//KOBİLERİN ÖNÜ AÇILMALI
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, ülke genelinde en fazla istihdamın esnafın yoğun olarak bulunduğu hizmet sektörünce sağlandığını, işsizliğin önlenebilmesi için KOBİ'lerin ve küçük işletmelerin önlerinin açılması gerektiğini söyledi. Palandöken, "Türkiye'deki 21 milyon 277 bin kişilik istihdamın yüzde 60'ına yakını (12 milyon 766 bin kişi) küçük işletmeler, yani çoğunlukla esnaf ve sanatkarlarımız tarafından sağlanmaktadır. Türkiye genelinde işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine
göre 860 bin artarak, 3 milyon 471 bin kişiye ulaşmıştır. İşsizliği önlemenin en etkili yolu küçük işletmelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıdır" dedi.
//ESNAF DESTEKLENMELİ
Ekonomik krizlerden en çok küçük esnaf ve sanatkarın etkilendiğini kaydeden Palandöken, "Piyasalar daralmış, işlem hacmi düşmüştür. Esnaf- Sanatkar, Bağ-Kur ve SSK primleri ile vergilerini ödemekte zorlanmakta, ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Borçları yüzünden her kepenk kapatan esnaf ile birlikte en az 4 kişi daha işsiz kalmaktadır. Büyük sanayi işletmeleri, insan emeğinden ziyade makine kullanan işletmeler olduğu için işsizliğin çözümüne hızla bir katkıda bulunamayacaktır. Krizin olumsuz
etkilerinin giderilebilmesi ve aşağıya çekilmesi için büyük sanayi kuruluşlarına destek verilmiştir. Ama büyük sanayicilere verilen desteklerle işsizlik çözülememiştir. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm küçük işletmeleri teşvik edici politikaların uygulamaya konulmasına ihtiyaç vardır. Yüksek gecikme faizleriyle birlikte 110 milyar liraya ulaşan Vergi, Bağ-Kur ve Sigorta Prim borçları düşük faiz ile 36 vadeli yapılandırılırsa, insanlar rahatlar, borçlarını öder, piyasa canlanır" dedi.
//GENÇ İŞSİZ SAYISINDA ÜRKÜTÜCÜ ARTIŞ
Gençler arasındaki işsizlik artışına dikkat edilmesi gerektiğini de dile getiren Bendevi Palandöken, "Bilhassa kent merkezlerinde yaşayan gençlerimizin işsizlik oranı yüzde 28,2 seviyesine çıkmıştır. Bu, 15-24 yaş grubundaki her 3 gencimizden biri iş bulamıyor demektir. Bilhassa iş hayatına yeni katılmak isteyen gençlerimizin uzun süre iş bulamamaları son derece üzüntü vericidir. Gençlerimizin işe alınmasını teşvik etmek amacıyla özellikle küçük işverenlere bazı kolaylıklar sağlanmalıdır" dedi.
Çalışabilecek nüfus içindeki kadınlarımızın işgücü piyasasına katılması için TESK olarak, 'kadın girişimciliğini destekleme projelerini' başarıyla yürüttüklerini kaydeden Palandöken, "Bugüne kadar 10 bin 684 kursiyer sertifika almaya hak kazandı. Bunlardan 255'inin kendi işletmelerini açmalarına katkımız oldu. Devletin de sertifika almış kadınlarımıza sıfır faizli kredi desteği vermesini istiyoruz. Bu önerilerimiz dikkate alındığında işsizlik oranının düşeceği görülecektir" dedi.