ROCHE SİVİL DENETİMİN ÖNEMİNİ ANLATTI
Toplantılara başkanlık eden Proje Teknik Danışmanı Sebastian Roche, iç güvenliğin sivil denetimini amaçlayan projenin, uygulamanın tarafı olan ülkelerdeki eksikliklerin tespit edilmesine katkı sağladığını söyledi. Roch, sivil denetim kavramanın insanlar tarafından daha iyi anlaşılması, kurumlar arasındaki koordinasyonun sağlanarak, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi için toplantılar düzenlediklerini belirterek, projenin pilot olarak seçilen bölgelerde uygulandığını kaydetti.
DEMOKRATİK GÖZETİM SÜRECİ
Projenin kamu yönetiminde idare ile polis arasındaki diyaloğu iyileştirmek için hazırlandığını kaydeden Roche, uygulama esasları içerisinde kurumlar arasındaki ilişkilerin de büyük önem taşıdığını dile getirdi. Roch, projenin iç güvenliğin demokratik gözetimini, yasama sistemine ve kamu yönetimi uygulamalarına entegre etmek amacıyla hazırlandığına dikkati çekti.
AB MÜKTESEBATI
Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinde çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini belirten Roch, “Bu proje, Türkiye’de iç güvenliğin demokratik gözetimini, yasama sistemine ve kamu yönetimi uygulamalarına entegre etmek amacıyla tasarlanmıştır. Burada genel amaç, vatandaş merkezli, demokratik, bir gözetim fonksiyonu oluşturmak, temel hak ve özgürlüklerin vatandaşlar tarafından etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Projedeki hedef kurumlar, valiler, kaymakamlar, polis, jandarma, gümrük ve sahil güvenlik ekipleri ile özel güvenlik birimleri, sivil toplum ve medyadır. Devlet güvenliğinden kişi güvenliğine geçişi amaçlayan, Türkiye'deki yasal boyutu da ele alan bir projedir.” diye konuştu.
İnsan Hakları Kurullarının Güçlendirilmesi Çalışma Grubu Başkanı İrfan Demir de, İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi’nin bilgilendirme toplantıları çerçevesinde, çalışma gruplarında elde edilen bulgularla ilgili olarak katılımcıları bilgilendirdi.
HALK BİLGİLENDİRİLMELİ
Yapılan çalışmalarda, insan hakları konusunda en fazla mağdur olanlar arasında polislerin bulunduğunu dile getiren Demir, “İl genelinde bulunan 60'a yakın insan hakları şikayet kutularının yeterince kullanılmadığını gördük. Eğitim eksikliğinin ilk sırada yer aldığını tespit ettik. İnsan hakları kurulları üyeleri, prosedür, mevzuat, güncel konular ve yenilikler hakkında bilgilendirilmelidir. Halk ise okullarda daha fazla bilgilendirilmelidir” ifadelerini kullandı.