ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV Koç Üniversitesi iş birliği
ATAUNİV Koç Üniversitesi iş birliği
110. Yılında 110 Bin Genç Çanakkale’yle buluşacak
110. Yılında 110 Bin Genç Çanakkale’yle buluşacak
Erbaş: 'Yalnızlık tehlike arz etmeye başlamış'
Erbaş: 'Yalnızlık tehlike arz etmeye başlamış'
Yayman: Böyle bir yayıncılık politikası kabul edilemez
Yayman: Böyle bir yayıncılık politikası kabul edilemez
Destici'den DEM'e sert tepki
Destici'den DEM'e sert tepki
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
20 Eylül 2010 Pazartesi - 06:48

Tarihi Medrese resmen dökülüyor..

Erzurum'daki tarihi yapılar içerisinde yer alan Çifte Minareli Medrese'nin 15'er metrelik minarelerinin farklı noktalarında çatlaklar oluşmaya başladı. Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin gezdiği tarihi mekandaki minarelerde bulunan işlemeler yer yer dökülürken, çatlakların daha da büyümesinden korkuluyor.

Tarihi Medrese resmen dökülüyor..

 Erzurum'daki tarihi yapılar içerisinde yer alan Çifte Minareli Medrese'nin 15'er metrelik minarelerinin farklı noktalarında çatlaklar oluşmaya başladı. Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin gezdiği tarihi mekandaki minarelerde bulunan işlemeler yer yer dökülürken, çatlakların daha da büyümesinden korkuluyor.
//MİNARELERDE ÇİNİ KALMADI
Kitabesi olmadığı için yapılış tarihi tam olarak bilinmemesine karşın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği tahmin edilen Çifte Minareli Medrese'nin iki minaresi adeta erimeye başladı. Yaklaşık 800 yıllık süreçte eğitim merkezi, tophane ve kışla olarak kullanıldıktan sonra günümüzde resim sergi salonu ve müze olarak hizmet veren medresenin minareleri zaman zaman yapılan restorasyonlara karşın bir türlü bakımsızlıktan kurtulamadı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün girişimiyle geçtiğimiz yıllarda her iki minareye kurulan iskelelerle yapılan ölçümler sonucu gerekli restorasyonun yapılacağı yetkililerce açıklanmasına karşın, bugüne kadar herhangi bir çalışma da yapılmadı.
//MİNARELERDE ÇATLAKLAR OLUŞTU
Yıllardır aslına uygun olarak restore edilmeyi bekleyen minarelerdeki işlemeler tek tek dökülürken, mekandaki tarihi doku da yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Her gün onlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi mekandaki 15'er metrelik minarelerin farklı noktalarında oluşmaya başlayan çatlaklar, ziyaretçileri hem üzüyor hem de korkutuyor.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinin çalışmalara 2011 yılının ilkbaharında başlanacağını duyurmasına karşın, vatandaşlar kentin en önemli tarihi mekanları arasında yer alan Çifte Minareli Medrese'ye karşı takınılan umursamaz tavra tepki gösteriyor. Yüzlerce yıldır ayakta duran medrese ve minarelerinin ilgisizlik kurbanı olduğunu belirten vatandaşlar, "Başka şehirlerden Erzurum'a gelenlerin ilk uğrak yerleri arasında olan medrese, maalesef hak ettiği bakımı göremiyor. Çiniler dökülen minarelerde artık
çatlamalar belki zamanla kırıklar oluşacak. Önemli bir tarihi esere karşı takınılan bu vurdumduymazlığı anlamak mümkün değil" dedi.
//MEDRESENİN MİMARİSİ
Medrese yaklaşık 35x46 metre boyutlarında, iki katlı, dört eyvanlı ve açık avlulu medreseler grubundandır. Zemin katta on dokuz, birinci katta ise on sekiz oda bulunmaktadır. Dört yandan revaklarla çevrili 26x10 metre ölçülerindeki avlunun batı yönündeki kare alanın döneminde mescid olarak kullanılmıştır. Zemin katın revakları kalın sütunlar üzerine oturmaktadır. Sütunların çoğu silindirik, dördü sekizgen gövdeye sahiptir. Odalar beşik tonozla örtülüdür. Medrese'nin bezemesinde kullanılan geometrik
motifler, Selçuklu taş süslemesindeki örneklerdir. Bezemenin asli unsuru bitkisel öğelerdir. Palmet ve rumi motiflerin en çok kullanılanıdır ve her ikisi de birbiri ile uyum içindedir. Taç kapının her yüzünde süslemelerle kuşatılmış dört adet pano var. Panoda hayat ağacı, iki başlı kartal ve altta iki ejder figürü yer alıyor. Oyma taşlı kapısı ve görkemli çifte minaresi ile büyüleyici etkiye sahip olan Çifte Minareli Medrese, Anadolu'nun en büyük medresesidir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dursun KAYA 20 Eylül 2010 Pazartesi 15:52

Bu tarihi mekenler herdenese yıllardır birilerine verilerek tamir ve tadilatları yapılıyor.Yine harebe yine döküntü acaba işin içinde başka birşey mi var Bunlarda biride ERZURUM KELESİ ayni sıkıntıları yaşıyor.inşallah sonlrı iyi olur.Şahsımın inancına göre iyi olmaz çünkü tarihi mekenlar bakımsız ve haraba olamaya terk edilmişler inanmayan gitsin erzurum kelesşni gezsinler haklı olduğumu anlarlar saygılar.

Yorumu oyla      7      5  
sertaç 20 Eylül 2010 Pazartesi 12:45

bu durum gercekten içler acısı tarıh kokan şehrimizin yapıtlarının bakımı onarımı yetkılıler tarafından goruluyorkı yeterince ilgilenmemekte.yazık

Yorumu oyla      7      5  
Halil İbrahim AYDIN 20 Eylül 2010 Pazartesi 09:16

Beni hiç şaşırtmadı bunlar iktidara gelirken islami değerleri ön plana cıkardılar ama geldikten sonra bol bol kilise açmaya başladılar ALLAH aşkına birtane islami tarihi eser tamir ettirdilerse lütfen yazın bizde öğrenmiş olalaım.Ne yazıkki ERZURUM da yaşayanlar bunu bir türlü göremiyorlar.Ne olursun DADAŞIM artik uyan VESELAM.

Yorumu oyla      7      5  
MEHMET RIZA SAVAŞ 20 Eylül 2010 Pazartesi 08:51

Bir zamanlar bir vekili vardı Erzurumun medresenin restorasyonu için ugraştı vakıflara bu iş için gönderilen paraları belediyeye aktarartmak için canını dişine taktı bildiğim kadarıyla aktartdıda sonra medrese etrafındaki esnafı yeni ve daha modern işyerlerine kavuştudu olmadı tekrar söktürdü tekrar yaptırdı restorasyon için çalışmalar başladı paralar harcandı gel görki bugün hala etraf düzenlemesi dışında medrese için yalıpan hiç bir şey yok tarihi yapı ortaya çıksın diye etrafını düzenleyen kafalar asıl eser için bir şey yapmadı ve benim güzide hemşerilerim hala bu zihniyeti takdir etedr moddalar yazık o harcanan paralar daha doğrusu kaybolan paralar bizlerin parası idi bir tanemiz sordukmu ne oldu o paralar .

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnanç Turizmi’ne ERİHDER desteği
İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği ...
Doğu’dan Mugam Rüzgarı esti
Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Kars’ta 2’nci kez Azerbaycan Mugam ...
Kehribar şifa kaynağı
Kehribar taşından imal edilen kolye ve takıların, estetik görüntülerinin ...
 
Halk inanışları yaşamın ayrılmaz parçası
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü ...
Prof. Dr. Bulut, yüzen adaları anlattı
Tokat'ta "Coğrafya'da Yeni Yaklaşımlar ve Yeni Bilgiler" çalıştayında ...
Erzurum’a sanatçı övgüsü
“Nuri Kantar” ve “Nöriye” tiplemeleriyle bir zamanların en popüler ...
 
Erzurumlu Ali Londra’nın güvenliği için çalışıyor
Londra'nın Türk mahallelerinden Stoke Newington Polis Merkezi'nde görevli ...
Vakıflardan Boyahane Camisi atılımı
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Boyahane Camii için harekete geçti. Restorasyonu ...
Dadaş Ömer efsanesi Avustralya’da..
Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu'nun farklı bölgelerinden gelerek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva