ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor Kupa’da 2’inci yenilgisini aldı
Erzurumspor Kupa’da 2’inci yenilgisini aldı
 ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ ödülleri sahiplerini buldu
 ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ ödülleri sahiplerini buldu
Jandarmadan kaçak göçmen operasyonu
Jandarmadan kaçak göçmen operasyonu
TSK’dan nefes kesen tatbikat
TSK’dan nefes kesen tatbikat
 Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
HABERLER>EKONOMİ
24 Haziran 2010 Perşembe - 00:34

Erzurum organik tarımda “okul” oldu

Güney Koreli ve Portekizli kız öğrenciler, organik tarımı öğrenmek için Erzurum'a geldi. Organik tarıma destek vermek için tarlada çiftçiler gibi çalışan öğrenciler, ellerinde kazma kürekle çapa yapıyor.DATÜB Başkanı Ilıcalı, 2006- 2007 yıllarında kendileri tarafından başlatılan organik tarımın artık tüm dünyaya yayıldığını belirtti.

Erzurum organik tarımda “okul” oldu

AHMET AKBUĞA (İHA) - Güney Koreli ve Portekizli kız öğrenciler, organik tarımı öğrenmek için Erzurum'a geldi. Organik tarıma destek vermek için tarlada çiftçiler gibi çalışan öğrenciler, ellerinde kazma kürekle çapa yapıyor.
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği tarafından 2006 yılında başlatılıp zamanla bölgede ve ülkede yaygınlaşan organik tarım projesi kapsamında Güney Kore ve Portekiz'den Erzurum'a gelen kız öğrenciler, tarlada çalışıyor. Gönüllü öğrenci Belgüzer Üzümcü ile birlikte organik tarıma destek vermek için Güney Kore'den gelen Yoonnyung Chang ve Eurjeong Kim ile Portekizli Mariana Vieira, Dadaşköy'de tarlada organik tarımı uygulamalı olarak öğreniyor.
//GÜNEY KORE VE PORTEKİZ’DEN GELDİLER
Erzurum'da organik tarımı öğrenmek için 15 gün süreyle tarlada çalışacaklarını, çapa ve benzeri işleri yapacaklarını ifade eden Güney Koreli ve Portekizli öğrenciler, organik tarımın önemine değindi.
Güney Koreli öğrenciler Yoonnyung Chang ve Eurjeong Kim ekonomi, Portekizli Mariana Vieira ise Alman Dili bölümünde öğrenim gördüklerini, bölümlerinin dışında da organik tarıma ilgili olduklarını söyledi. Yabancı öğrenciler, "Organik tarım dünyanın meselesi. Organik üretim için, organik tarım şart. Organik tarıma tüm dünya ülkeleri duyarlı olmak zorunda" diye konuştu.
İstanbul'dan Erzurum'a gelen Belgüzer Üzümcü de, "Arkadaşlarımız Güney Kore ve Portekiz'den geldi. Türkiye'ye geldiklerinde Erzurum'da organik tarım yapıldığını öğrendik. Bunun üzerine hepimiz gönüllü olarak Erzurum'a geldik. Burada tarlada çalışarak organik tarım yapmayı öğreniyoruz" dedi.
//ERZURUM MARKA OLUYOR
DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, 2006- 2007 yıllarında kendileri tarafından başlatılan organik tarımın artık tüm dünyaya yayıldığını belirtti. Ilıcalı, organik tarım kapsamında üretilen organik buğday ve nohut gibi ürünlerin pazarı için Almanya ve Fransa gibi ülkeleri belirlediklerini, organik şalgam turşusu, çilek reçeli, buğday, nohut, mercimek satmak için birçok ülkeyle ön anlaşmalar imzaladıklarını kaydetti.
Yapılan anlaşmalar neticesinde Sudanlılara organik tarımı öğreteceklerini ve bunun için Sudan'a gideceklerini ifade eden Ilıcalı, "Artık Erzurum'da başlayan organik tarımı dünya ülkeleri de biliyor. Bunun için bugün olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinden insanlar Erzurum'a geliyor. Koreli ve Portekizli öğrenciler Erzurum'da bizim tarlalarımız da çapa yaparak, çiftçi kadınlarımızla çalışarak organik tarım öğreniyor" dedi.
//ORGANİK TARIM VE BÖLGE EKONOMİSİNE KATKISI
Organik tarımın bölge ekonomisine de çok büyük katkı sağlayacağını belirten Ilıcalı, "Doğu Anadolu Bölgesi 2000 metre rakımda karasal iklimin hüküm sürdüğü, sanayinin az olduğu, işsizliğin, yoksulluğun yoğun olduğu bir bölge. Bu nedenle tarım ve hayvancılık bölgede en önemli geçim kaynağı. Doğu Anadolu Bölgesi gelişmiş bölgelerin bitkisel üretimi karşısında verimli üretim yapamamakta, pazara hakim olamamaktadır. Doğu Anadolu çiftçisi bitkisel üretimde başarılı olamayıp pazarını kayıp edince tarımdan çekilmiş, büyük kentlere göç etmeye başlamıştır. Bölge çiftçisinin fakirliği nedeniyle bölgede yıllardır gübre kullanılmamıştır. Soğuk hava koşulları nedeniyle de kimyasal tarım ilacı kullanımına gerek görülmemiştir. Tarım Bakanlığı'nın kayıtlarında da Doğu Anadolu'da kimyasal gübre kullanımının gelişmiş bölgelerin kullandığı miktarın çok altında olduğu görülmektedir. Böylece bölge organik üretim için önemli bir potansiyele sahiptir" diye konuştu.
//"HEDEF ORGANİK HAYVANCILIK"
Doğu Anadolu Bölgesi'nde organik tarım ile birlikte hayvancılık ve mera konusuna da değinen Ilıcalı, şunları söyledi: "Türkiye mera varlığının yüzde 27'si, Türkiye etkili yem varlığının yüzde 45'i Doğu Anadolu Bölgesi'ndedir. Türkiye hayvan sayısının yüzde 22'sine sahip olan Doğu Anadolu Bölgesi'nin hayvancılık potansiyeli de yüksektir. Doğu Anadolu Bölgesi, geleneksel hayvancılık yapıldığı ve hayvancılık teknikleri yaygınlaşmadığı için bu alanda gelişememektedir. Doğu Anadolu'da hayvancılığın gelişmesini engelleyen önemli bir faktör de yaygın olan ahır sistemidir. Süt üretiminde hala elle sağım devam etmektedir. Tüberküloz ve brucella hastalıkları görülmektedir. Besi hayvanları kalitesiz yemlerle beslendiği için besi süresi uzamakta, maliyetler artmaktadır. Hayvan kesimlerinde hayvan refahına özen gösterilmediği için ilkel yöntemlerle kesimler yer yer devam etmekte, etin kalitesi düşmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığın gelişmesi, yaygınlaşması için önemli bir alternatif organik hayvancılıktır. Doğu Anadolu Organik Hayvancılık Projemize Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Erzurum Veteriner Araştırma Kontrol Enstitüsü teknik destek vermektedir" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
d kaya 24 Haziran 2010 Perşembe 12:01

