Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri tarafından kurulan İngiliz Filoloji Kulübü, “Türkçe’nin Yozlaşması” konulu bir panele imza attı.
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Aydın, çağdaş bir üniversite eğitiminde öğrencilere gerçek bilgi, birikim ve her türlü donanımın sağlandığını söyledi. Aydın, bunun yanında öğrenci merkezli eğitimin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, öğrencide özgüven oluşturma, üretkenliklerini geliştirme ve yaratıcılıklarını ön plana çıkarmanın da, büyük bir gereklilik olduğunu kaydetti.
ÖNCE TÜRKÇE
Düzenlenen bu panelin konuşmacılarının öğrencilerden oluşturulmuş olmasının, öğrencilere özgüven kazandırmak amaçlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kamil Aydın, konunun da, özellikle ‘Türkçe’nin Yabancılaştırılması’ şeklinde seçildiğini belirtti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Kendini Türk Milleti’ne ait hisseden insanların her şeyden önce Türkçe konuşması gerekir.” Sözünü hatırlatan Aydın, “Ben bundan hareketle, kendini İngiliz hissedenlerin İngilizce’yi konuşmayı amaç edindikleri gibi, gerçekten kendini Türk Milleti’ne ait hisseden herkesin de, Türkçeyi layıkıyla konuşması ve kullanması gerektiği görüşünü savunuyorum.” diye konuştu.
TÜRKÇE, KUTSAL BİR EMANETTİR
İngiliz Filoloji Kulübü Başkanı Göktolga Aksoy ise, yaptığı konuşmada, kulüp olarak Türk Milleti’nin şanlı tarihine yakışır bireyler olma çabasında olduklarını vurguladı. Gençlere emanet edilen Türkçe’yi, en iyi şekilde koruyup kullanmayı ve gelecek nesillere taşımayı amaçladıklarını anlatan Aksoy, bu panelin de, söz konusu düşüncenin bir ürünü olduğunu ifade etti.
TÜRKÇE’NİN YOZLAŞTIRILMASI SORUNU
Başkan Aksoy, “Milletimizin en kutlu değeri, kimliğimiz, hayati sıvımız Türkçemizin içinde bulunduğu durum bizi hayli üzmektedir. Öyle ki, sade vatandaştan tutun da, aydın sıfatını taşıyan insanlarımızı da içine alan toplumumuzun büyük bir çoğunluğu sırf entelektüel görünmek adına, birçok farklı mikrobu kanımıza şırınga etmektedir. Bu durum bedenimizde kangren noktasına gelen yaralar açmaktadır. Türk Milleti, esaretin hiçbir şeklini kabullenemez. Elbette kendisini bu mikropların insafına bırakmayıp, dilini içinde bulunduğu durumdan da kurtaracaktır.” ifadelerini kullandı.
PANELİSTLER, TÜRKÇE’NİN YABANCILAŞMASINA DİKKAT ÇEKTİLER
Yöneticiliğini, Arş. Gör. Ufuk Şahin’in yaptığı panelde, Türkçe’nin yozlaşması konusu, tüm yönleriyle ele alındı. Panele, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Ayşegül Eldemir ve Mustafa Yordan, Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Pınar Eraslan, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Hakan Soydan ve Sümeyra Çelik, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden A. Selam Duruk, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Mustafa Peltek, Adem Özsular ve Tolga Aksoy isimli öğrenciler, panelist olarak katıldılar.
Panelist öğrenciler, konuşmalarında, Türkçe’nin karşı karşıya kaldığı yabancılaşma tehlikesine vurgu yaparak, asıl çağdaşlaşmanın, dilin tüm zenginliklerinin korunup, muhafaza edilmesiyle mümkün olacağını belirttiler.