SAMET ÖZÜNAL(GHA) – İller Bankası Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlüklerinde görev yapan jeoloji mühendisleri, Erzurum’da bir araya geldi.
İller Bankası Genel Müdürlüğü Yeraltı Etüdleri Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen “İçmesuyu Sondajları, Jeotermal Eneri ve Jeoteknik Etütler Semineri” Erzurum’da yapıldı. İller Bankası Erzurum 14. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen seminere, İller Bankası’nın bütün bölge müdürlüklerinde çalışan 72 jeoloji mühendisi katıldı. 4 gün süren seminerde, jeoloji ve jeotermal konular üzerinde durulurken, Erzurum’un Tortum ve Narman ilçelerinde arazi incelemelerinde bulunuldu. Narman Peribacaları ve Tortum Şelalesi’nin jeolojisinin yerinde etüdünü yapan mühendislere, seminer sonunda sertifika da verildi.
//İLLER BANKASINDAN EĞİTİM
Seminerin açılış konuşması yapan İller Bankası 14. Erzurum Bölge Müdürü Kemal Raşit Yalçın, jeotermal enerji hakkında bilgiler verdi. Jeotermal enerji kaynağının, yerkürenin derinliklerindeki magmadan ve kayaçlardaki radyoaktiflikle oluşan sıcaklıktan alan bir enerji türü olduğunu anlatan Yalçın, bu enerjinin etkisiyle ısınan yeraltı sularının, elektrik üretmek veya konutları ısıtmak amacıyla kullanıldığını kaydetti. Bölge Müdürü Yalçın, “En ucuz jeotermal enerji üretimi kendiliğinden yüzeye çıkan sıcak sulardan faydalanılarak gerçekleşir. Bu kaynaklar çoğunlukla yeterli değildir ve kullanım alanları kısıtlıdır. Bunun yanında daha yüksek kapasiteli kaynaklara ulaşmak için sondaj çalışmaları yapılır. Jeotermal sular çok derinlerdedir. Bu suların yukarı çıkarılması boru hatları döşeme ve pompalama gibi sorunları ortaya çıkarır. Bu suların borularla taşınmasında ortaya çıkan sorun suların aşındırıcı etkiye sahip olmasıdır. Jeotermal kuyularda sık sık boruları ve pompalama sistemlerini değiştirmek gerekebilir.” diye konuştu.
//SEMİNERDE, JEOTERMAL ENERJİ ANLATILDI
Bölge Müdürü Yalçın’ın, katılımcı mühendislere seminere ilişkin programı aktardıktan sonra “Ortak İdareleri Bilgilendirme Çalışmaları”na da değindi. Yalçın’ın ardından söz alan İller Bankası Genel Müdürlüğü Yeraltı Etüdleri Daire Başkanı Kemal Akpınar, “İller Bankası Jeotermal Uygulamaları ve Sondaj Çalışmalarında Çıkan Sorunlar” konulu bir sunum yaptı. Seminerde ayrıca, “Zemin İyileştirmeleri”, “Su Sondaj Çalışmaları”, “Sondaj Makine Ekipmanları ve Çalışma Prensiplerleri”, “Zeminlerin Sınıflandırılması ve Laboratuar Deneyleri”, “Jeoteknik Araştırmalar”, “Depremsellik ve Sismik Risk Analizi”, “Jeotermal Etütler”, “Radon Gazı ve Jeotermal Araştırmalardaki Önemi”, “Mega Yapılar ve Jeotermal Enerji” ve “Jeotermal Araştırmalarda Su Kimyası Yöntemleri” gibi konular ele alındı.
4 gün süren seminere katılan jeoloji mühendisleri için İller Bankası Erzurum 14. Bölge Müdürlüğü tarafından özel bir gezi programı da hazırlandı. Şehir merkezi başta olmak üzere, kentin tarihi ve turist mekanlarını da ziyaret eden konuk mühendisler, ayrıca seminer programı kapsamında Tortum ve Narman’da arazi incelemelerinde de bulundular. “İçmesuyu Sondajları, Jeotermal Eneri ve Jeoteknik Etütler Semineri”, katılımcılar için düzenlenen bir kokteyl ve sertifika töreninin ardından sona erdi.