ERZURUM(GHA) – Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE), bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceği uluslararası bir organizasyona daha imzasını atıyor. DATAE, ilkini 2006, ikincisini de 2008 yılında düzenlediği Uluslararası Havza ve Mera Yönetimi Semineri’nin üçüncüsünü ise, 5 ile 9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ortaklığıyla düzenlenecek olan seminere, yurt içi ve yurt dışından da katılım sağlanacak. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Şerafettin Çakal, Uluslararası Havza ve Mera Yönetimi Seminerleri’nin 3’üncüsünü, 5 ile 9 Temmuz tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştireceklerini bildirdi.
//ENSTİTÜNÜN EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Çakal, uluslararası boyuttaki eğitim çalışmalarının en önemlisinin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ortaklığıyla düzenledikleri Uluslararası Havza ve Mera Yönetimi Seminerleri olduğunu söyledi. Söz konusu seminerlerin ilkini 2006, ikincisini de 2008 yılında yaptıklarını hatırlatan Çakal, “26 ile 29 Haziran 2006 tarihinde gerçekleştirilen eğitim seminerine, TİKA’nın faaliyette bulunduğu ülkelerden Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kırgızistan, Kosova ve Tacikistan’dan 12 kişi katılmıştır. Bu seminerlerin ikincisi ise, 11 ile 15 Ağustos 2008 tarihlerinde gerçekleştirilmiş olup, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Karadağ, Priştine ve Bosna Hersek’ten 3’er kişi, Arnavutluk ve Kosova’dan ise, 2’şer kişi olmak üzere toplam 22 kişi katılmıştır.” diye konuştu.
SEMİNERE KATILACAK ÜLKELER…
Bu yıl üçüncüsünü düzenleyecekleri Uluslararası Havza ve Mera Yönetimi Semineri’ne ise, TİKA’nın faaliyet alanına giren Kosova, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Moldova, Ukrayna, Kırım, Gürcistan, Azerbaycan, Tacikistan, Kırgızistan ive Afganistan’dan katılımcıların iştirak edeceklerini anlatan Şerafettin Çakal, “Eğitim seminerine konu ile ilgili çalışmalar yürüten araştırma enstitülerimizden de katılımcılar yer almaktadır. Eğitim seminerinde çeşitli üniversitelerimizden ve araştırma enstitülerimizden konunun uzmanı öğretim görevlileri ve araştırmalar da hazır bulunacaklar.” şeklinde konuştu.
Seminerde, çayır, mera ve yem bitkilerinin önemi ve ekolojik işlevleri, meralardan yararlanmanın teknik esasları, otlatma kapasitesi ve otlatma sistemleri, meralar için önemli yem bitkileri, mera vejetasyon etüt yöntemleri, mera durum ve kalite derecesinin tespiti, mera kalitesi ve hayvansal üretim ilişkisi gibi değişik başlıklar altında teorik ve uygulamalı eğitimler verileceğini kaydeden DATAE Müdürü Şerafettin Çakal, “Seminerimize farklı illerden 12 tarım il müdürü, 10 üniversiteden öğretim görevlileri ve 5 araştırma enstitüsünden uzmanlar katılacak. Bu etkinliğimiz, Erzurum’da üretilen tarımsal üretim projelerinin tanıtımının yanında, ilimizin ve bölgemizin tarım potansiyelleri üzerinde de durulacak.” dedi.