Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “Erzurum’un ruhu yok oldukça, Erzurumluluğu tarif edecek değerlerimiz de elden çıkıyor.” dedi.
Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Erzurum ve markalaşma sürecini anlattı.
//MARKA BİLİNCİ
Markanın tanımını; bir malın, hizmetin değeri, herhangi bir nesneyi tanıtan, benzerinden ayıran, taklit edilemeyen, özgün ve tanınmış saygın bir işaret olarak yapan Hınıslıoğlu, Erzurum’un da, bu tarifte olduğu gibi; insanı, doğası, ekonomik ve sosyal değerleriyle özgün ve özellikli bir il olduğunu kaydetti.
//ERZURUM BENLİĞİNDEN UZAKLAŞIYOR
Erzurum’un tek sorununun, bu özellikleri bir marka halinde sunamama ve kendini ifade edememe olduğuna vurgu yapan Hınıslıoğlu, “Şehir, özgün kimliği ve benliğinden uzaklaşıyor. Suyumuzu ve havamızı kaybettik. Tarihi ev, sokak ve mahallelerimiz, modern binalara kurban ediliyor. Erzurum’un ruhu yok oldukça, Erzurumluluğu tarif edecek değerlerimiz de elden çıkıyor.” diye konuştu.
//MARKALAŞMA ORTAK AKIL GEREKTİRİYOR
Marka ve markalaşmanın, zor, uzun, yatırım ve ortak akıl gerektiren bir süreç olduğunu dile getiren ETB Başkanı Hınıslıoğlu, markanın aynı zamanda katma değer yaratan ve itibar sağlayan bir kuvvet olduğunu ifade etti. Hınıslıoğlu, “Bu nedenle Erzurum, ekonomik ve sosyal değerleriyle, özellikli bir il olmasına rağmen, tanıtımı konusunda ciddi bir sürecin başlatılmaması sebebiyle, kıymetleriyle ekonomisine kazanım sağlanamıyor, ulusal ve uluslararası boyutta marka kent olamıyor.” ifadelerini kullandı.
//ERZURUM’UN KENDİSİ ZATEN MARKA AMA..
Erzurum’un, Avrasya’nın başkenti olmaya aday fırsatları da bünyesinde taşıdığını belirten Hakkı Hınıslıoğlu, şehrin, kavşak vazifesiyle İpek Yolu üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, “Müthiş bir stratejik öneme ve bölgesel olarak düşündüğümüzde ise, kirletilmemiş su ve toprak kaynaklarımızın çoklukla bulunduğu bir bölge, ortak aklın üretilmesi noktasında bir fırsat olmalıdır. Marka olmak ve markalaşmak için kararlılık, mücadele ve evrensel düşünmek gerekmektedir. Eskiden olduğu gibi, bir yerde üretip, bir yerde dağıtıp pazarlama olayı yoktur. Bugün dünyada ürün tasarımı başka bir kıtanın başka bir noktasında yapılıyor. Üretimi başka bir noktada, stoklaması başka bir yerde yapılmaktadır.” dedi.
//HINISLIOĞLU’NDAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…
Markalaşma sürecine olumlu katkı sunacak önerilerde de bulunan ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, bu anlamda illerdeki sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, tüm kamu kurum ve kuruluşlar, kent konseyleri, meslek odaları ve yerel halka büyük görevler düştüğünü kaydetti. Hınıslıoğlu, bu birliktelikle yapılacak toplantılarda, kısa ve orta vadede, kentsel restorasyon, altyapı, fiziksel düzenlemeler, tanıtım ve eğitim alanlarında bir eylem planı hazırlanması gerektiğini anlatarak, çalışmaların da, bu plana göre yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.
//KENDİMİZİ ANLATMALIYIZ
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, “Ayrıca, yerel halkın eğitimi, yöreye özgü hediyelik eşyaların geliştirilmesiyle illerin tanıtım broşürler için faaliyetlerde bulunularak, planları hayata geçirmek için de, illerde turistik ürünlerin sergilenip satıldığı alışveriş mekanları, şehir müzeleri, şehir turu yapan otobüsler ve şehir haritaları uygulamalarına yönelik çalışmaların yapılması daha verimli olacaktır.” diye konuştu.