ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Milli coşkumuz daim kutlu olsun
Milli coşkumuz daim kutlu olsun
 Rektörlük koltuğu 23 Nisan’da minik rektöre emanet
 Rektörlük koltuğu 23 Nisan’da minik rektöre emanet
Erzurum’da milli coşku yaşandı
Erzurum’da milli coşku yaşandı
Milli coşku doruktaydı
Milli coşku doruktaydı
Erzurumspor’dan 23 Nisan mesajı
Erzurumspor’dan 23 Nisan mesajı
HABERLER>EKONOMİ
3 Mart 2010 Çarşamba - 04:25

İşsizlik 2009'da yüzde 14'e yükseldi

Türkiye genelinde işsiz sayısı 2009 yılında bir önceki yıla göre 860 bin kişi artarak 3 milyon 471 bin kişiye yükseldi.

İşsizlik 2009 da yüzde 14 e yükseldi

İşsizlik oranı ise 3 puanlık artış ile yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması, ''2009 Yıllık sonuçlarına '' göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 860 bin kişi artarak, 3 milyon 471 bin kişiye yükseldi.
İşsizlik oranı, geçen yıl bir önceki yıla göre 3 puan artışla yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti. 2008 yılında işsizlik, yüzde 11 olarak açıklanmıştı.
TÜİK VERİLERİ
Buna göre, 2009 yılında, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus, bir önceki yıla göre 818 bin kişilik bir artışla 70 milyon 542 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 914 bin kişi artarak, 51 milyon 686 bin kişiye ulaştı.
Söz konusu dönemde istihdam edilenlerin sayısı, bir önceki yıla göre 83 bin kişi artarak 21 milyon 277 bin kişiye yükseldi. Tarım sektöründe çalışan sayısı 238 bin kişi artarken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı da 155 bin kişi azaldı.
2009'da istihdam edilenlerin yüzde 24,7'si tarım, yüzde 19,4'ü sanayi, yüzde 5,9'u inşaat, yüzde 50'si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılla karşılaştırıldığında, tarım sektörünün, istihdam edilenler içindeki payı 1 puan, hizmetler sektörünün payı 0,5 puan yükseldi, buna karşılık sanayi sektörünün payı 1,6 puan azaldığı, inşaat sektörünün payının değişmediği görüldü.
GENÇ NÜFUSTA İŞSİLİK ORANI YÜZDE 25,3
Türkiye genelinde işsiz sayısı da 2008 yılına göre 860 bin kişi artarak, 3 milyon 471 bin kişi oldu.İşsizlik oranı yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti.2009 yılında kentsel yerlerde işsizlik oranı 3,8 puanlık artışla yüzde 16,6, kırsal yerlerde ise 1,7 puanlık artışla yüzde 8,9 oldu.
Türkiye'de tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre 3,8 puanlık artışla yüzde 17,4 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran erkeklerde geçen yılın aynı dönemine göre 3,7 puanlık artışla yüzde 16'ya, kadınlarda ise 3,8 puanlık artışla yüzde 21,9'a yükseldi.Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,3 olarak açıklandı. 2008 yılında söz konusu oran yüzde 20,5 düzeyindeydi.
KAYITDIŞI İSTİHDAM YÜZDE 43,8'E YÜKSELDİ
Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı da bir önceki yıla göre 0,3 puanlık artışla yüzde 43,8 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, bir önceki yıla göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 87,8'den yüzde 85,8'e geriledi, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 29,8'den yüzde 30,1'e yükseldi
İşgücüne katılma oranı yüzde 47,9'a yükseldi2009 yılında, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yıla göre 1 puanlık artışla yüzde 47,9 olarak gerçekleşti.
Erkeklerde işgücüne katılma oranı bir önceki yıla göre 0,4 puanlık artışla yüzde 70,5, kadınlarda ise 1,5 puanlık artışla yüzde 26 oldu.Kentsel yerlerde işgücüne katılma oranı 0,8 puanlık artışla yüzde 45,8, kırsal yerlerde ise 1,3 puanlık artışla yüzde 52,7 seviyesinde gerçekleşti.
//EN YÜKSEK İSTİHDAM ARTIŞI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE
2009 yılında işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 60,7 ile Doğu Karadeniz Bölgesi oldu. İşgücüne katılma oranının erkeklerde en yüksek olduğu bölge yüzde 74,3 ile Akdeniz, kadınlarda yüzde 48 ile Doğu Karadeniz Bölgesi oldu.
En yüksek istihdam artışı, 72 bin kişi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleşti. Buna karşılık en fazla istihdam azalışının yaşandığı bölge İstanbul Bölgesi oldu. Bu bölgede toplam istihdam 197 bin kişi azalmış, bu azalışın yüzde 82,2'si sanayi istihdamının azalışından ileri geldi.
Bölgelerdeki istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, tarım sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 58,7 ile Kuzey Anadolu, sanayi sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 37,9 ile İstanbul, yüzde 37,3 ile Doğu Marmara, hizmetler sektörünün payının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 63,8 ile Batı Anadolu oldu.
İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 17,5 ile Akdeniz bölgesi iken, en düşük olduğu bölge yüzde 6 ile Doğu Karadeniz bölgesi. 2009 yılında erkeklerin işsizlik oranın en yüksek olduğu bölge yüzde 18,4 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi iken, kadınlar için yüzde 19,9 ile İstanbul Bölgesi oldu.
İşgücüne katılma oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 60,7 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) bölgesi. Bunu yüzde 56,1 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgesi izledi. İşgücüne katılma oranının en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 31,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve yüzde 34,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgeleridir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayvancılık hibe destekleri açıklandı
Hayvan üreticilerine 2010 yılı için verilecek destekleme miktarları açıklandı.
Havza bazlı destekleme hayata geçti
Havza bazlı destekleme modelinden Erzurum’un Çoruh, Karasu havzaları da yararlanacak.
Ne yatırım var, ne de marka…
2010 yılının ocak ayında genel bazda 13, bölgesel yatırım kapsamında ise ...
 
Arıcılık sektöründe Erzurum öncü İl
GHA/Erzurum’da geçtiğimiz yıllarda yaşanan arı ölümleri, Arı Yetiştiricileri ...
Tatlı su balıkçılığında Pasinler marka
MURAT ÇANKAYA(İHA) - Erzurum’un Pasinler ilçesinde 1995 yılından beri ...
'Yardım etmeyin, destek verin'
ERZURUM(CİHAN)- Köylere yapılan sosyal yardımların tarımsal ve hayvan ...
 
Köprüköy yatırım alanı oldu
SAMET ÖZÜNAL/GHA/ Kırsal kalkınmayı sağlamaya yönelik olarak uygulanan ...
Protesto kabusu
ALİ RIZA KOÇ/Protestolu senet sayısı çokluğu bakımından 2009 yılını bölge ...
“Kalkınmada işbirliği çağrısı”
CİHAN/Devlet Bakanı Yılmaz, bölgesel kalkınmanın sadece kamu yatırımıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Gerçeğin de Gerçeği
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva