ERZURUMLA İLGİLİ ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI
Bitlis’te ve Kars’ta yıllar süren arkeolojik kazılar gerçekleştiren ve bölgenin tarihi geçmişiyle ilgili olarak önemli bulgulara ulaşan Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı, Cumartesi günü vefat etti. Başta Erzurum olmak üzere bölgenin tarihi ve kültürel yapısı ile ilgili olarak çok çeşitli araştırmaları bulunan Prof. Dr. Haluk Karamağaralı’nın eşi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı, en önemlileri “Ahlat Kitabeleri” ve “Türklüğün El Kitabı” gibi bilimsel çalışmalara da imzasını atmıştı. Bugüne kadar çok sayıda öğrenci yetiştiren, Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirdiği arkeolojik kazıların yanında, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yürütülen kazı çalışmalarına da başkanlık eden Karamağaralı, Kars’ta bulunan Anı Harabeleri’nde de, her yıl sistematik olarak çeşitli kazılar gerçekleştirdi.
KARAMAĞARALI VE DOĞU ANADOLU TARİHİ
Türkiye’nin önemli sanat tarihi araştırmacılarından olan Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı’nın, Abdurrahim Şerif Beygu, Orhan Turan ve Faruk Sümer gibi, Doğu Anadolu Bölgesi üzerinde önemli tarihsel araştırmalar yapan isimler arasına girebilen başarı bir akademisyen olduğu kaydedilirken, Karamağaralı’nın eserlerinin, özellikle Anı Harabeleri konusunda önemli bir kaynak niteliği taşıdığı ifade edildi.
Beyhan Karamağaralı’nın kızkardeşi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı’nın da, yine kendisi gibi sanat tarihçisi olduğu öğrenilirken, ünlü sanat tarihçisinin ölüm haberi Kars’ta da üzüntüyle karşılandı. Cumartesi günü İstanbul Kocatepe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilen Beyhan Karamağaralı, araştırmacılar ve yetiştirdiği çok sayıda öğrencisi tarafından son yolculuğuna uğurlandı.