Makine Mühendisleri odası Erzurum Şube Başkanı Mehmet Kavgalı, günümüzde her geçen gün artan çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliğinin geleceğin dünyasını ciddi bir şekilde tehdit etmekte olduğunu belirterek, bilgisizlik yanlış kullanım ve ilham yüzünden her yıl binlerce inanın soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kaldığını ifade etti.
Odalarının 2005 yılında baca gazı emisyonları ve ortam havası kirletici teknik ölçümleri kapsamında çevre analizleri ön yeterlilik belgesi almaya hak kazandığını belirten Kavgalı"Ön yeterlilik belgesinin yeterlilik belgesine dönüştürülmesi için gereken akreditasyon şartı yerine getirilmiş ve odamız merkez laboratuarı temmuz ayından itibaren TS EN ISO / IEC 17025 deney ve kalibrasyon laboratuarının yeterliliği için genel şartlar standardı kapsamında akredite olmuştur. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyor ve iki yılda bir yapılması gereken baca gazı analizlerini mutlaka yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca şeni kurulan binalardaki soba, şofben, kombi merkezi sistem, ve endüstriyel bacaların uygunluk ve sızdırmazlık kontrollerinin mutlaka yaptırılması gerekmektedir" dedi.
BACALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Bacalarda dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Kavgalı"Pencere veya duvar delinerek yapılan bacalar çabuk soğuduğu için yalıtılması gerekir. Aksi halde soğuyan baca gazı içindeki su buharı yoğunlaşır ve baca çekişi azalır. Baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 cm. olmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda mutlaka sızdırmazlık sağlanmalıdır. Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50-80 cm yükseklikte olmalıdır. Uzun bacalı binalarda yoğunlaşmayı önlemek için baca malzemesi olarak taş, tuğla veya paslanmaz çelik kullanılması uygundur.
Bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları v.b. maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalıdır. Rüzgarlı havalarda hava akışı yüksekten alçağa doğru gerçekleşir. Böyle havalarda, binanın çevresinde yüksek yapılar veya ağaç gibi engeller mevcutsa sık sık baca tepmesi meydana gelir. Baca şapkası takmayı ihmal etmeyin. Bacanızı standartlara uygun yaptırın. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalarınızı, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullandığınız takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtları sıvı ve gaz gibi kullandığınız takdirde 3 ayda bir temizlettirin. TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, ölümlerin yaşanmaması için halkımızı dikkatli olmaya davet ediyor, özellikle alçak basınçlı havalarda bacası uygun olmayan evlerde soba yakılmaması konusunda bir kez daha uyarıyoruz" diye konuştu.