//ERZURUMLUNUN BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Erzurum insanın meyve ve sebze tüketiminde hayli zayıf olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sezai Ercişli gıda tüketimi sıralamasında et ve et ürünlerinin başı çektiğini kaydetti.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Sezai Ercişli, “Erzurum meyvecilik yönünden çok zayıf; bunun nedeni de ilimizdeki iklimin sert oluşudur. Bu yüzden meyve yetiştiriciliği konusunda çok elverişli bir iklime sahip değiliz. Ayrıca vejetasyonun da kısa olması nedeniyle meyvecilik olumsuz yönde etkileniyor. Erzurum’da meyve ve sebze tüketimi de, buna bağlı olarak fazla değil. Buradaki insanlar meyve ve sebze tüketmektense, daha çok et tüketiyorlar. Üretim ya da meyvecilikle iç içe bir yaşam kültürü olmaması nedeniyle, Erzurum’da meyve tüketimi alışkanlığı da yok.” diye konuştu.
//SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ
Türkiye’de geçmiş yıllara göre çok daha kaliteli meyve üretimi yapıldığını, bu kalite artışından ötürü ihracat potansiyelinin her geçen gün daha da arttığını belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Sezai Ercişli, meyvecilikte yaşanan gelişmelerin olumlu olduğunu söyledi. Prof Dr. Sezai Ercişli, “Türkiye meyve üreticiliği konusunda Dünyada sayılı ülkeler arasından biridir. Dünyada fındık üretimin yüzde 70, kaysı, incir ve ayva üretiminin yüzde 25’i Türkiye tarafından karşılanıyor. Ülkemiz meyveciğinde standartlaşma, yani modern yetiştiriciliğe geçiş süreci devam ediyor. Meyvecilikte yaşanan gelişmeler üretimi ve kalite artışını sağlıyor. Bu da Türkiye’nin meyvelerindeki ihracat potansiyelini artırıyor. Son yıllarda çok uluslu bazı şirketler ülkemizde meyve ve bahçe kurmaya başladı. Yine sanayi sektöründeki iş adamları da meyvecilikle ilgilenmeye başladı.” şeklinde konuştu.
//MEYVECİLİK TEŞVİK EDİLMELİ
Erzurum’da yetiştirilmesi mümkün olan meyve türleri konusunda atılımlar gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ercişli, bunun sonucunda kent ekonomisine katma değer sağlanabileceğini ifade etti. Yörede imkanlar ölçüsünde meyveciliğin teşvik edilmesi ve üreticilerin bu alanda yoğunlaştırılmasının şart olduğunu vurgulayan Ercişli, Ziraat Fakültesi olarak bu konuda her türlü teknik destek ve yardımı vermeye hazır olduklarını kaydetti. Ziraat Fakültesi’nin, yöre halkıyla belki de en iç içe olan öğretim kurumlarının başında geldiğine vurgu yapan Ercişli, “Çiftçilerimize bilimsel standartlarda üretim yapabilmeleri için her türlü danışmanlık hizmetini fakültemiz fazlasıyla veriyor. Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz, fakültemizin uzman akademik kadrosundan ve yürütülen bilimsel çalışmalardan mutlaka istifade etmeliler.” ifadelerini kullandı. GHA