Alışveriş merkezlerinin Pazar günleri açık tutulması tartışmaları, Türkiye’nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer bulmaya devam ediyor. Perakende Yasası olarak adlandırılan kanun taslağıyla birlikte AVM’lerin, Pazar günlerini kapalı olarak geçirmeleri gündeme gelirken, konu tartışılmaya devam ediyor.
//PAZAR TATİLİNE DESTEK
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, bu yönde hayata geçirilecek bir uygulamaya sonuna kadar destek verdiklerini bildirdi. Rasim Fırat, “AVM’ler, küçük esnafın korunmasına amacına hizmet edebilmek için Pazar gününü kapalı olarak geçirsinler. Veyahut hükümet, Pazar günleri için AVM’le saat sınırı koymalı.” dedi. Erzurum gibi Türkiye’nin her yanında küçük esnafın küresel sermayenin gücü altında ezildiğini ve adım başı AVM’ler açıldığını vurgulayan Rasim Fırat, attığı her adımda AB kriterlerini ölçü alan hükümete seslendi. Başkan Fırat, “Avrupa ülkelerinde en geç akşam 20.00’de büyük alışveriş merkezleri kapatılıyor. Bunun yanında, AVM’lerin küçük işletmecileri olumsuz yönde etkilemeleri için yerleşim merkezlerinin dışında yaptırtıyor. Avrupa’da ölçü budur. Madem her adımımızı AB’ye göre atıyoruz, o halde bu işte de AB kriterlerine sarılalım.” diye konuştu.
//KÜÇÜK SERMAYE YOK OLUYOR
Perakende Yasa Tasarısı ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaları yakından izlediklerini dile getiren Rasim Fırat, “Görünüş itibariyle bu dev sermaye sahipleri karşı çıkıyor. İllerde AVM’lerle ilgili olarak yetkinin valilik ve belediyelere verilmek istenmesi de, pek kabul görmüyor. Genel manzaraya bakılınca, Pazar günü AVM’lerin kapalı tutulması şeklinde bir uygulamanın hayata geçirilmesi zor gibi görünüyor. Ancak küçük esnafı düşünerek saat ve süre sınırlaması getirilmesi konusunda ısrarcıyız.” ifadelerini kullandı.
Hükümetin, küçük esnafın sorunlarına çözüm olacağı yönünde çeşitli zamanlara ait taahhütlerinin bulunduğunu hatırlatan Rasim Fırat, samimiyetin artık bu süreçte gösterilmesi çağrısında bulundu. Fırat, küçük esnaf ve işletmecilerin, söz konusu kanun taslağı konusunda hem umutlu, hem de endişeli olduklarına vurgu yapan Fırat, “Hükümet, küçük esnafı artık hayal kırıklığına uğratmamalıdır.” dedi.