2010 ile 2011 yılına ait ekmeklik buğdayın alım fiyatları, Erzurum’daki üreticileri memnun etmedi. Haziran ayı için 550 lira/ton şeklinde açıklanan fiyatların çiftçiyi memnun etmediğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Okan Demir, yeni fiyatların haksız rekabet doğuracağını dile getirdi. Erzurum’daki üreticilerin küçük ölçekli işletmeler şeklinde faaliyet gösterdiklerini anlatan Okan Demir, “Erzurum’daki buğday üretim potansiyeliyle, bir Çukurova’yı ya da bir Konya Ovası’nı bir tutmak, bir kere mantıkla bağdaşmaz. Erzurum’daki buğday üreticisi çok zor şartlarda bire 250 alabilirken, diğer bölgelerdeki buğday üreticileri ise, bire en az 500 alıyor. Üstelik bu verimi alırken de, Erzurum’daki buğday üreticisi kadar sıkıntı çekmiyor. Şimdi bu şartlar içerisinde Erzurum’daki buğday üreticisiyle Çukurova’daki buğday üreticisi nasıl bir tutulabilinir?” diye konuştu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, hububat alım fiyatlarını düzenlerken, bu çok önemli ayrıntıyı gözden kaçırmasına bir anlam veremediğini dile getiren Başkan Okan Demir, yeni tarifenin çiftçiler arasında haksız rekabete neden olacağı gibi, bölge çiftçisini de perişan edeceğini belirtti.
//DEMİR: ERZURUM ÇİFTİSİNİN REKABET ETME ŞANSI BİLE YOK!
Erzurum’daki buğday üreticisinin batıdaki üreticilerle rekabet edebilmesinin hem iklim şartları, hem de büyük ölçekli işletme mantığına göre mümkün olmadığına dikkati çeken Okan Demir, “Erzurum’da buğday üreticisinin iklim şartlarını ya da toprak ve üretim ilişkisini değiştirme gibi bir şansı olmadığına göre, geriye tek yol bölge üreticisine tanıması gereken ayrıcalık kalıyor. Devlet nasıl ki, gelişmeye ihtiyaç duyan bölgelerde bir takım teşvik ve ayrıcalıklar uyguluyorsa, buğday üreticilerini yakından ilgilendiren hububat alım fiyatlarını düzenlerken de, meseleye aynı bakış açısıyla yaklaşmalıydı.” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şube Başkanı Demir, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları için 550 lira/ton olarak açıklanan buğday fiyatlarının, Eylül’de 560TL/ton, Ekim’de 570 TL/ton ve Kasım’da da 580 TL/ton olacağını kaydetti. Üreticiye ton başına 50 TL prim verilmesi ve buğday ithalatının da durdurulmasını öngören yeni düzenlemenin, bölge çiftçisinin derdine çare olmayacağına vurgu yapan Demir, fiyatlardan duyulan rahatsızlığın ilerleyen günlerde iyice gün yüzüne çıkacağını dile getirdi.