Aşkale Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Kaymakam Asalet Karabulut, Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış, İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan ve çiftçiler katıldı. Toplantıda ilk konuşmayı yapan İlçe Tarım Müdürü Ümit Koç, İlçedeki tarım kredi kooperatiflerinin durumu, sorunları ve çözüm önerileri hakkında bir sunum yaptı.
//“BÜTÜNLEŞMİŞ BÜYÜKBAŞ HAYVAN BARINAK PROJESİ”
Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut ise hayvancılığın ekonomideki payının arttırılması gerektiğini belirterek, ilçedeki barınakların daha modern hale getirilmesi şart olduğunu söyledi. Toplantıda daha sonra konuşan İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan da, Erzurum’da hayvancılığın durumu hakkında genel bilgi verdikten sonra hayvancılıkla ilgili yapmış oldukları destek ve çalışmaları anlattı. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Örüng de Aşkale ilçesi merkez tarımsal kalkınma kooperatifi için düşünülen, “Bütünleşmiş Büyükbaş Hayvan Barınak Projesi”nin tanıtımını yaparak proje hakkında bilgiler verdi.
Toplantının son bölümünde yetkililer katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Aşkale’de, merkez tarımsal kalkınma kooperatifi için düşünülen “Bütünleşmiş Büyükbaş Hayvan Barınak Projesi” için yer konusunda Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut ve Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış gerekli desteği ve arsa tahsisinin yapılacağı sözünü verdiler.
//TESPİT EDİLEN SORUNLAR VE ÖNERİLER
Aşkale’deki toplantı sonunda tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri şöyle;
“İlçe Tarım Müdürlüğü’nce kooperatiflerimizin daha etkili hale getirilmesi ve kırsal alanda verilecek hizmetleri en iyi şekilde çiftçilerimizin yararına sunabilmek için kooperatiflerimiz adına uygulanabilecek bazı projeler geliştirilecektir. Bu projelerin başında İlçe Tarım Müdürlüğümüzce SODES projesi kapsamında hazırlanacak olan bir gezi projesi ile; Kırsal Kalkınma Kooperatiflerimizden Büyükbaş Hayvan alımını gerçekleştirmeyen Büyükgeçit, Merdiven ve Yaylımlı köylerimizde bulunan kooperatiflerin yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Kooperatifçilik konusunda ileri seviye ulaşmış işletmelere teknik geziler düzenlenecektir.
//ORTAK HEYECAN OLUŞTURULACAK
Bu teknik geziler sayesinde ortaklar arasında oluşan guruplaşmalar ortadan kaldırılacak ve yönetim kurulu üyelerinin heyecan ve isteklerini artırarak özgüven eksikliği ortadan kaldırılmış olacağız. İlçe Tarım Müdürlüğümüzce kooperatiflerimizin daha etkili hale getirilmesi ve kırsal alanda verilecek hizmetleri en iyi şekilde çiftçilerimizin yararına sunabilmek için kooperatiflerimiz adına uygulanabilecek bazı projeler geliştirilecektir.
Bu projelerin başında İlçe Tarım Müdürlüğümüzce SODES projesi kapsamında hazırlanacak olan bir gezi projesi ile; Kırsal Kalkınma Kooperatiflerimizden Büyükbaş Hayvan alımını gerçekleştirmeyen Büyükgeçit, Merdiven ve Yaylımlı köylerimizde bulunan kooperatiflerin yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Kooperatifçilik konusunda ileri seviye ulaşmış işletmelere teknik geziler düzenlenecektir. Bu teknik geziler sayesinde ortaklar arasında oluşan guruplaşmalar ortadan kaldırılacak ve yönetim kurulu üyelerinin heyecan ve isteklerini artırarak özgüven eksikliği ortadan kaldırılmış olacağız. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Tarım İl Müdürlüğümüzün Destekleme Şube Müdürlüğü ile birlikte Kooperatif Yönetim Kurulu Üyelerine Kooperatifçilik ile ilgili daha etkin bir eğitim programı hazırlanmalı ve önder çiftçilerin ilk genel kurulda yönetim kurulu üyesi olmaları sağlanmalıdır. Kooperatif Başkanlığı yapmak gerçekten sorumluluk ve özveri isteyen bir görevdir. Bu anlamda mutlaka eğitim seviyesi yüksek önder çiftçilerin Kooperatif Başkanlığına aday olmaları için ikna edilmelidirler. İş sürekliliğinin olmayışı ve bunu tetikleyen etkenin mevcut kooperatiflerin örnek bir model halinde olmaması tespit edilen diğer sorunların ana kaynağını oluşturmaktadır.
//İŞLETMELERDE İŞ SÜREKLİLİĞİ
Öncelikle işletmede iş sürekliliğinin sağlanması için hayvan barınaklarımızı tekniğe uygun standartlara ulaştırarak et ve süt verimini artırmak ve hayvan hastalıklarını kontrol altına alıp hastalıklarla mücadelemizi etkin hale getirerek kooperatifi olmayan köylerimize örnek modeller oluşturmalıyız. Bu anlamda Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar Anabilim Dalı Başkanlığınca hazırlanan bütünleşmiş bir süt sığırcılığı tesis projesini, Aşkale Kaymakamlık Makamımız veya Aşkale Belediye Başkanlığımızca Aşkale Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatif üyelerine tahsis edilecek uygun bir arsa üzerinde inşa ederek, birden fazla ortağa, bitişik ve tek çatı halinde bölmeli olarak yapılacak örnek bir barınak ile iş sürekliliği sağlanmış olacaktır.”