Anadolu Platformu çatısı altında Malatya'da eğitim çalışmaları yürüten derneklerin de katıldığı organizasyonda Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde faaliyet gösteren Çelikhan-Der’den misafirler de yer aldı.
Malatya Belediyesi Konferans Salonu’nda Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Hanımeli Derneği Başkanı Gülnihal Gülaçar’ın açış konuşması ve Tesettür konulu slayt gösterimi ile devam etti.
“Farzdan Tarza Dönüşen Tesettür” konulu konferansa konuşmacı olarak Anadolu Platformuna üye kuruluşlarından Erzurum Yankı Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde çalışmalar yürüten Eğitimci Sümeyye Demirci katıldı. Demirci, “Farzdan tarza dönüşen tesettür anlayışı, bu anlamda Müslümanlar arasında yozlaşan bu değer benim en çok üzüldüğüm bir meseleydi. Bu noktada Hanımeli Derneği öncü oldu, böyle bir çalışma organize etti. Kendilerine teşekkür ediyorum" İfadelerini kullandı.
İnsanın fıtratı ve yaratılış hedefi üzerinde duran Demirci, Allah-u Teala'nın insana verdiği değeri anlattı. Kadının tarih boyunca çeşitli inanç mensuplarınca hor ve aşağılık görüldüğünü örneklerle açıklayan Demirci, Allah'ın İslam inancıyla kadını çok önemli bir dereceye yükselttiğini, mümin kadınların bunun farkında olması gerektiğine vurgu yaparak,konuşmasına şöyle devam etti:
"Konumuz Müslüman kadına Rab'binden gelen emir Tesettürdür. Tesettür kadının insan kimliğini teninin önüne koymasıdır. Modern zamanlarda kadının dişiliği sömürülsün diye birileri tarafından kişiliği yok edilmektedir. Kur'an ise dişiliğinizle kendinizi görünür kılmak yerine kişiliğinizle şahsiyetinizle erkek egemen dünyada hak ettiğiniz saygın yeri alınız diyor. Tesettür ancak bu yaklaşımla doğru anlaşılabilir. İdeal Müslümanlığa ulaşmak için inanan her insanın nazarında Kur'an vazgeçilmez bir hayat kaynağı ve kılavuzudur. Sahihi sünnet ve Sahabe-i Kiramın örnek hayatları ile gerçek insanlık vasfına erişilir. Doğuştan sahip olunan insani özellikler korunabilir.
Örtünme duygusu fıtridir. İnsani ve sosyal bir gerçektir. Örtünmenin insani yönü ile ilgili olanı edep yerlerinin örtülmesi ve Allah'ın bu hususta ki emir ve yasaklarına itaat maksadının ön planda tutulmasıdır. O halde Müslüman’ın giyinme tarzı ve giysileri mutlaka "Takva Bilinci”ne uygun olmalıdır. Bu konuda kaynağı dışarıda olup kendilerine özgü olan moda değil, aklıselimin makul görüp şer-i ve mahalli örfünde onaylayacağı tarz ve biçim esas olmalıdır. İslam'ın öngördüğü örtünme biçimi "Nur ve Ahzab sureleri” ile temel hatları ile açıklanmıştır. Önce bakışlarımıza tesettür kazandıracağız. Eğer bunu yapmazsa kişi savrulur. Tesettür öncelikle bir iç duruş ve tavırdır. Kılık kıyafet bu içsel duruşun ve özümsenmiş tavrın üzerinde ve sonrasında durur."
Programda ayrıca Hanımeli Derneği’nde yapılan Siyer çalışmasının ödül töreni yapıldı. Çalışmada eğitim alan ve süreç sonunda sınavda başarılı olan katılımcılara programda ödüller verildi. Çalışmayı yürüten Asuman Özdemir, Siyerin önemi hakkında kısa bir konuşma yaptı. Ödül töreninden sonra soru -cevap kısmına geçildi.