ERZURUM gazetesi
Türkiye’de, tüketilen etin yüzde 5'inin Et ve Balık Kurumu’nda (EBK) tarafından üretildiği, bunun yüzde 8, 8.5’a çıkması için çalışma yapıldığı bildirildi.
ET ÜRETİM GERÇEĞİMİZ
EBK’nın 2010’da ülke genelinde 48 bin tonu kırmızı, 3 bin tonu beyaz et olmak üzere 51 bin ton üretim yaptığını belirten yetkililer, “Geçtiğimiz yıl yaz mevsimine kadar et içeriden temin ediliyordu. Spekülasyonlarla fiyatlar artırıldı, o yüzden et ithal edildi. Gerekli tedbirler alınmasaydı, bu gün yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalınabilirdi. EBK, Türkiye'de tüketilen etin yüzde 5'i üretiyor. Bunun yüzde 8- 8.5'ini üretmek için çalışma yapılıyor. Kısa, orta ve uzun vadeli hayvancılık yatırımları için sıfır faizli 3 milyar 600 milyon lira destek verildi. Bunlardan 48 bin 800 kişi yararlandı. Yerli besicinin yem fiyatlarından etkilenmemesi için hükümet, bir yasa hazırlıyor. Besicilere besiye gelen hayvanlarını kestirmeleri ve yerine yeni hayvan almaları halinde hayvan başına hibe desteği verilecek.
ETTE EBK DENETİMİ
Etin EBK denetimi altında satılması gerektiğini ifade eden yetkililer, “Ette yüzde 8, şarküteri de yüzde 15 iskonto var. Amacımız hayvancılığı da destekleyerek, tüketici belirli bir kalite standardında ve makul fiyatla et yiyebilsin. Öncelikli hedef et ithali değil, mecbur kalınmaz ise et ithal edilmez. Tüketiciyi de korumak zorundayız. 13.5 liraya et kesiliyor, üzerine azami yüzde 40 kar koyup satmak lazım. 1 kilo kıyma 25 liraya satılıyorsa, bu kabul edilemez” diye konuştu.