sanırım bu arkadaş israile çalışıyor ya sen ne kadar yılgın yorgun aciz bi kulsun sana herhalde çiğneyip ağzına vermek lazım o nazmi dediğini medyadan tanırım tahminim türkiye için çalışan hayırlı bir vatan evladı senin gibi önünü göremeyen biri değil madem bu topraklara hayrın yok bari engel olma.

Yorumu oyla      6      4  
d kaya 24 Haziran 2010 Perşembe 10:16

arkadaşlar inanın ilk defa bir yazıyı tam okumadan yoruluyorum erzurumda organik tarım diye diye bitap düştüm bir tarım ülkesi olan türkiyede bu konuya ilgi çok az avrupa yüzde ellilere yakın organik üretiyor yüzde yetmiş tüketiyor amerikanın ekonomik çıkmaza girmesinin sebebi belli oldu sağlık harcamalarının fazla olması çare organik beslenmek.zaten bütün dünya önümüzdeki yıllarda organik tarıma geçecek.erzuruma gelince orası bir organik tarım cenneti ben tırakyada yaşıyorum burda organik tarım yapayım desen en az üç dörtyıl toprağa hiç birşey atmadan bekletmen lazım erzurum öylemi yirmiye yakın ilçesi binin üzerinde köyü var hepsininde toprakları bakir sertifikasyon kuruluşları hiç beklemeden işe başlaya milir birkere eksi kırk dereceyi gören topraklarda zararlı böcek olmuyor birde hayvan sayısı fazla çiftlik gübresi kullandınmı yetiştirile bilir bütün hayvansal gıda meyve sebze sertifikalı şekilde üretile bilinir.türkiyenin batısı sanayiden toprakları yok olmuş durumda halen erzuru

Yorumu oyla      6      4  
Kemalettin Beyazsüt 24 Haziran 2010 Perşembe 10:11

Ya görüyormusun gene Nazmi reklamını yapıyor. tarım sana düştüyse vay halimize nazmi vay vay....

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DATAE’den uluslararası açılım
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ilkini 2006, ikincisini de ...
Tarımsal üretiminde kalite arayışı
SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa ...
SGK’dan borçlu mükelleflere müjdeli haber
İHSAN KUMRU(GHA) – Bağ-Kur’a prim borcu bulunduğu için sağlık hizmetlerinden ...
 
Büyükşehir Belediyesi konut sattı
DİLEK BAYRAK/ERZURUM gazetesi - Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Çat Yolu ...
Bölge payımız düşüyor
TOBB 2010 yılı iller birikimli şirketleşme istatistik sonuçlarını açıkladı. ...
“Depo ve antrepolar Kars’a yapılacak”
Kars Valisi Ahmet Kara, TCDD Depo ve Antrepoların Erzurum’a yapılmasının ...
 
Anadolu Zirvesi’nden umut yükseldi
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen “Anadolu’nun ...
EBK et satışlarını ikiye katladı
EBK Et Kombinası'nın kırmızı et satışlarını son iki ay içerisinde yüzde ...
Örnek esnaftan milli tepki
İHSAN KUMRU(GHA) – Erzurum’da bir ayakkabı mağazasında Türk menşeli ürünlerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva