ERZURUM gazetesi
Bitlis'in Ahlat ilçesinde 11. yüzyıldan günümüze gelen ve 2. Orhun Abideleri olarak adlandırılan Ahlat Selçuklu Mezarlığı'ndaki tarihi taşlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin ardından dikkatleri üzerine çekmeye başladı.
//SELÇUKLU MEZARLIĞINA TURİST AKINI
Ahlat Selçuklu Mezarlığı, abidevi nitelikleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Ahlat'ın gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından himaye altına alınması, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gezisi ziyaretçi sayısını artırdı. Havalar soğumasına rağmen yerli ve yabancı turistler Ahlat'a akın ediyorlar.
Tarihi mezarlık, Van Gölü kıyısındaki Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunuyor. 210 bin metrekarelik düz bir alanda 11. ve 12. yüzyıldan günümüze gelmektedir. Dünyanın en büyük tarihi Müslüman Mezarlığı konumunda olan Selçuklu Mezarlığı'nda Ahlat Fotoğrafçılık Kulübü tarafından fotoğraflarla tespit edilen 8 bin 169 adet mezar taşı bulunuyor.
//8 BİN MEZAR TAŞI
Bilim adamlarının Ahlat'ın özellikle 13. ve 14. yüzyılların çok büyük ilim, kültür ve ticaret merkezi olduğunu belirterek buranın Orta Çağ'da 'mimarlar kenti' olduğunu ifade etmesi ve mezar taşlarının üzerlerinde barındırdıkları kitabeler, bezemeler, yazılar ve şiirler burayı daha da önemli kılıyor. Mezar taşlarından buradaki halkın kimya, astronomi, matematik gibi ilimlerde son derece ileri olduğu anlaşılıyor. Burada bilimin, kültürün ve sanatın geliştiğini, en önemlisi o dönemde Ahilik Teşkilatı'nın Ahlat'ta olduğunu buradaki mezar taşları üzerindeki ibareler teyit ediyor. Geometrik şekiller, bitkisel motifler, rumi ve palmetler, ejder başlıklar, mukarnas ve nişler ile tezyin edilmiş mezar taşları, Asya tesiri ile Orhun Anıtları'nı andırıyor. Burada birtakım meslek grupları, ileri gelenler, yöneticiler, kadılar olduğu da taşlardan öğreniliyor. Taşların 4,5 metreyi aşan yüksekliklerinin Orta Asya ile yakın alakası olduğuna değiniliyor.