MUSTAFA BİÇER(İHA) - Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçelerinin ilköğretim okulu müdürleri, müdür yardımcıları ve rehber öğretmenleri ile eğitimde başarıyı artırmak için bir araya geldi.
Erzurum Lisesi konferans salonunda toplanan müdürler Erzurum’un ilçelerindeki ilköğretim öğrencilerin durumu hakkında değerlendirme yaptı. Eğitimde başarıyı arttırma toplantısında geniş kapsamlı görüşme yapan müdürler, öğrenciler nasıl daha başarılı olur konusundaki düşüncelerini paylaştılar.
DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
Konferansta konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, Erzurum’daki eğitim hakkında bilgi verdi. Bilge, eğitimi kaliteli duruma getirebilmek için çok emek sarf ettiklerini söyledi. Bilge, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sıralamasında Türkiye genelinde Erzurum’un 54.sırada olmasından rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Bilge, "Merkezi sınavlardaki başarısızlıklar konusunda eğitimciler kendilerini sorgulamalı, aynaya bakmalıdır"dedi.
MAZERET DEĞİL ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ
Başarısızlıklarda mazeretler üretilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Bilge, şunları kaydetti: "Merkezi sınavlardaki başarısızlıklar konusunda eğitimciler kendilerini sorgulamalı, aynaya bakmalıdır. Şu an Erzurum'da 185 bin öğrencimiz eğitim görüyor. Geçen yıla göre 3 bin azalma var. Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün son verilerine göre 35 bin göç vermişiz, 24 bin göç almışız. Batıda görev yaparken, sürekli göç alındığından, öğrenci sirkülasyonunda artış yaşandığından bahsedip merkezi sınavlardaki başarısızlıkta mazeretlere sığınan anlayışlara tanık olurduk. Ama şu an Erzurum için böyle bir mazeret yok. Güney ilçelerde öğretmenlerin kalma süreci birbuçuk, iki yıl. Bir eğitimci üç yılda uzmanlaşabiliyor. Bu sorun eğitim açısından önemli. Erzurum benim dedemin şehit düştüğü bir şehir ve bu kent bu ülkenin mayasını oluşturur. Merkezi sınavlardaki başarı oranına baktığımızda Bitlis LYS'de Türkiye birincisi olurken, Erzurum 54. olmuştur. Bitlis'teki öğrenci Erzurum'da olandan daha mı zeki- Bir yerlerde eksik var. Bu havuzda bir su kaçağı var. Önce aynayı kendimize tutmalıyız"
CEHALETLE MÜCADELE
Kurtuluş Savaşı'nda verilen mücadelenin, bugün cehalete karşı verildiğini belirten Bilge, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günümüz, cehaletle savaşma zamanıdır. Belki şu an ekmeğe ihtiyacımız yok ancak birlik ve beraberliğe, fedakarlıkta muhabbette zirve olamaya ihtiyacımız var. Okul müdürlerimiz akşama kadar imza atmamalı, gözü yaşlı çocuğun sorununa çözüm üretebilmelidir. Önemli olan vicdanen rahat olmaktır. Vazifemiz ağır ve zor."
EĞİTİMİN ZORLU SÜRECİ
Eğitimin uzun bir süreçte meyvelerini verdiğini belirten Bilge, "Kendi çocuğum eğitime başlamadan eğitimdeki sorunları gerçek manada idrak edemiyordum. İnsan öğretmenliğin kıymetini çocuğu olunca daha iyi anlayabiliyor. Öz değerlerimizi kaybetmeden, ilim irfan sahibi gençlik yetiştirebilmeliyiz. Mevki ve makamlarımızın hakkını verip vermediğimizi emekli olduktan sonra daha iyi anlayacağız. İnsan, insana yardım ettiği müddetçe vardır. Eğer bir yerde başarı, mutluluk, huzur istiyorsak, o ailede o toplulukta, birlik ve beraberlik esas olması lazım, paylaşım olması lazım, istişare olması lazım. İstişare ve paylaşımdan önemli bir diğer etkende aradaki ihtilafların aşılması, küskünlüklerin ve fikir ayrılıklarının giderilmesiyle mümkün olabilir" dedi.
Önümüzdeki dönemlerde Erzurum'da eğitim yatırımların artacağın ve okullardaki fiziki imkanların gelişeceği müjdesini veren Bilge, TÜBİTAK projeleri kapsamında 241 proje yaptıklarını sözlerine ekledi.