ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV’e Kudakaf’25 teşekkürü
ATAUNİV’e Kudakaf’25 teşekkürü
10 köyde 10 atölye kurulacak
10 köyde 10 atölye kurulacak
‘Evliya Çelebi'nin İzinde Erzurum’
‘Evliya Çelebi'nin İzinde Erzurum’
Kırmızı Tepeler'de gökkuşağı şöleni
Kırmızı Tepeler'de gökkuşağı şöleni
Gözyaşlarıyla uğurlandı
Gözyaşlarıyla uğurlandı
HABERLER>EĞİTİM
28 Mayıs 2009 Perşembe - 05:47

A.Ü’den sosyolojik atılım

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Mardin Valiliği ile Hayat Boyu Eğitim ve Gelişim Derneği'nin (HEGEM) "Eğitim yoluyla Şiddetin Azaltılması ve Suçun Önlenmesi Projesi" kapsamında, bölgede geniş çaplı bir bilimsel araştırma başlatıldığını açıkladı.

A.Ü’den sosyolojik atılım

Mardin'in Bilge köyünde 44 kişinin öldüğü katliamın benzerlerinin yaşanmaması için, Mardin'de aynı sorunun yaşanabileceği köylerin risk haritası çıkarılıyor.
EĞİTİM YOLUYLA ŞİDDETİN AZALTILMASIPROJESİ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Mardin Valiliği ile Hayat Boyu Eğitim ve Gelişim Derneği'nin (HEGEM) "Eğitim yoluyla Şiddetin Azaltılması ve Suçun Önlenmesi Projesi" kapsamında, bölgede geniş çaplı bir bilimsel araştırma başlatıldığını açıkladı. Katliamın yaşandığı Bilge Köyü'nde bilimsel inceleme ve araştırma yapan Akpolat, yapılacak çalışmada, Mardin'de Bilge Köyü gibi ailevi husumetlerin bulunduğu köylerin tespit edileceğini ve bu bakımdan il'in risk haritasının çıkaracağını söyledi.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖNCÜ OLACAK
Bölgeye giderek 15 gün boyunca çalışma yaptığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Akpolat, "Yapılan çalışma çok boyutlu olacak. Köylerle ilgili tapu, adli sicil, sağlık ve eğitim kayıtlarını inceliyoruz. Elde edilecek daha geniş sosyolojik veriler ile sadece Bilge köyü değil, yörede bu tür çatışmalı köylerinde analizleri yapılacak" dedi.
BİLGE KÖYÜ OLAYI
Şiddet ve kültür arasında ilişkilerin analizlerini yaptıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Akpolat, "Mardin Valiliği, belediyesi ve üst düzey yöneticiler, Bilge Köyü'nde yaşanan olaya ciddi şekilde eğilmekteler. Bilimsel çalışmaların yapılıp, olayın analiz edilmesinden yanalar. Bilge köyünde yaşananların sosyolojik nedenlerini ortaya koyacağız. Çözüm önerileri sunacağız. Bundan sonra iş siyasetçilere, devlet adamlarına kalacak" diye konuştu.
Güneydoğu'daki aşiret ve aile yapısının incelendiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Akpolat, aşiret yapısının güçlü, ketum ve sağlam olmasının nedeninin yoğun şekildeki aile içi evliliklerden kaynaklandığını belirtti.
GÜNEYDOĞU’DA AŞİRET TUTSAKLIĞI
Bireyin, aşiret ve ailelerin tutsağı haline geldiğini savunan Yrd. Doç. Dr. Akpolat, "Güneydoğu'da aşiret yapısının güçlü olmasının nedeni, aile içi evliliklerdir. Bu bir tür itaat kültürü ve bireyin baskılanmasını da beraberinde getiriyor. Devlet, aşiretin bireye sağladığı aş, iş, eş ve güvenlik gibi problemlere çare üretmelidir. Devlet bölgede aşiretin değil, bireyin hayatında karşılaştığı sorunlara çözüm üretebildiğini göstermeli, bölgedeki bireyi özgürleştirmelidir. İtaat kültürü şiddetin ve Bilgeköyündeki gibi katliamların nedeni olabilmektedir" şeklinde konuştu.
7 NESLİ İÇEREN ARAŞTIRMA
Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, köyde kapalı bir toplum yapısının hakim olduğuna dikkat çekerek, Köydeki ailelerle ilgili, 7 nesli kapsayan bir araştırma gerçekleştirdiğini kaydetti. Akpolat, "Köydeki ailelerin 7 nesildir kendi içlerinde evlenerek, yoğun bir şekilde yakın akraba evlilikleriyle çoğaldığını gözlemledim. Mardin'e 25 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen, kapalılığını aile içi evlilikler sayesinde koruduğunu belirledim" dedi.
NÜFUS ORANTISIZLIĞI
Aynı atadan türeyen iki aile arasındaki nüfus orantısızlığının dikkatini çektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, "Yaptığım bilimsel araştırmaya göre, Bilge köyünde anne karnındaki bebelere bile kurşun sıkılması, bir tür ilkel nüfus baskılama şekli olan soykırım uygulandığı şeklinde ön görüş sahibi olmama yol açtı" şeklinde konuştu.
DÜŞMAN KORKUSU UYANDIRMA OLGUSU
"Arkada kimseyi bırakmamak" anlayışının da düşman korkusunun oluşturduğu bir saldırganlığın ürünü olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Akpolat, aynı atadan gelen ailelerin çoban ve göçebe topluluk olarak yaşadıklarını, 25 yıl önce köye gelerek yerleştiklerini ve köyün asıl sahibi olan aileleri korkutarak kaçırdıklarını kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Akpolat, "Bu olay kesinlikle bir kan davası değildir. Ancak kan davasının altındaki matematik dengeyi sağlayıcı geleneklerle uyuşumludur veya geleneklerin matematiğini bu olayda bulmak mümkündür. Ancak bu açıklama, olayı geleneklere indirgemek değil, geleneklerin de çıktığı alt beyne işaret etmektir" şeklinde konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narman MYO’da mezuniyet sevinci
Erzurum’un Narman ilçesinde bulunan Meslek Yüksekokulu’nda mezuniyet sevinci ...
Okullarda "elektronik kitap" dönemi
Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), Başkentteki 3 ilköğretim okulunda, öğrencilerin ...
Oltu’da okul öncesi eğitim başarısı
Oltu İlçesi Anaokulu’nun, Sağlık Meslek Lisesi Spor salonunda düzenlemiş ...
 
Avcılar eğitimden geçirilecek
GHA/ Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden Erzurumlu av meraklılarına ...
Öğrencilerden anlamlı ziyaret
A.AKBUĞA/İHA/ Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. ...
Başarılarını şenlikle kutladılar
GHA/Oltu Anadolu Lisesi geleneksel olarak düzenlediği şiir, tiyatro ve ...
 
Oltu YİBO’da Yıl Sonu şöleni
GHA/ Oltu İMKB Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ile Anadolu Öğretmen Lisesi’nin ...
Köylere “gezici kütüphane” hizmeti
Havaların ısınmasıyla birlikte Erzurum İl Halk Kütüphanesi’ne bağlı Gezici ...
Büyükleri kıskandırdılar
Anaokulu öğrencileri, hastanede tedavi gören çocuklar için moral gecesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva