ERZURUM(GHA) – İki yıl önce yapılan restorasyon çalışmasının ardından yepyeni bir görünüm kazanan Rüstempaşa Kervansarayı (Taşhan)’da müşteriler vitrinlere, vitrinler de müşterilere bakıyor. Oltu Taşı’ndan imal edilen tespih ve takı satışlarının yerlerde süründüğünü söyleyen Taşhan esnafı, yaz mevsiminin ortasına gelinmiş olunmasına rağmen bekledikleri ticari hareketliliği yakalayamadıklarını belirterek, “İnsanlar buraya alışverişe değil, sıcak yaz günlerinde sadece serinlemek için geliyorlar.” dediler.
Halk arasında Taşhan olarak bilinen Rüstempaşa Kervansarayı’nın Yöneticisi ve aynı zamanda Oltu Taşı tespih ve takı imalatçısı Fatih Birbaş, en fazla para kazandıkları dönem olan yaz mevsiminden bu yıl beklentilerini karşılayamadıklarını söyledi. Önceki yıllara oranla işlerde çok ciddi bir azalma olduğunu vurgulayan Birbaş, tarihi handaki kalabalığın büyük bir bölümünü, sadece sıcak yaz günleri dolayısıyla serinlemek isteyenlerin oluşturduğunu kaydetti.
//2011 BEKLENTİSİ
Erzurum’a en fazla turist akınının kışın yaşandığına dikkati çeken Fatih Birbaş, bu gidişle 2011 Kış Oyunları’ndan bile nasiplenemeyeceklerini ifade etti. Birbaş, “Erzurum’a yazın ve kışın turist akıyor, ama Erzurum şehir merkezine geleni yok, ya da özellikle getirilmiyorlar.
Yaz mevsimlerinde düzenlenen anlık turların, Oltu Taşı tespih ve takı imalatçıları tarafından çok önemsendiğini dile getiren Çelik, bu yıl tur sayısında da önemli bir düşüş olduğuna vurgu yaparak, esnafın çok sıkıntılı bir dönem geçirdiğini dile getirdi.
//BİRBAŞ: TAŞHAN’IN TURİZME KAZANDIRILMASI GEREKİYOR
Turizm acentelerine, Erzurum’a ve bölgeye yönelik olarak her mevsim günlük turlar düzenlemeleri çağrısında bulunan Fatih Birbaş, “Kışın dağdaki turistten bize zaten fayda gelmiyor. Yazın da, gözümüz günlük turları arıyor. Önümüzde 2011 Kış Oyunları ve beraberinde bir takım hareketlilikler var, ama Taşhan’a gelen yok. Gelenler de, sadece çarşıyı gezip, serinlemeye çalışıyor. Durum gösteriyor ki, kış gelinceye kadar sinek avlamaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Taşhan’ın 2 yıl önce restorasyona tabi tutulduğunu ve son haliyle artık Erzurum’un önemli turizm ve alışveriş merkezlerinden birisi haline geldiğini anlatan Fatih Birbaş, “Elimizde böylesine görkemli bir tarihi eser var ve yetililerimiz bu güzellikleri turistlerin ilgisine sunmaktan nedense imtina ediyorlar. Erzurum’a gelen turistler, hava limanından apar-topar alınıp farklı bölgelere taşınıyor. Halbuki turistlerin şehir merkezine indirilmelerini, ilimizin tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtılmasını istiyoruz. Öbür türlü turizmin ilimize de, bize de hiçbir katkısı olmuyor.” şeklinde konuştu.