toprağın su tutması azalır. Su tutmayınca bir sonraki yıl tohumun çimlenmesi için yeterli tava gelmez. Hasat sonrası anızlarımızı yakmayalım. Anızlarımızı yakma yerine organik gübre olarak kullanalım." diye konuştu.
//HASAT SONRASI
Hasat sonrası anızı orman ve toprak bilimcilerinin 'bitki artığı', 'saman gübresi', 'pamuklu örtü' ve 'toprağı örten battaniye' diye isimlendiğini belirten Sönmez, toprağın en güzel beslenmesinin topraktan biteninin yine kendisine geri dönmesiyle gerçekleştiğini kaydetti. Bitki artığı olan anızın toprağı selden ve esen rüzgardan koruduğunu vurgulayan Sönmez, hasat sonrası çürüyen anızın, toprağın beslenmesi için en faydalı organik gübre olduğunu dile getirdi.
//TOPRAĞIN ENERJİSİ
Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "32 yıl Erzurum Atatürk Üniversitesi, 11 yıl Süleyman Demirel Üniversitesi olmak üzere toplam 43 yıldır toprağımızın ve ormanlarımızın korunması için çalışma yaptım. Hasat sonrası toprağı, sürülmesi masraflı diye yakarsak, bir sonraki yıl daha büyük masraflar açarız. İnsanlar nasıl belirli bir yaştan sonra güçsüzleşiyorsa toprağın da belirli süre enerjisi azalıyor. 2 yıl Hollanda'da akademisyen olarak görev yaptım. Hollandalılar hasat sonrası pamuk ve ay çiçeği saplarından organik gübre yapıyor. Bu gübreyi de lale yetiştirilmesinde kullanıyor. Anız yakılırken toprakta bulunan azot ve karbon da yanıyor. Tohum atıldıktan sonra bitkinin güçlenmesi için fenni gübre alıyoruz. Topraktaki azot, karbon ve diğer mineraller yanmasaydı fenni gübreye para harcamış olmayacaktık." diye konuştu.