ERZURUM gazetesi
Hak ihlalinin en çok yaşandığı mecraların başında gelen internette 'kopyala-yapıştır'a karşı yeni yaptırımlar geliyor. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle internetteki hak ihlalinin önüne geçilmeye çalışılacak.
İLESAM’IN AÇIKLAMASI
Yeni düzenlemede internette ilgili güncellemelerin yer alacağını açıklayan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, şöyle konuştu:"İnternet konusunda ihlal çok fazla ve yaptırım yok. Onun ilgili yaptırım ve ağır cezalar geliyor. Özellikle internette 'kopyala-yapıştır' yöntemiyle yapılan ihlallere karşı da yeni müeyyideler uygulanacak. Baktığımız zaman hak ihlalinin en çok internette meydana geldiğini görüyoruz. Bir eseri, sahibinden izin alınmadan kopyalamak, çoğaltmak ve yayımlamak yasaktır ama bu internette daha çok oluyor. Bu "kopyala-yapıştır" meselesi nedeniyle önümüzdeki günlerde çıkacak yasa ile insanların çok canı yanacak. Artık şahsınıza ait olmayan bir eseri kopyalayıp yapıştıramayacaksınız. Yapıştırıp onu kullandığınız zaman cezai müeyyideler olacak."
HAPİS CEZASI BİLE VAR
İnternet sitelerinin reklamdan para kazandığına dikkat çeken Parmaksız, "Nemalanma varsa telif de vardır. Yasa ile nemalanma ya da eser sahibinden izin almadan kullanılan bilgileri tespit ettiğimiz taktirde, o site kapatılacak ve ağır para cezaları gelecek. Müeyyidelerde para cezası var, hapis cezası var ve internet sitelerini kapatma var. İnternet sitelerine birkaç günlük süre de tanınıyor. Ama düzeltmezse cezai müeyyide daha da artıyor" diye konuştu.
MAİLE CEVAP VERMEYEN DE YANACAK
Türkiye'de yüz binlerce internet sitesi oluşturulduktan sonra atıl bırakıldığını anlatan Parmaksız, bununla ilgili yeni gelişmelerin de olduğuna dikkati çekti.
"Çıkacak kanunda yeni bir şey daha var" diyen Parmaksız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir internet sitesinde hak ihlali varsa ve ben ihlali o sitenin iletişim adresine e-mail atıp 'üyemizin eserini kullandınız bunu buradan kaldırın' dediğimde bu mailime cevap vermezse bile cezai müeyyide uygulanacak. Bir şahıs site kuracak ama hiç bir şekilde iletişim adresi vermeyecek veya maillerine bakmayacak. Böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Eğer sen bir site yaptıysan iletişim unsurunu göz önünde bulunduracaksın." DÜNYA GAZETESİ