Toplam 2,2 milyar Euro tutarında kaynak ayrılan program için, 12 ayrı bölgeden aralarında Erzurum’un da bulunduğu toplam 15 ‘büyüme merkezi’ belirlenmişti. Bölgeler ve büyüme merkezleri, kişi başı geliri, milli gelir ortalamasının yüzde 75’inin altında kalan illerden seçildi. Erzurum, Kars, Van, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kayseri, Sivas, Trabzon, Malatya, Elazığ, Kastamonu, Samsun ve Kahramanmaraş illerinden oluşan ‘büyüme merkezleri’ için ayrılan 2.2 milyar Euro’luk kaynak, söz konusu bölgelerde geçiş dönemi desteği ve kurumsal yapılanma ile sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma alanlarında kullandırıldı. Avrupa Birliği’nin söz konusu desteğinden aslan payını 945 milyar Euro ile geçiş desteği ve kurumsal yapılanmanın aldığı öğrenildi.
//YENİ KURUMSAL YAPILANMA
Avrupa Birliği’nden bu yılsonuna kadar kullanılacak 2,2 milyar Euro için yeni bir kurumsal yapılanmaya gidildi. AB yardımlarında öncelik, seçilen 15 adet büyüme merkezine veriliyor.
Hükümet bu yardımı kullanabilmek için, Mali İşbirliği Kurulu oluşturdu. Programın koordinatörlüğünü Avrupa Birliği Genel Sekreterliği yaparken, stratejik koordinatörlük görevi ise, Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) verilmiş, DPT bu çerçevede stratejik çerçeve belgesi hazırlayarak, 7 yıllık makro öncelikleri belirlemişti.
İnsan kaynaklarını geliştirerek ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltarak Türkiye’nin AB’ye yakınsama sürecine ve ekonomik-sosyal kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayan program çerçevesinde ayrılan fonun, ‘operasyonel programlar’ adı altında hazırlanan projeler aracılığıyla kullanıldığı öğrenildi. Bölgedeki insan kaynaklarının geliştirilmesi amacıyla yürütülen eğitsel çalışmalara öncelik verilecek program, özellikle kadınların işgücüne katılımlarının teşvik edilmesi ve kadın istihdamının artırılması, gençlerin istihdamının artırılması, kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi ve kamunun istihdam hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesini amaçlıyor.