ERZURUM gazetesi
Bin bir güçlükle volkanik kaya kütlelerini parçalayarak yapı malzemesi oluşturan Bitlis'in Ahlat ilçesindeki taşçılar havaların soğumasıyla birlikte sezonu kapattı.
Kaya kütlelerini balyozlarla, manilalarla, büyük mıhlarla parçalayarak yapı malzemesi oluşturan taşçılar, zorlu bir ekmek mücadelesine ara veriyor. Havaların soğuması ile birlikte ilkel yöntemlerle taş çıkaran Ahlatlı ustalar, bin bir güçlükle Nemrut dağı eteklerinden çıkardıkları volkanik kaya kütlelerini parçalayarak yapı malzemesi oluşturuyor. Havaların soğuması ve inşaat mevsiminin sona ermesiyle birlikte onlarca taşçının gelecek sezona kadar mola verdiğini belirtiyor.
//AHLAT TAŞI7NIN ÖZELLİKLERİ
Nemrut Dağı eteklerinden çıkarılan ve "Ahlat taşı" olarak bilinen volkanik taş, ilçede asırlardır yapı malzemesi olarak kullanılır. Önce demir ve kalın çivilerle kaya kütlesinde uygun damarlar tespit eden ustalar, daha sonra buralara kalın mıhlar çakıyorlar. Uzun demirleri çiviyle iz açılan alana yerleştiren ustalar, kaya kütlesinin yerinden oynamasını sağlıyor. Daha sonra kaya kütlesini parçalara ayırarak yapı için ham hale getiriliyor. Bundan sonraki işlemler ise, ayrı bir iş, ayrı bir taş işçiliği
gerektiriyor. Taş ustaları çıkardıkları malzemeleri kullanılacak yapı için uygun hale getiriyorlar. Ahlat taşının kırmızı, siyah, kül, gri, açık sarı ve beyaz renk seçenekleri bulunuyor. Ahlat taşı bina, camii, minare ve çeşme yapımında kullanılıyor. Ayrıca ilçede bol bulunan 11 ve 12'nci yüzyıldan kalan tarihi eserlerin restorasyonunda da Ahlat taşı kullanılıyor.