//BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Bingöl'de bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bingöl Polisevi Müdürlüğü'nde gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Karlıova ilçesinde bulunan termal rezervinin Bingöl'ün kurtuluşu olacağını söyledi. Kalkınma ajansına sunulacak proje için termal rezervinin önemli bir kaynak olduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, rezervi bulunan sıcak su ile turizm, sağlık ve seracılık yatırımları yapılabileceğini kaydetti. Vali Balkanlıoğlu, "Fırat Kalkınma Ajansı kurularak genel sekreteri atandı. Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinin vali ve yerel yöneticilerinden oluşan yönetim kurulu tarafından oy birliği ile genel sekreterlik görevine Fethi Altunyuva seçildi. Kalkınma ajansımız kuruluş aşamasını hızla tamamlıyor. Büro ve personel tahsis edildi. Kalkınma ajansının bölgemizin kalkınmasına yönelik yapılması gereken güzel çalışmalara imza atacağına inanıyorum. Bağlı bütün iller kendi çaplarında projeler yaparak kalkınma ajansına sunacaktır. Bingöl olarak Karlıova ilçesinde bir süre önce bulunan termal rezervinin iyi değerlendirilerek yapılacak olan güzel projeler, bizi diğer illerin önüne çıkaracaktır. Bu sıcak su bizim için çok önemlidir. Bu su iyi değerlendirilebilirse turizm, sağlık ve seracılık yatırımları yapılabilir. Bu yatırımlar ilimizi ihya edebilir. Termal su iyi değerlendirilirse Bingöl'ün kurtuluşu olacağına inanıyorum. İyi projeler yapılarak turizm, sağlık ve seracılık konusunda işsizliği önleyecek kadar çok istihdam sağlanabilir. Başlanılan bir iş mutlaka biter. Biz suyu bulduk ve bundan sonra çalışmalar devam edecektir. Bu suyun iyi kullanılması durumunda Bingöl sıcak su ile ısınabilir. Kaplıcalar aracılığı ile sağlık konularında güzel projeler yapılabilir" dedi.
//"BELEŞ PARA YOK"
Fırat Kalkınma Ajansı'nın bölge için çok önemli olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, bu kurumun mahalli idareler ve özel sektöre yol gösterecek yatırım ve kalkınma noktasında motor görevi yürüteceğini söyledi. Bingöl Üniversitesi ile Fırat Kalkınma Ajansı'nın işbirliği yaparak güzel çalışmalar ortaya koyacağına inandığını belirten Vali Balkanlıoğlu, devletin kimseye beleş para vermeyeceğini söyledi. Vali Balkanlıoğlu, "Beleş para yok, proje ve yatırımları görünen hizmetlere destek verilecektir. Ortada eseri olmayana para da yok. Hizmet görüldükçe destekler sağlanacaktır. Müteşebbisler kabul edilebilir projeler yapacak ve kendi imkanları ile bir kısmını karşılayacaktır. Proje kabul edildikten sonra katkılar sağlanacaktır. Devlet artık fabrika yapmıyor. Bu devirler geride kaldı. Devlet fabrika kurup işletmeci durumuna düşmek istemiyor. Artık yatırımları vatandaş yapacak, devlet ise yapılacak yatırımlara destek sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
//AJANS YAPILANDIRILIYOR
Vali İrfan Balkanlıoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı için istikbali parlak 37 uzman personel alınacağını ve en düşük maaşın ise 4 bin lira olacağını söyledi. Eleman için gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Vali Balkanlıoğlu, şartları uyan Bingöllülerin mutlaka ilandan sonra müracaatta bulunmasını istedi.
Toplantıda bir açıklama yapan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva ise, uzun vadede bu ajansın bölgenin kalkınmasına büyük katkılar sağlayacağına inandığını söyledi. Altunyuva, kalkınma ajansının görevleri, tarihçesi ve Türkiye'deki deneyimleri, kuruluş-koordinasyon ve görevleri, istatistiği birim bölge sınıflaması, ajanların amacı, özellikleri, temel görev ve yetkileri, katılımcı organizasyon yapısı, yatırım destek ofisleri, ajans gelirleri ve yönetilecek fonlar, mali araçlar, proje ve destek mekanizması ile 2010 yılı ana faaliyetleri ve hedeflerini detaylı bir şekilde anlattı.
//AJANSA ÜNİVERSİTE DESTEĞİ
Fırat Kalkınma Ajansı'nın üniversiteler için büyük önem taşıdığını belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş ise, bu kurum sayesinde yapılacak projelerin kabul edilme olasılıklarının yükseldiğini söyledi. Rektör Baydaş, "Daha önce yaptığımız projeleri Ankara'ya gönderiyorduk. Bütün iller aynı şekilde Ankara'ya proje gönderdiği için 81 il ile yarışmak durumunda kalıyorduk. Şimdi ise kalkınma ajansı sayesinde projelerimiz 4 il arasında değerlendiriliyor. Böylelikle rekabet ettiğimiz il sayısı 81'den 4'e düşmüş oldu ve bu da projenin kabul edilmesi açısından büyük bir avantajdır" ifadelerini kullandı.
Toplantıya Bingöl Belediye Başkan Vekili Ahmet Gündoğdu, Vali Yardımcısı Abdulaziz Aydın, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Bozan, Bingöl Orman İşletme Müdürü Bedrettin Taşkesen, İl Planlama Müdürü Yunus Emre Kırar, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Muhittin Çelik ve basın mensupları katıldı.