YEREL BASIN VE BİLGİ EDİNME
Yerel medyanın projeye katkısı, karşılaştığı zorluklar ve avantajlarının masaya yatırıldığı İç Güvenliğin Sivil Gözetiminde Medya, Vatandaş ve Kolluk Kuvvetleri İlişkisi toplantısında yerel basının en büyük problemi olarak mevzuat ve bilgi elde edinememesi olduğu belirtildi.
Bunun yanlış bilgi edinmeyi ve halka ulaştırmada önemli ölçüde sıkıntılar doğurduğunun vurgulandığı toplantıda, ayrıca kamu kuruluşlarında oluşturulan basın merkezleri de değerlendirildi.
BASIN MERKEZLERİ VE RESMİ İLAN
İdari amirlerin kendi basın merkezlerini oluşturduğu ve bilgilerin buradan sınırlı ve yanlı olarak medyaya aktarıldığının dile getirildiği toplantıda, bu tür uygulamaların önüne geçilmesi gerektiği ifade edildi. Öte yandan, yerel basına verilen resmi ilanların da medyanın kalitesini düşürdüğü kaydedilerek, buna da yasal bir denetleme getirilmesi gerektiği vurgulandı.
SAĞLIKLI BİLGİ İLETİŞİMİ
Gazeteci Yazar Mehmet Altan Moderatörlüğündeki oturumda Sivil Toplum Örgütlerinin İç Güvenlik Gözetiminin bilgilendirilmesi, doğru habercilik, vatandaşın insan hakları, sorumlulukları ve bilgilendirilmeleri konuları tartışıldı. Altan, kolluk güçleri, medya ve hukuk normları üzerinden sağlıklı bilgi iletişiminin sağlanamadığını belirterek, bundan dolayı medya ve güvenlik bürokrasisi arasında mükemmel bir ilişki kurulamadığını söyledi.
MEDYAYA AKTARIM
Kamunun bu konuda sıkıntılarını hukuksal gerekçeleri ile medyaya aktaramadığının altını çizen Altan, medyanın kendi esas denetim görevini yaparken mevcut hukuksal yapının getirdiği bürokrasi zorluklarını göz ardı ettiğini kaydetti.
MEDYA-KOLLUK KUVVETLERİ UYUMU
Medyanın savcılık görevi yaptığı anlayışının olduğuna vurgu yapan Altan, bilgi akışının sağlanamaması durumunda medya ve kolluk güçlerinin uyuşmasının zor olduğunun altını çizdi. Yoğun bilgi iletişiminin hukuksal norm, toplum-devlet ve kamu arasında yaygın şekilde geliştirilememesi halinde problemlerin devam edeceğine dikkat çeken Altan, problemlerin, etkin bilgi paylaşımı ile aşılacağı görüşünü savundu.
GAZETELERİN DENETİMİ
Gazetelerin denetimi konusunda okur ve izleyicinin etkili olduğuna işaret eden Altan, Türkiye'de fazla gazete okurunun olmadığından yakındı. Bunun sonucu olarak gazetenin objektif olarak denetlenemediğinin altını çizen Altan, "Gelişmiş ülkelerde gazeteler okuru tarafından denetlenir. Fakat bizde fazla okur olmadığından gazeteci çalıştığı kurumun isteğine göre davranmak zorunda kalıyor." dedi.
ROCHE’DEN DEĞERLENDİRME
Türkiye'de kendi mesleğinden yana olan kuruluşların çok az sayıda olduğunu aktaran Altan, bunun gazetecilikte de ciddi oranda görüldüğünü ve gazetelerin farklı kampların sözcülüğünü yaptığını ileri sürdü. Proje Baş Teknik Danışmanı Roche ise, “ Medyanın bilgi verme görevi bizim için çok önemlidir. Bundan sonraki yol haritamız, basının konular üzerindeki araştırmaları kolaylaştırmasıdır.” dedi.
ASIL OLAN VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
Vali Bulut da, “ Şeffaf ve eleştiriye açık olmayan toplumlarda, toplum yararından ve kişi memnuniyetinden bahsetmek pek mümkün değildir. Bunun için de biz yöneticilerin istediği vatandaş memnuniyetini esas almaktır. Ümit ediyorum ki iç güvenlikte sivil gözetimi projesi demokrasi kültürünü ve paylaşımcılığın artmasına katkı sağlayacaktır” dedi.